Πανάκριβη η δωρεάν εκπαίδευση στην Ελλάδα

Σε φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα δαπανάται 1,2 δισ. ευρώ ετησίως

Σχολείο μάθημα

Πολύ ακριβή αποδεικνύεται για τα νοικοκυριά η δωρεάν Παιδεία στην Ελλάδα.

Συνολικά, οι ελληνικές οικογένειες ξοδεύουν περίπου ένα δισ. ευρώ μόνο για τις ξένες γλώσσες των παιδιών τους και τα φροντιστήρια ή τα ιδιαίτερα για προετοιμασία σε μαθήματα του σχολείου.

Τα φροντιστήρια και τα κέντρα ξένων γλωσσών ανθούν στις πλούσιες οικονομικά περιοχές, ενώ οι μαθητές των υποβαθμισμένων περιοχών καταλήγουν «παιδιά ενός κατώτερου θεού».

«Πλήγωσε» το εισόδημα των νοικοκυριών η πανδημία

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Κέντρο Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΚΑΝΕΠ) της ΓΣΕΕ, για τις ξένες γλώσσες των μαθητών ηλικίας 6 έως 19 ετών, οι γονείς καταβάλλουν 431.214.000 ευρώ ετησίως, εκ των οποίων τα 246.408.000 πηγαίνουν σε κέντρα ξένων γλωσσών και τα 184.806.000 σε ιδιαίτερα μαθήματα.

Συνολικά, υπάρχουν 8.402 κέντρα ξένων γλωσσών με κατά μέσο όρο 40 μαθητές (ακριβές 39,7). Για κάθε 1.000 μαθητές λειτουργούν 5,2 κέντρα ξένων γλωσσών.

Ισχυρός παραμένει ο ρόλος των φροντιστηρίων για τα σχολικά μαθήματα, τη στιγμή, μάλιστα, που τα δημόσια προγράμματα ενισχυτικής διδασκαλίας φυλλορροούν σύμφωνα με τις καταγγελίες της ΟΛΜΕ.

Τα φροντιστηριακά μαθήματα θεωρούνται απαραίτητα για την καλύτερη προετοιμασία ενός μαθητή για το όνειρο μιας καλής πανεπιστημιακής θέσης.

Με βάση την έρευνα του ΚΑΝΕΠ, υπολογίζεται ότι το συνολικό κονδύλι για μαθήματα προετοιμασίας των παιδιών για το σχολείο φθάνει τα 567.105.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 162.030.000 ευρώ πηγαίνουν στα οργανωμένα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης και τα υπόλοιπα 405.075.000 ευρώ σε ιδιαίτερα μαθήματα.

Το ακριβές ποσό για φροντιστήρια ξένων γλωσσών και σχολικών μαθημάτων φθάνει τα 998.319.000 ευρώ.

Στην 4η θέση της Ευρώπης η Ελλάδα σε δαπάνες για την εκπαίδευση

Η Ελλάδα κατέχει την 4η θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών με τις υψηλότερες δαπάνες των νοικοκυριών για την εκπαίδευση, δαπάνες οι οποίες σε ένα μεγάλο ποσοστό κατευθύνονται στην εξωσχολική εκπαίδευση και στην υποστήριξη των φοιτητών που σπουδάζουν σε πόλη μακριά από την οικία τους.

Συνολικά, οι ελληνικές οικογένειες δαπάνησαν 2.775 εκατομμύρια ευρώ το 2018 (σ.σ.: σταθερό ποσό σε σχέση με το 2017 και αυξημένο σε σχέση με το 2016).

Περισσότερες δαπάνες από την Ελλάδα κάνουν τα νοικοκυριά στην Κύπρο (1η θέση), την Ιρλανδία (2η θέση) και το Ηνωμένο Βασίλειο (3η θέση), ενώ στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται η Σουηδία, το Βέλγιο και η Φινλανδία.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top