self-test.gov.gr: Πώς διαβάζουμε το αποτέλεσμα του self test

Τι να κάνετε αν δείτε μία γραμμή στην ένδειξη Τ και C

Δείτε το ρεπορτάζ από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star σχετικά με τα self tests 

Μαθητές και εκπαιδευτικοί επέστρεψαν σήμερα στα σχολεία με φυσική παρουσία μετά από πέντε μήνες τηλεκπαίδευσης. Σύμμαχός τους είναι τα self tests, τα οποία προμηθεύονται από τα φαρμακεία με το ΑΜΚΑ τους. 

Άνοιξαν τα Λύκεια με self tests και σχολικές κάρτες

Υπενθυμίζεται ότι τα self tests πρέπει να γίνονται δύο φορές την εβδομάδα, κάθε Τετάρτη και Κυριακή, ώστε να υπάρχει πλήρης έλεγχος και να αποφευχθεί πιθανή διασπορά του κορωνοϊού στο σχολείο.

Πώς γίνεται το self-test

Η διαδικασία των self tests είναι απλή και γίνεται από τη μύτη. Ο στυλεός του self test πρέπει να μπει στη μύτη απαλά και να περιστραφεί αρκετές φορές.

Στη συνέχεια ανοίγουμε το φιαλίδιο, βάζουμε μέσα τον στυλεό και τον περιστρέφουμε αρκετές φορές. Ρίχνουμε δύο με τρεις σταγόνες στην κοιλότητα της πλακέτας. 

Περιμένουμε για 15 λεπτά και στη συνέχεια βλέπουμε το αποτέλεσμα. Αν είμαστε θετικοί, βλέπουμε μια γραμμή στην ένδειξη Τ και στη C. Αν είμαστε αρνητικοί, βλέπουμε μια γραμμή μόνο στην ένδειξη C.

Αν δεν υπάρχει καμία γραμμή στις ενδείξεις ή μόνο μια γραμή στην ένδειξη Τ σημαίνει ότι το αποτέλεσμα δεν είναι έγκυρο.

Τι γίνεται αν το αποτέλεσμα είναι θετικό

Εφόσον το τεστ βγει θετικό, οι πολίτες θα πρέπει να εκδώσουν σχολική κάρτα θετικού αποτελέσματος (μαθητές) ή δήλωση θετικού αποτελέσματος (εκπαιδευτικοί, μέλη ΕΕΠ/ΕΒΠ, διοικητικό και λοιπό προσωπικό των σχολείων).

Πρέπει να προβούν σε δεύτερο επαναληπτικό τεστ εντός 24 ωρών, είτε σε κάποια από τις σταθερές δημόσιες δομές που προτείνονται, είτε ιδιωτικά, εφόσον το επιθυμούν με δικά τους έξοδα.

Self test: Για ποιούς είναι υποχρεωτικά - Πότε θα είναι διαθέσιμα για όλους

Στην περίπτωση κατά την οποία ο επαναληπτικός έλεγχος είναι θετικός, ακολουθείται το Πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.

Στην περίπτωση κατά την οποία ο επαναληπτικός έλεγχος είναι αρνητικός, τότε εκδίδεται σχετική βεβαίωση από τη δημόσια δομή με την οποία βεβαιώνεται το αρνητικό αποτέλεσμα. Στην περίπτωση αυτή, οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί τα μέλη ΕΕΠ και ΕΒΠ, το διοικητικό και το λοιπό προσωπικό επιστρέφουν στη σχολική μονάδα, επιδεικνύοντας την ως άνω βεβαίωση.

Πώς θα γίνεται η απόρριψη των υλικών μετά τη διενέργεια των self-tests

Αν το τεστ είναι αρνητικό, το πετάμε στον κοινό κάδο απορριμμάτων. Αν το τεστ είναι θετικό, το πετάμε επίσης στον κοινό κάδο απορριμμάτων, αλλά μέσα σε δυο σακούλες καλά κλεισμένες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα απόβλητα των self tests δεν τοποθετούνται στους μπλε κάδους ανακύκλωσης και δεν απορρίπτονται στις αποχετεύσεις.

Πού μπορούν οι πολίτες να κάνουν δεύτερο επαναληπτικό τεστ

Υπάρχουν συγκεκριμένα σταθερά σημεία που λειτουργούν πρωινές ώρες από Δευτέρα έως Παρασκευή και την Κυριακή.

Self tests: 408 μαθητές και εκπαιδευτικοί θετικοί στον κορωνοϊό

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η προσκόμιση της σχετικής βεβαίωσης από την ιστοσελίδα self-testing.gov.gr.

Αν κάποιος έχει κάνει μοριακό τεστ ή rapid τεστ χρειάζεται να κάνει και self-test;

Εφόσον κάποιος έχει υποβληθεί σε μοριακό τεστ ή rapid τεστ έως 72 ώρες πριν την έναρξη του σχολείου την Δευτέρα ή την Πέμπτη, δεν απαιτείται εκ νέου έλεγχος με self test.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top