Σχολεία: Ανοίγουν 10 Μαΐου δημοτικά, νηπιαγωγεία και γυμνάσια

Σήμερα οι ανακοινώσεις από την υπουργό Παιδείας

Όσα είπε ο πρωθυπουργός για το άνοιγμα των σχολείων

Στις 10 Μαΐου ξεκινά και πάλι η δια ζώσης διδασκαλία στα δημοτικά, τα νηπιαγωγεία και τα γυμνάσια της χώρας, με την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, να ανακοινώνει σήμερα στις 11:00 τις λεπτομέρειες για τον τρόπο λειτουργίας των σχολείων. 

Η υπουργός θα ανακοινώσει τις αποφάσεις τις κυβέρνησης για τις προαγωγικές και τις απολυτήριες εξετάσεις, αλλά και για την παράταση του διδακτικού έτους. 

Σχολεία: Τηλεκπαίδευση για μαθητές που μένουν άτομα ευπαθών ομάδων

Όπως και στα λύκεια, έτσι και στα δημοτικά και τα γυμνάσια οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε self tests δύο φορές την εβδομάδα. Θα ισχύουν επίσης όλοι οι κανόνες προστασίας στις αίθουσες, ενώ χθες άνοιξε η πλατφόρμα για τους εμβολιασμούς των εκπαιδευτικών. 

Σχολεία: Πότε θα γίνουν οι Πανελλήνιες – Όλα ανοικτά για τις προαγωγικές

Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου η σχολική χρονιά θα ολοκληρωθεί για τα δημοτικά την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου, ενώ τα γυμνάσια και τα λύκεια θα ολοκληρώσουν τη χρονιά στις 11 Ιουνίου, ώστε να ξεκινήσουν οι πανελλαδικές εξετάσεις στις 14 – 15 Ιουνίου. 

Άνοιξαν τα Λύκεια με self tests και σχολικές κάρτες

Όσον αφορά στις προαγωγικές εξετάσεις, αυτές, σύμφωνα με πληροφορίες οδεύουν προς ματαίωση, κάτι που ζητούν και οι εκπαιδευτικοί. 

Σχολεία: Τα μέτρα προστασίας που ισχύουν

Τα μέτρα προστασίας κατά της διασποράς του κορωνοϊού που θα ισχύσουν στα σχολεία είναι;

  • Η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους
  • Τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών
  • Οι σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες
  • Η χρήση αντισηπτικών
  • Οι σχολαστικοί καθαρισμοί
  • Οι τακτικοί αερισμοί των χώρων, ειδικότερα τώρα που και ο καλός καιρός βοηθά
  • Τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά.

Υποχρεωτικά τα self tests και για τους μαθητές δημοτικών, γυμνασίων

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί των δημοτικών και των γυμνασίων θα πρέπει να κάνουν υποχρεωτικά self tests δύο φορές την  εβδομάδα. 

Self test: Αναλυτικές οδηγίες - Πώς γίνεται και για ποιους είναι απαραίτητο

Γονείς, κηδεμόνες, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα παραλαμβάνουν δωρεάν τα self tests, μαζί με ενημερωτικό υλικό από το φαρμακείο, χρησιμοποιώντας τον ΑΜΚΑ τους.

Οι μαθητές/ εκπαιδευτικοί θα κάνουν τα self tests στο σπίτι τους. Συστήνεται το τεστ να γίνεται το ίδιο πρωί ή το προηγούμενο βράδυ. Άρα το πρώτο τεστ θα μπορεί να γίνει την Κυριακή το βράδυ ή την Δευτέρα το πρωί.

Eισαγγελική παρέμβαση για τα fake news που αφορούν τα self-tests

Γονείς, ενήλικοι μαθητές και εκπαιδευτικοί θα δηλώνουν το αποτέλεσμα του self-test μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr, στην οποία θα εισέρχονται με τους κωδικούς taxisnet, καταχωρώντας συγκεκριμένα στοιχεία, όπως πατρώνυμο, μητρώνυμο, ΑΜΚΑ και το αποτέλεσμα του self-test.

Τι γίνεται αν το self test είναι αρνητικό

Για τους μαθητές, θα εκδίδεται σχολική κάρτα μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr. Οι μαθητές θα φέρουν τη σχολική κάρτα μονίμως μαζί τους. Θα επιδεικνύουν την εκάστοτε κάρτα στους εκπαιδευτικούς την πρώτη ώρα της Δευτέρας και της Πέμπτης.

Self Test: Οκτώ στους 10 νοσούντες από κορωνοϊό εμφανίζονται θετικοί

Για τους εκπαιδευτικούς, θα εκδίδεται η δήλωση αρνητικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόσβαση σε εκτυπωτή, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να γράφουν μια χειρόγραφη δήλωση που θα περιέχει τα ίδια στοιχεία με τη σχολική κάρτα/δήλωση αρνητικού αποτελέσματος.

Τι γίνεται αν το self-test είναι θετικό

Για τους μαθητές, θα δηλώνεται το θετικό αποτέλεσμα στη σχολική κάρτα μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr, με την οποία θα μπορεί να μεταβεί σε δημόσια δομή για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test. Η λίστα με τις δημόσιες δομές περιλαμβάνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

self-test.gov.gr: Πώς διαβάζουμε το αποτέλεσμα του self test

Για τους εκπαιδευτικούς, θα εκδίδεται η δήλωση θετικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr, με την οποία θα μπορεί να μεταβεί σε δημόσια δομή για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test. Η λίστα με τις δημόσιες δομές περιλαμβάνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

Αν το επαναληπτικό τεστ είναι θετικό, θα ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό, οι μαθητές/εκπαιδευτικοί θα λαμβάνουν σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και θα επιστρέφουν στο σχολείο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top