ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν τάσσεται υπέρ της κατάργησης της πατέντας των εμβολίων

ΠΟΥ: «Μνημειώδης στιγμή» η απόφαση του προέδρου Μπάιντεν

Ξεπέρασαν συνολικά τα 32 εκατ. τα κρούσματα κορωνοϊού στις ΗΠΑ / Reuters

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε ότι στηρίζει την πρόταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας περί κατάργησης της πνευματικής ιδιοκτησίας στα εμβόλια για την Covid-19, καθώς δεχόταν πιέσεις από τους Δημοκρατικούς βουλευτές και από περισσότερες από 100 χώρες.

Ιστορική στιγμή: Ο Μπάιντεν αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Ο Μπάιντεν, που είχε ταχθεί υπέρ της άρσης των πατεντών κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, δήλωσε ότι στηρίζει αυτήν την πρόταση, έπειτα από μια ομιλία του στον Λευκό Οίκο. «Ναι, θα μιλήσω για αυτό αργότερα σήμερα», απάντησε στους δημοσιογράφους, όταν ρωτήθηκε για το θέμα αυτό.

Η εκπρόσωπος των ΗΠΑ για θέματα εμπορίου, Κάθριν Τάι, εξέδωσε μια ανακοίνωση λίγο μετά τη δήλωση του Μπάιντεν, στην οποία δήλωνε ότι η αμερικανική κυβέρνηση στηρίζει αυτό το μέτρο, με το οποίο θα αρθούν προσωρινά ορισμένα πνευματικά δικαιώματα, ώστε να βοηθηθούν οι χώρες να αντιμετωπίσουν την πανδημία. «Πρόκειται για μια παγκόσμια υγειονομική κρίση και οι εξαιρετικές περιστάσεις της πανδημίας της Covid-19 απαιτούν έκτακτα μέτρα», ανέφερε.

ΗΠΑ: Τέλος η μάσκα στους εξωτερικούς χώρους για τους εμβολιασμένους

«Η κυβέρνηση πιστεύει ακράδαντα στην προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, αλλά προκειμένου να τερματιστεί η πανδημία, στηρίζει την άρση αυτής της περιφρούρησης για τα εμβόλια της Covid-19», πρόσθεσε.

Η Τάι πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις στους κόλπους του ΠΟΥ για να διασφαλίσουν ότι η άρση θα υλοποιηθεί, όμως προειδοποίησε ότι οι συζητήσεις αυτές μπορεί να πάρουν χρόνο. Οι αποφάσεις του ΠΟΥ πρέπει να εγκριθούν ομόφωνα από όλα τα μέλη του.

Εμβόλιο Pfizer - ΗΠΑ: Ανάβει πράσινο φως για τις ηλικίες 12-15 ετών ο FDA

Οι ΗΠΑ και ορισμένες άλλες χώρες είχαν μπλοκάρει προηγουμένως τις διαπραγματεύσεις στον ΠΟΥ, όταν η Ινδία και η Νότια Αφρική κατέθεσαν πρόταση άρσης των πατεντών, με στόχο να βοηθηθούν οι φτωχές χώρες να παρασκευάσουν εμβόλια για την Covid-19 χρησιμοποιώντας την πνευματική ιδιοκτησία φαρμακευτικών εταιρειών.

ΠΟΥ: Ο γ.γ. χαρακτηρίζει «μνημειώδη στιγμή» την απόφαση του προέδρου Μπάιντεν 

«Μνημειώδη στιγμή στη μάχη κατά της Covid-19» χαρακτήρισε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να στηρίξει την άρση της πνευματικής ιδιοκτησίας για τα εμβόλια.

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους έγραψε ότι η δέσμευση του Αμερικανού προέδρου και της εκπροσώπου των ΗΠΑ για θέματα εμπορίου Κάθριν Τάι να στηρίξουν την άρση των πατεντών είναι ένα «πανίσχυρο παράδειγμα» της αμερικανικής ηγεσίας στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων υγειονομικών προκλήσεων.

«Η στήριξη του Λευκού Οίκου σε αυτήν την προσωρινή άρση των πατεντών για τα εμβόλια αντικατοπτρίζει τη σοφία και την ηθική ηγεσία των ΗΠΑ» για την ισότιμη πρόσβαση στα εμβόλια και τον τερματισμό της πανδημίας, πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας του ΠΟΥ.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top