Πανελλήνιες 2021: «Ανοίξτε τα φροντιστήρια έστω για έναν μήνα»

Μία μητέρα, ένας μαθητής και μία υπεύθυνη φροντιστηρίου μιλούν στο star.gr

Όλα όσα είπε η Έφη Ριζά φιλόλογος, υπεύθυνη του φροντιστηριακού οργανισμού Σπουδή

Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για την εκκίνηση των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων στις 14 Ιουνίου, γονείς, μαθητές, αλλά και μέλη της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστηρίων Ελλάδος, ζητούν την άμεση και δια ζώσης επαναλειτουργία των φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης.

«Μέχρι και αυτή την ώρα, δεν υπάρχει ξεκάθαρη τοποθέτηση από την πλευρά του υπουργείου, σχετικά με την ακριβή ημερομηνία που θα δοθεί η δυνατότητα να γίνουν μαθήματα στο φυσικό χώρο των φροντιστηρίων. Αυτό είναι εξαιρετικά επιβαρυντικό, ειδικά για τους μαθητές της τρίτης λυκείου που βρίσκονται 7 μήνες εκτός μαθημάτων φυσικής τάξης και καλούνται να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις», είπε στο star.gr η Έφη Ριζά, φιλόλογος και υπεύθυνη Φροντιστηριακού Οργανισμού.

Η Έφη Ριζά, φιλόλογος και υπεύθυνη του Φροντιστηριακού Οργανισμού Σπουδή

Όπως πρόσθεσε, το γεγονός αυτό είναι πρωτοφανές για το θεσμό των πανελλαδικών.

«Τα παιδιά αυτά δεν έχουν τη δυνατότητα να γράψουν ένα διαγώνισμα σε φυσικό χώρο, σε διαδικασίες προσομοίωσης. Το γεγονός αυτό δημιουργεί θέματα κυρίως στην ψυχολογία τους. Αυτό που βλέπουμε εμείς ως φροντιστήριο, είναι ότι δεν υπάρχει κάποια μέριμνα, ειδικά για αυτή την κατηγορία μαθητών. Παίζουν με αυτά τα παιδιά», σημείωσε.

Κεραμέως: Αναμένουμε εισήγηση για το άνοιγμα των φροντιστηρίων

Την ίδια ώρα, μεγάλη είναι η αγωνία και των γονιών, οι οποίοι όπως ανέφερε, επικοινωνούν διαρκώς μαζί της, ζητώντας να μάθουν εάν υπάρχει κάποια ενημέρωση για το άνοιγμα των φροντιστηρίων.

Κεραμέως: 14 Ιουνίου οι Πανελλήνιες - Δε θα γίνουν προαγωγικές εξετάσεις

«Αφού είναι ανοικτά τα σχολεία, γιατί παραμένουν κλειστά τα φροντιστήρια;»

Με την υποχρεωτική διενέργεια self test δύο φορές την εβδομάδα, επέστρεψαν μετά από πέντε μήνες, στις 12 Απριλίου, στις φυσικές τους τάξεις οι μαθητές των Λυκείων. Σύμφωνα με το υπουργείο, με την ίδια διαδικασία, στις 10 Μαΐου αναμένεται να επαναλειτουργήσουν δια ζώσης και τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά και τα γυμνάσια της χώρας. 

Σχολεία: Ανοίγουν 10 Μαΐου δημοτικά, νηπιαγωγεία και γυμνάσια

Δεδομένων αυτών, πολλοί γονείς μαθητών φαίνεται να αδυνατούν να κατανοήσουν το λόγο που παραμένουν ακόμη κλειστά τα φροντιστήρια.

«Το υπουργείο δεν ανοίγει το φροντιστήριο με έξι παιδιά στο τμήμα και ανοίγει τα σχολεία με 400 παιδιά», είπε στο star.gr η Έφη Σοφιανού, μητέρα δύο μαθητών, στην πρώτη και στην τρίτη τάξη του λυκείου.

Όλα όσα είπε η Έφη Σοφιανού, μητέρα δύο αγοριών που φοιτούν στην πρώτη και τρίτη λυκείου

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η κ. Ριζά, υποστηρίζοντας ότι ο χώρος του φροντιστηρίου δεν αποτελεί χώρο διάδοσης του κορωνοϊού. Όπως εξήγησε, τα φροντιστήρια τηρούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τις απαραίτητες αποστάσεις, ενώ δεδομένου ότι οι μαθητές υποχρεούνται ήδη να πραγματοποιούν self test για να παρακολουθούν τα μαθήματά τους στα σχολεία, δε θα πρέπει να υπάρχει λόγος ανησυχίας για τα φροντιστήρια.

Σκεφτείτε ότι τα παιδιά μαζεύονται στους δρόμους και τις πλατείες. Η μετάδοση επομένως είναι πιο εύκολη έξω, παρά μέσα.

Σύμφωνα με την κ. Ριζά, είναι πολύ εύκολο, προκειμένου να ανοίξουν με ασφάλεια τα φροντιστήρια, να ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία των self test και για τους καθηγητές των φροντιστηρίων, όπως ισχύει στα σχολεία.

Πανάκριβη η δωρεάν εκπαίδευση στην Ελλάδα

Αναφερόμενη δε, στους εκπαιδευτικούς που παραδίδουν μαθήματα κατ’ οίκον, η ίδια υποστήριξε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να εφαρμοστεί, εξηγώντας ότι δεν είναι πιστοποιημένοι και δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν self test.

«Επί 7 μήνες αυτοί λειτουργούν στα σπίτια, άρα το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο. Είναι η απόλυτη υγειονομική βόμβα, διότι ένας καθηγητής φεύγει από το ένα σπίτι με τρία ή τέσσερα άτομα και πάει σε ένα άλλο και μετά σε ένα τρίτο. Το ζήτημα τώρα δεν είναι εάν οι καθηγητές φοροδιαφεύγουν, αλλά ότι ένας χώρος νόμιμος, πιστοποιημένος, δεν έχει τη δυνατότητα να δει τους μαθητές του», συμπλήρωσε.

Σχολεία: Τηλεκπαίδευση για μαθητές που μένουν άτομα ευπαθών ομάδων

«Δεν πέτυχε η τηλεκπαίδευση» 

Σύμφωνα με την κ. Σοφιανού, η τηλεκπαίδευση που εφαρμόστηκε στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, δε φαίνεται να ήταν επιτυχημένη. 

«Το παιδί μου είναι έξι μήνες μέσα και ό,τι έχει καταφέρει, το έχει κάνει μέσα στο φροντιστήριο. Με την τηλεκπαίδευση έγινε “του Κουτρούλη”. Πριν ανοίξει το σχολείο, η φιλόλογος είχε άδεια ειδικού σκοπού για τρεις εβδομάδες. Μία έμπαινε, μία έβγαινε. Τραγική η κατάσταση, δεν ξέρω από πού να το πιάσω. Δεν νομίζω ότι έγινε δουλειά. Ο μαθηματικός σημειώνει στο βιβλίο του και το δείχνει στα παιδιά, χωρίς να έχει γραφίδα», είπε.

Επίθεση Τσίπρα στην κυβέρνηση στη Βουλή για πανδημία και τηλεκπαίδευση

Όπως πρόσθεσε, την ίδια εικόνα έχουν, τόσο οι υπόλοιποι γονείς, όσο και τα παιδιά.

«Θεωρούν ότι η χρονιά είναι χαμένη εντελώς. Ο μικρός μου γιος (σαν να ήταν) διακοπές… Είναι όμως πρώτη λυκείου και το προσπερνάω. Εγώ καίγομαι φέτος για τον μεγάλο μου γιο, που είναι στην τρίτη λυκείου. Όσοι έχουμε παιδί στην τρίτη λυκείου αυτό λέμε. Πάρα πολλά προβλήματα και πάρα πολύ μεγάλη δυσαρέσκεια», σημείωσε.

Από το κονδύλι…στη γραφομηχανή και την τηλεκπαίδευση

Την ίδια εικόνα μετέφερε μιλώντας στο star.gr και ένας μαθητής της τρίτης λυκείου.

«Η τηλεκπαίδευση δε βοήθησε ιδιαίτερα. Είναι τελείως διαφορετικό να κάνεις τα μαθήματά σου δια ζώσης, από το να τα παρακολουθείς μπροστά από μία οθόνη», είπε.

Όπως πρόσθεσε, καθώς πλησιάζουν οι πανελλαδικές εξετάσεις, τόσο ο ίδιος, όσο και οι συνομήλικοί του μοιράζονται την ίδια αγωνία και άγχος.

Πανελλαδικές: Διατροφικές συμβουλές για super απόδοση στο star.gr

«H κατάσταση είναι δύσκολη και σίγουρα δεν έχουμε την κατάλληλη στήριξη και βοήθεια που περιμέναμε. Θα θέλαμε αυτόν τον τελευταίο μήνα, πέρα από τα σχολεία να ανοίξουν και τα φροντιστήρια, ώστε να έχουμε την κατάλληλη βοήθεια σε όλα τα επίπεδα», σημείωσε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top