Ιστορική στιγμή: Ο Μπάιντεν αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Συνέβη για πρώτη φορά από Αμερικανό Πρόεδρο

Στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων προχώρησε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, όπως είχε ήδη προαναγγελθεί από τον Λευκό Οίκο. 

«Κάθε χρόνο αυτήν την ημέρα, θυμόμαστε τις ζωές όλων εκείνων που πέθαναν στη γενοκτονία των Αρμενίων της Οθωμανικής εποχής και δεσμευόμαστε να αποτρέψουμε να επαναληφθεί μια τέτοια θηριωδία», αναφέρει σε δήλωσή του, που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Επικοινωνία Μπάιντεν - Ερντογάν: Του είπε για τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναγνώρισε τη σφαγή Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1915 ως γενοκτονία το Σάββατο, έναν προσδιορισμό που οι πρόεδροι των ΗΠΑ αποφεύγουν εδώ και καιρό επειδή φοβούνται μήπως βλάψουν τη σχέση ΗΠΑ - Τουρκίας, αναφέρει χαρακτηριστικά η Washigton Post.

Αυτό θα είναι ένα νέο «φιτίλι» στις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας.

Από την επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν στην Άγκυρα το 2016 - φωτογραφία ΑΡ

Από την επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν στην Άγκυρα το 2016 - Φωτογραφία ΑΡ Images

Να σημειωθεί ότι η Γενοκτονία των Αρμενίων, που αναγνωρίζεται από περισσότερες από είκοσι χώρες και πολλούς ιστορικούς, αμφισβητείται από την Τουρκία.

Γενοκτονία Αρμενίων: Η πρώτη αντίδραση Ερντογάν - Τσαβούσογλου

Πριν από έναν χρόνο, όταν ήταν ακόμη υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ, ο κ. Μπάιντεν είχε τιμήσει τη μνήμη των 1,5 εκατ. θυμάτων, των ανδρών, των γυναικών και των παιδιών που σφαγιάστηκαν τα χρόνια που η Οθωμανική Αυτοκρατορία πλησίαζε στο τέλος της και είχε υποσχεθεί ότι εάν εκλεγόταν θα αναγνώριζε επίσημα τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Η Τουρκία αποδέχεται πως πολλοί Αρμένιοι που ζούσαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με Οθωμανικές δυνάμεις την περίοδο εκείνη, ωστόσο αμφισβητεί τις εκτιμήσεις ιστορικών για τον αριθμό των θυμάτων, ενώ διατείνεται πως δεν επρόκειτο για συστηματική, ενορχηστρωμένη εξολόθρευση του πληθυσμού εξαιτίας της εθνικής του ταυτότητας που θα συνιστούσε γενοκτονία.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις της ημέρας από την Ελλάδα και τον κόσμο

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top