Κεραμέως: Δεν ανοίγουν πριν το Πάσχα Δημοτικά και Γυμνάσια

Με σχολική κάρτα θα μπαίνουν στην τάξη οι μαθητές Λυκείου

Δείτε το ρεπορτάζ του μεσημεριανού δελτίου ειδήσεων του Star 

Μετά το Πάσχα θα ανοίξουν τα Δημοτικά, τα Νηπιαγωγεία και τα Γυμνάσια, όπως ξεκαθάρισε σήμερα η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως. 

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ανέφερε πως η αρχή για το άνοιγμα των σχολείων έγινε με τα Λύκεια, τα οποία θα επαναλειτουργήσουν από τη Δευτέρα 12 Απριλίου. Στόχος είναι η επιστροφή των μαθητών στις σχολικές αίθουσες βήμα – βήμα. 

«Αυτή τη στιγμή έχουμε εισήγηση των ειδικών για το άνοιγμα των Λυκείων. Εξετάζουμε συστηματικά με τους ειδικούς και το άνοιγμα των άλλων βαθμίδων», είπε η κ. Κεραμέως, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, πως το υπουργείο Παιδείας δε θα εισηγηθεί επαναλειτουργία Δημοτικών και Γυμνασίων πριν το Πάσχα.

«Δύο εβδομάδες απομένουν μέχρι τις διακοπές του Πάσχα» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι μέχρι τότε θα συνεχιστεί κανονικά η τηλεκπαίδευση για τις υπόλοιπες εκπαιδευτικές βαθμίδες. 

Επανέλαβε ότι τα Λύκεια έχουν μείνει κλειστά το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα συγκριτικά με τις υπόλοιπες σχολικές βαθμίδες και οι μαθητές της Γ’ Λυκείου ετοιμάζονται να δώσουν πανελλήνιες εξετάσεις, που σημαίνει ότι έχουν προτεραιότητα. 

Ανοίγουν τα Λύκεια τη Δευτέρα

Από τη Δευτέρα 12 Απριλίου οι μαθητές των Λυκείων επιστρέφουν στα θρανία μετά από σχεδόν πέντε μήνες εξ αποστάσεως διδασκαλία. Χθες τα μέλη της επιτροπής μετά από αρκετή διαβούλευση έδωσαν το «πράσινο φως» για το άνοιγμα και των τριών τάξεων των Λυκείων σε όλη τη χώρα.

Η επιστροφή στις φυσικές τάξεις όμως για μαθητές κι εκπαιδευτικούς θα γίνει υπό προϋποθέσεις, αφού αποφασίστηκε τελικά να κάνουν δύο self tests την εβδομάδα και όχι ένα, όπως αρχικά είχε διαρρεύσει. 

Τα μέλη της επιτροπής με πλειοψηφία 18 – 9 εισηγήθηκαν το άνοιγμα των Λυκείων, ωστόσο η ανησυχία παραμένει για το αν η απόφαση αυτή θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την επιδημιολογική κατάσταση, την ώρα που τα κρούσματα παραμένουν αυξημένα και η πίεση στο ΕΣΥ ασφυκτική. 

Σωτήρης Τσιόδρας: Ψήφισε κατά του ανοίγματος των Λυκείων

Self test και σχολική κάρτα για τους μαθητές Λυκείου 

Οι μαθητές Λυκείου και οι εκπαιδευτικοί θα προσέρχονται στα σχολικά συγκροτήματα με αρνητικό self test, το οποίο θα αποδεικνύεται μέσω ειδικής φόρμας, που θα συμπληρώνεται στη διεύθυνση self-testing.gov.gr, που «άνοιξε» χθες και θα είναι λειτουργικά διαθέσιμο από την Κυριακή. 

Η διάθεση των self tests θα ξεκινήσει από σήμερα από τα φαρμακεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και από την Παρασκευή από τα φαρμακεία στην υπόλοιπη επικράτεια.

Self-tests: Υποχρεωτικά δύο φορές την εβδομάδα για μαθητές, εκπαιδευτικούς

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί θα υποβάλλονται δύο φορές την εβδομάδα σε self test, ένα τη Δευτέρα κι ένα την Πέμπτη, τα οποία θα λαμβάνουν δωρεάν από τα φαρμακεία με την επίδειξη του ΑΜΚΑ τους.

Οι γονείς θα κάνουν τα τεστ στα παιδιά τους, σύμφωνα με σύσταση των ειδικών ή το ίδιο πρωί ή το προηγούμενο βράδυ. Στη συνέχεια θα μπαίνουν στην εφαρμογή self-testing.gov.gr και θα δηλώνουν το αποτέλεσμα του τεστ. Αν είναι αρνητικό θα εκτυπώνουν μια σχολική κάρτα που θα εκδίδεται από την πλατφόρμα και την οποία θα πρέπει να έχουν μαζί τους οι μαθητές για να την επιδείξουν στους εκπαιδευτικούς τους. Αν δεν παρέχεται η δυνατότητα εκτύπωσης, οι γονείς μπορούν να συμπληρώσουν χειρόγραφη δήλωση. 

Κεραμέως: Ανοίγουν τα Λύκεια όλης της χώρας στις 12 Απριλίου

Αν ένα τεστ βγει θετικό, ο μαθητής ή ο εκπαιδευτικός δε θα προσέρχονται στις σχολικές μονάδες. Θα δηλώνουν το αποτέλεσμα στην πλατφόρμα και από εκεί θα ενημερώνονται σε ποια δημόσια μονάδα θα πρέπει να απευθυνθούν για να υποβληθούν σε δωρεάν μοριακό τεστ. Σε περίπτωση που και το μοριακό βγει θετικό, θα ακολουθούνται τα πρωτόκολλα που έχει ορίσει ο ΕΟΔΥ. 

Αποκλειστικό: Έτσι είναι τα self-tests που θα δίνονται δωρεάν στους πολίτες

Επίσης, εκτός από τα self tests, υποχρεωτική θα είναι η χρήση μάσκας, τα διαφορετικά διαλείμματα, οι σταθερές ομάδες σε αθλήματα, ο αερισμός των αιθουσών και τα ειδικότερα μέτρα για τα ειδικά μαθήματα.

Self tests: Η διαδικασία και τα βήματα 

Βήμα βήμα πώς θα κάνετε το self test στο σπίτι 
  1. Γονείς, κηδεμόνες, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα παραλαμβάνουν δωρεάν το self-test, μαζί με ενημερωτικό υλικό από το φαρμακείο, χρησιμοποιώντας τον ΑΜΚΑ τους. Το πρώτο τεστ μπορούν να το παραλάβουν μαθητές και εκπαιδευτικοί Λυκείου από σήμερα σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη και από την Παρασκευή στην υπόλοιπη χώρα. Από την ερχόμενη Δευτέρα θα μπορούν να παραλάβουν και το 2ο τεστ.
  2. Οι μαθητές/οι εκπαιδευτικοί θα κάνουν τα self-tests στο σπίτι τους. Συστήνεται το τεστ να γίνεται το ίδιο πρωί ή το προηγούμενο βράδυ. Άρα το πρώτο τεστ θα μπορεί να γίνει την Κυριακή το βράδυ ή την Δευτέρα το πρωί.
  3. Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα δηλώνουν το αποτέλεσμα του self-test μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr, στην οποία θα εισέρχονται με τους κωδικούς taxisnet, καταχωρώντας συγκεκριμένα στοιχεία, όπως πατρώνυμο, μητρώνυμο, ΑΜΚΑ και το αποτέλεσμα του self-test.
  • Αν το self-test είναι αρνητικό:
  1. Για τους μαθητές, θα εκδίδεται σχολική κάρτα μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr. Οι μαθητές θα φέρουν τη σχολική κάρτα μαζί τους όλη την εβδομάδα και θα την επιδεικνύουν στους εκπαιδευτικούς την πρώτη ώρα της Δευτέρας και της Πέμπτης.
  2. Για τους εκπαιδευτικούς, θα εκδίδεται η δήλωση αρνητικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr.
  3. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόσβαση σε εκτυπωτή, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να γράφουν μια χειρόγραφη δήλωση που θα περιέχει τα ίδια στοιχεία με τη σχολική κάρτα/ τη δήλωση αρνητικού αποτελέσματος.
     

Δείτε ολόκληρο το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ  

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top