Lockdown: «Kορύφωση της πανδημίας αυτή τη βδομάδα- Δε λειτουργούν τα μέτρα»

Συντεταγμένο άνοιγμα που θα προσφέρει ανάσα στον κόσμο, πρότεινε ο Τζανάκης

Όσα είπε ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και αντιπρόεδρος της Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης, στον ΣΚΑΪ

Ο αριθμός κρουσμάτων συνεχίζει να κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα, το lockdown έχει κουράσει τους πολίτες, ενώ την ίδια ώρα το ΕΣΥ βρίσκεται στα όριά του. 

Στο Μαξίμου Μητσοτάκης - Κικίλιας - Τσιόδρας: Σύσκεψη για την πανδημία

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και αντιπρόεδρος της Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης εκτίμησε ότι η κορύφωση της πανδημίας του κορωνοϊού θα γίνει αυτή την εβδομάδα.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, αναφέρθηκε εκ νέου στην εκτίμηση πως αποκλιμάκωση θα εμφανιστεί από τις 20 Μαρτίου και μετά, υπενθυμίζοντας πως με βάση το μοντέλο το οποίο έχει επεξεργαστεί, στις 5- 6 Μαρτίου θα βιώναμε την κορύφωση της πανδημίας, αλλά αυτή μετατέθηκε λόγω των μεταλλάξεων.

Γώγος: Υπάρχει όριο στο lockdown - Πότε υπολογίζεται άνοιγμα δραστηριοτήτων

«Στο νέο τρέξιμο του μοντέλου πραγματικά είδαμε ότι η κορύφωση θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα αυτή την εβδομάδα» εξήγησε, σημειώνοντας πως σε κάθε περίπτωση τα κρούσματα δε θεωρείται πιθανό να είναι πολλά περισσότερα απ’ όσα βλέπουμε μέχρι τώρα. Από εκεί και μετά θα αρχίσει η αργή μεν, αλλά σταδιακή, αποκλιμάκωση. 

Αποσυμφόρηση των νοσοκομείων μία εβδομάδα αργότερα 

Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, από τη σταδιακή αποκλιμάκωση των κρουσμάτων κι έπειτα, σε περιθώριο μιας εβδομάδας, θα αρχίσουμε να βλέπουμε σαφή υποχώρηση των εισαγωγών ασθενών με κορωνοϊό σε νοσοκομεία. Ο καθηγητής ξεκαθάρισε πως αυτό θα αφορά τις απλές κλίνες και όχι τις κλίνες ΜΕΘ, καθώς εκεί η αποσυμφόρηση αναμένεται να συμβεί λίγο αργότερα. 

Εξαδάκτυλος στο Star: «Η πρόωρη άρση του lockdown θα φέρει έκρηξη»

Τόνισε, πάντως, πως σε κάθε περίπτωση, με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα, ενδεχομένως να ξεπεράσουμε τον αριθμό των 600 ασθενών σε κλίνες ΜΕΘ. «Με πιθανότητα προσέγγισης προς τις 620-650» διευκρίνισε ο κ. Τζανάκης. 

Το μείγμα μέτρων δε λειτουργεί. Αυτή τη στιγμή πρέπει να αλλάξουμε στρατηγική. Ο κόσμος πρέπει να βγει στην ύπαιθρο και να ανοίξει το λιανεμπόριο, τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης

Ο κ.Τζανάκης σημείωσε πως πρέπει να υπάρξει συντεταγμένο άνοιγμα, που θα προσφέρει αυτή την «ανάσα» στον κόσμο. «Αυτό που κάνει ο άνθρωπος όταν δεν του επιτρέπεις να βγει έξω και να εκτονωθεί, είναι να προσπαθήσει να βρει παρέες καταστρατηγώντας τα μέτρα και να πάει σε σπίτια φίλων του» τόνισε.

Παγώνη: Στο τέλος της εβδομάδας μείωση σε νοσηλευόμενους με κορωνοϊό 

Στο τέλος της εβδομάδας που έρχεται, αναμένεται να δούμε μείωση σε νοσηλευόμενους με κορωνοϊό, εκτίμησε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθηνών-Πειραιώς, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Μαγιορκίνης: «Εξαιρετικά εύθραυστη η επιδημιολογική κατάσταση»

Επεσήμανε πως αποτελεί λογικό σενάριο το να διασωληνωθούν μέσα στις επόμενες μέρες ασθενείς που νοσηλεύονται σε απλές κλίνες και με βάση αυτό δεν θα πρέπει να περιμένουμε άμεση μείωση στον αριθμό των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ. «Η μείωση θα είναι σταδιακή και αργά… μετά από 10 μέρες» είπε.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο να ξεπεραστεί και πάλι ο αριθμός των 600 διασωληνωμένων, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθηνών δήλωσε πως αυτό δεν είναι ούτε πιθανό, αλλά ούτε κι απίθανο να συμβεί, εξαρτάται από το πόσοι από τους νοσηλευόμενους σε απλές κλίνες θα χρειαστούν εν τέλει διασωλήνωση. 

Σχολιάζοντας τα φαινόμενα συνωστισμού από κόσμο που αψήφισε τους περιορισμούς και συγκεντρώθηκε σε πλατείες και κεντρικά σημεία χθες, για να γιορτάσει το τέλος του τριωδίου, παρά το lockdown, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών υπογράμμισε πως αυτά ήταν αναμενόμενα, δεδομένου ότι ο κόσμος μετά από έναν χρόνο περιορισμών θέλει να ξεσκάσει, ειδικά εφόσον «παρασύρεται» από μεγάφωνα και μουσικές που ακούγονται από διάφορα σημεία των πόλεων

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top