Επικοινωνία Μπάιντεν - Ερντογάν: Του είπε για τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε στον Τούρκο ομόλογό του ότι θα την αναγνωρίσει

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, μίλησε σήμερα τηλεφωνικά με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Oι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συναντηθούν κατά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, που θα διεξαχθεί τον Ιούνιο στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συζητήσουν μια σειρά θεμάτων, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Λίγο αργότερα έγινε γνωστό ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε στον Τούρκο ομόλογό του ότι σκοπεύει να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων.

ΗΠΑ: Επίσημα εκτός του προγράμματος των F-35 η Τουρκία

Αρχικά, ο Αμερικανός πρόεδρος μετέφερε στον Ερντογάν «το ενδιαφέρον του για μια εποικοδομητική διμερή σχέση με διευρυμένους τομείς συνεργασίας και αποτελεσματική διαχείριση των διαφωνιών», προστίθεται στην ανακοίνωση, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Τούρκος αρχισυντάκτης στο Star: Η Τουρκία έχει μείνει μόνη και απομονωμένη

Αργότερα, έγινε γνωστό ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε στον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι σκοπεύει να αναγνωρίσει ως γενοκτονία τις σφαγές και τις αναγκαστικές εκτοπίσεις των Αρμενίων το 1915. Την πληροφορία αυτή μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο πηγές που έχουν γνώση της συζήτησης μεταξύ των δύο ηγετών.

Από την επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν στην Άγκυρα το 2016 - φωτογραφία ΑΡ

Από την επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν στην Άγκυρα το 2016 - φωτογραφία ΑΡ

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Αμερικανός ομόλογός του Τζο Μπάιντεν συμφώνησαν, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα, να βελτιώσουν τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, συμμάχων στο ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε από την πλευρά της η τουρκική προεδρία.

Αύριο ανακοίνωση από ΗΠΑ για τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Η αναγνώριση της  Γενοκτονίας των Αρμενίων θα είναι ένα νέο «φιτίλι» στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας. Ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να αναγνωρίσει επισήμως τη γενοκτονία των Αρμενίων, αποδομώντας τον αντιστόρητο ισχυρισμό του Ερντογάν. 

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών επικαλέστηκε σήμερα μια «ανακοίνωση» για τη «Γενοκτονία των Αρμενίων», δείχνοντας να επιβεβαιώνει ότι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν ετοιμάζεται να την αναγνωρίσει.

«Όσον αφορά στη Γενοκτονία των Αρμενίων, μπορείτε να περιμένετε μια ανακοίνωση αύριο», δήλωσε στους δημοσιογράφους η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Τζαλίνα Πόρτερ. Μέχρι τώρα η αμερικανική κυβέρνηση απέφευγε να κάνει λόγο για γενοκτονία.

Η Γενοκτονία των Αρμενίων, που αναγνωρίζεται από περισσότερες από είκοσι χώρες και πολλούς ιστορικούς, αμφισβητείται από την Τουρκία.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Δείτε ολόκληρο το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Star

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top