Self Test: Οκτώ στους 10 νοσούντες από κορωνοϊό εμφανίζονται θετικοί

Η ευαισθησία και η ειδικότητα κρίνουν την αποτελεσματικότητα των self tests

Όλα όσα είπε για τα self tests ο Βασίλης Κοντοζαμάνης στη σημερινή ενημέρωση του ΕΟΔΥ για τα self tests/ 14/4/2021

Τα self tests έχουν έρθει στα φαρμακεία εδώ και λίγες μέρες και πολλοί είναι εκείνοι που σπεύδουν να τα προμηθευτούν για να αισθάνονται πιο ασφαλείς. Κατά πόσο, όμως, είναι αποτελεσματικά τα self tests στο να ανιχνεύουν τον κορωνοϊό, ειδικά αν λάβουμε υπ’ όψιν ότι ο καθένας είναι υπεύθυνος για τη σωστή διεξαγωγή τους στον εαυτό του; 

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά των συσκευών αυτοδιαγνωστικής ανίχνευσης του αντιγόνου για τον προσυμπτωματικό έλεγχο είναι η ευαισθησία και η ειδικότητα.  

Self test: Υποχρεωτική η δήλωση του αποτελέσματος από εργαζομένους

Ευαισθησία του self test είναι η πιθανότητα να δώσει θετικό αποτέλεσμα εφόσον έχει κάποιος τη νόσο, δηλαδή ευαισθησία 80% σημαίνει ότι από τους 100 που έχουν τον ιό το test θα εντοπίσει τους 80.  

Ειδικότητα του test είναι η πιθανότητα να δώσει αρνητικό αποτέλεσμα εφόσον δεν έχω τη νόσο, δηλαδή ειδικότητα 99% σημαίνει ότι από τους 100 που δεν έχουν τον ιό το τεστ θα θεωρήσει ότι όντως οι 99 δεν έχουν μολυνθεί.  

Self tests: Ποιοι παίρνουν σειρά για να τα κάνουν υποχρεωτικά

Τα αυτοδιαγνωστικά τεστ που διατίθενται χαρακτηρίζονται καταρχήν από την πολύ υψηλή ειδικότητα (υψηλότερη από 99%) έτσι ώστε το ποσοστό των ψευδώς θετικών στον πληθυσμό θα είναι χαμηλό ακόμα και σε συνθήκες χαμηλότερου επιπολασμού της νόσου. Επίσης, τα test έχουν αρκετά υψηλή ευαισθησία δηλαδή υψηλότερη από 80%. Συγκεκριμένα η ευαισθησία των test αυξάνεται (ξεπερνάει και το 95%) όσο μεγαλύτερο είναι το φορτίο. Ως εκ τούτου όσο πιο μεταδοτικός είναι κάποιος τόσο πιο πιθανό είναι να εντοπισθεί, ενισχύοντας τον ρόλο των δοκιμασιών στην πρόληψη της μετάδοσης. 

Self tests: Ποιοι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα θα τα κάνουν υποχρεωτικά

Η ευρεία χρήση των αυτοδιαγνωστικών test ως μέθοδος προσυμπτωματικού ελέγχου σε πληθυσμιακό επίπεδο είναι μία στρατηγική Δημόσιας Υγείας που κερδίζει διαρκώς έδαφος. Αυτοδιαγνωστικά test χρησιμοποιούνται σταδιακά σε αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Αυστρία, η Τσεχία, το Ηνωμένο Βασίλειο. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top