Άνοιξαν τα Λύκεια με self tests και σχολικές κάρτες

Προθεσμία 24 ωρών για επαναληπτικό τεστ αν βγει θετικό το πρώτο

Παιδια και καθηγητες βγήκαν θετικοί στο self test/Βίντεο από μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star 

Μετά από πέντε μήνες οι μαθητές των Λυκείων όλης της χώρας επιστρέφουν στα σχολεία και στις φυσικές τους τάξεις, με την ελπίδα ότι σιγά σιγά επανερχόμαστε στην κανονικότητα. Όπλο γι’ αυτό είναι τα self tests, που θα κάνουν υποχρεωτικά οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί και το βοηθητικό προσωπικό, με την κυβέρνηση να ελπίζει ότι θα βοηθήσουν στο να ελεγχθεί καλύτερα η διασπορά του κορωνοϊού

Τα μέτρα ασφαλείας για το άνοιγμα των Λυκείων

Αρκετοί δήμοι έχουν προχωρήσει σε απολυμάνσεις σχολικών κτιρίων, ενώ τα Λύκεια θα λειτουργήσουν με αυστηρά μέτρα προστασίας, όπως: 

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών
  • Σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες
  • Χρήση αντισηπτικών
  • Σχολαστικοί καθαρισμοί
  • Τακτικοί αερισμοί των χώρων, ειδικότερα τώρα που και ο καλός καιρός βοηθά
  • Μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά.

Self tests: Τι έδειξαν τα πρώτα αποτελέσματα

Μέχρι χθες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς που έκαναν το self test και δήλωσαν το αποτέλεσμα στο self-testinf.gov.gr, 236 μαθητές Λυκείων και 172 εκπαιδευτικοί και άτομα βοηθητικού προσωπικού βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό, χωρίς να έχουν κανένα απολύτως σύμπτωμα. Το ποσοστό ανέρχεται σε 0,27% των τεστ που διενεργήθηκαν.

Self tests: 408 μαθητές και εκπαιδευτικοί θετικοί στον κορωνοϊό

Όσοι βρέθηκαν θετικοί θα πρέπει να επιβεβαιώσουν το αποτέλεσμα με μοριακό τεστ, ώστε να δικαιολογηθεί και η απουσία τους από το σχολείο. 

Σχολεία: Όλα όσα πρέπει να ξέρουν οι μαθητές των Λυκείων για τα self tests

Τα self tests θα πρέπει να γίνονται δύο φορές την εβδομάδα, ένα την Κυριακή κι ένα την Τετάρτη, 24 ώρες δηλαδή πριν πάνε στο σχολείο. Οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί και το υπόλοιπο βοηθητικό προσωπικό μπορούν να τα προμηθεύονται από τα φαρμακεία με τον ΑΜΚΑ και μετά θα πρέπει να δηλώνουν το αποτέλεσμα στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

Τι θα γίνει αν το self test βγει αρνητικό

Στην περίπτωση που το self test βγει αρνητικό, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα εκτυπώνουν από την ηλεκτρονική πλατφόρμα την σχολική κάρτα αρνητικού αποτελέσματος και θα τη φέρουν μαζί τους στο σχολείο. Αν δεν υπάρχει η δυνατότητα της εκτύπωσης, τότε θα μπορούν να γράψουν το αποτέλεσμα σε χειρόγραφη μορφή. 

Self-test για Λύκεια: Άνοιξε η πλατφόρμα για τη δήλωση των αποτελεσμάτων

Οι μαθητές θα επιδεικνύουν -και δεν θα παραδίδουν- τη σχολική κάρτα εντός της τάξης, στον εκπαιδευτικό της πρώτης ώρας και θα τη φέρουν μαζί τους μέχρι τη διενέργεια του επόμενου διαγνωστικού ελέγχου. 

Σκέρτσος για self-test: Πόσοι μαθητές κι εκπαιδευτικοί έχουν βγει θετικοί

Οι εκπαιδευτικοί και το λοιπό προσωπικό του Λυκείου θα επιδεικνύουν τη δήλωση του αρνητικού αποτελέσματος στον διευθυντή ή υποδιευθυντή του σχολείου και θα φέρουν τη δήλωση, επίσης, μέχρι τη διενέργεια του επόμενου test.

Τι γίνεται αν το self test είναι θετικό

Στην περίπτωση που το self test βγει θετικό, εκδίδεται από την πλατφόρμα σχετική κάρτα θετικού αποτελέσματος. Ο μαθητής ή ο εκπαιδευτικός οφείλει να την εκτυπώσει και να μεταβεί εντός 24 ωρών σε μια από τις δημόσιες δομές (όπως αυτές είναι αναρτημένες στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr), για δωρεάν επαναληπτικό έλεγχο.

Σχολεία: Όλα όσα πρέπει να ξέρουν οι μαθητές των Λυκείων για τα self tests

Ώσπου να μεταβεί στη δημόσια δομή και μέχρι την ολοκλήρωση της κλινικής εκτίμησης και της αξιολόγησης των ευρημάτων, ο διαγνωσθείς θετικός μαθητής ή εκπαιδευτικός, καθώς επίσης και οι οικείοι τους θα πρέπει να παραμένουν σε κατ' οίκον περιορισμό, ακολουθώντας τις οδηγίες του Πρωτοκόλλου του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Πώς θα παραλάβουν self test μαθητές σε απομακρυσμένες περιοχές

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, για τα εσπερινά Λύκεια θα γίνει απευθείας σε αυτά η διανομή των self tests εντός Σαββατοκύριακου, όπως και στις σχολικές μονάδες απομακρυσμένων περιοχών.

Self-tests: Υποχρεωτικά δύο φορές την εβδομάδα για μαθητές, εκπαιδευτικούς

Επίσης, από σήμερα θα μπορούν οι μαθητές να παραλάβουν και τα επόμενα τεστ από τα φαρμακεία. Παράλληλα, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, θα μπορεί πλέον να κάνει δωρεάν ελέγχους για τον κορωνοϊό.

Δείτε ολόκληρο το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top