Νέας Σμύρνη: Εισαγγελική παρέμβαση για τα επεισόδια στην πλατεία

Έντονες αντιδράσεις για την αστυνομική βία σε βάρος πολιτών

Το βίντεο με την επίθεση αστυνομικών σε βάρος πολίτη στη Νέα Σμύρνη

Την παρέμβαση της δικαιοσύνης προκάλεσαν οι εικόνες αστυνομικής βίας σε βάρος πολιτών στην πλατεία της Νέας Σμύρνης το μεσημέρι της Κυριακής. 

Στιγμιότυπα από τγ χρήση βίας από αστυνομικούς σε βάρος πολίτη στη Νέα Σμύρνη

Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών έδωσε εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τη διακρίβωση τυχόν αξιοποίνων πράξεων από αστυνομικούς.

Επεισόδια στη Νέα Σμύρνη: Η Πελώνη απαντά στον Αλέξη Τσίπρα

Η έρευνα θα διενεργηθεί υπό την εποπτεία του εισαγγελέα Πρωτοδικών Νίκου Ορνεράκη.

Κρικέτος: «Οι εικόνες αυτές ντροπιάζουν όλους του αστυνομικούς»

Για «εικόνες ντροπής» έκανε λόγο ο γ.γ. της Ένωσης Αστυνομικών Δυτικής Αττικής, Σπήλιος Κρικέτος. 

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι αστυνομικοί ασκούν βία πρωτοφανούς αγριότητας»

Μιλώντας στο Mega αποκάλυψε πως το γκλοπ που κρατούσε ο ένας από τους αστυνομικούς που φαίνεται στα επίμαχα βίντεο να χτυπά άοπλο πολίτη ήταν μεταλλικό, κάτι που απαγορεύεται. 

Άλλοι πολίτες φώναζαν στους αστυνομικούς να σταματήσουν 

«Δεν ξέρω τι προηγήθηκε και δεν με ενδιαφέρει. Μένω στην εικόνα του ξυλοδαρμού που προσβάλει και ντροπιάζει όλους τους αστυνομικούς. Αποστολή μας δεν είναι να είμαστε έτσι. Αποστολή μας είναι να είμαστε δίπλα στον κόσμο. Αυτό που έγινε είναι ντροπή. Ελπίζω η ηγεσία της Αστυνομίας να κόψει ποπούς σήμερα. Αυτές δεν είναι εικόνες Αστυνομίας, είναι αλητείας», είπε ο Σπήλιος Κρικέτος και πρόσθεσε:

Διοικητική έρευνα από την ΕΛ.ΑΣ. για τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη

«Έχουμε κι εμείς παιδιά που βγαίνουν στο δρόμο και μπορεί να ξεχάσαν να στείλουν το sms. Δεν θα τα ξυλοφορτώσουμε. Και φταίνε και οι επικεφαλής αυτών των αστυνομικών. Ό,τι και να έκανε ο πολίτης δε δικαιολογούνται αυτές οι εικόνες».

Δήμαρχος Νέας Σμύρνης: «Η αστυνομία να δείχνει ψυχραιμία»

Ο δήμαρχος της Νέας Σμύρνης, Σταύρος Τζουλάκης, μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ είπε ότι η αστυνομία δε χειρίστηκε σωστά το θέμα και ότι «οι εικόνες αστυνομικής βίας που βιώσαμε όλοι στην πλατεία της Νέας Σμύρνης δεν τιμούν ούτε τους πολίτες, ούτε την αστυνομία».

Ο πολίτης φώναζε στους αστυνομικούς «πονάω»

Αναγνώρισε πως τα μέτρα κατά τη πανδημίας δεν τηρούνται στην πλατεία, αλλά αυτό δε σημαίνει πως η αστυνομία μπορεί να χρησιμοποιεί βία κατά των πολιτών. 

Επεισόδια στη Νέα Σμύρνη: Χρήση χημικών και κρότου λάμψης από την αστυνομία

Ο ίδιος, όπως είπε, μίλησε με τον διοικητή της ΔΙΑΣ και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τους ζήτησε να αναλάβουν την ευθύνη τους. Όπως είπε του απάντησαν ότι υπήρχε καταγγελία πως δεν τηρούνταν τα μέτρα στην πλατεία.

«Εγώ δεν έχω δει βίντεο όπου οι πολίτες επιτίθενται σε αστυνομικούς. Εγώ είδα βίντεο που είναι πολλοί αστυνομικοί να δέρνουν πολίτες. Η αστυνομία πρέπει να διατηρεί την ψυχραιμία της», είπε ο δήμαρχος.

Νέα Σμύρνη: Επείγουσα αναφορά του προέδρου του ΔΣΑ στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη

Επείγουσα αναφορά  υπέβαλε ο Πρόεδρος του Δ.Σ.Α προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και την Προϊστάμενη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών για τις πρόσφατες επιθέσεις  αστυνομικών κατά δικηγόρων και πολιτών.

Σε αυτήν ο κ. Βερβεσός τονίζει:

«Σε συνέχεια των πρόσφατων επιθέσεων αστυνομικών κατά δικηγόρου στο κέντρο της Αθήνας (στις 6.3.2021) και κατά πολιτών στη Νέα Σμύρνη (στις 7.3.2021), που έλαβαν ευρεία δημοσιότητα μέσω βίντεο που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο, αλλά και των καταγγελιών συναδέλφων σχετικά με την παρεμπόδιση πραγματοποίησης νόμιμης δημόσιας συνάθροισης καθώς και πρόσβασης προσαχθέντων/ συλληφθέντων σε συνήγορο, ο Πρόεδρος του Δ.Σ.Α, Δημήτρης Βερβεσός, υπέβαλε επείγουσα αναφορά προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, κοινοποιούμενη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνων, με την οποία ζητεί την πλήρη, σε βάθος και άμεση διερεύνηση των γεγονότων, που είδαν το φως της δημοσιότητας, και την ταχεία απόδοση ευθυνών σε όσους αναλογούν. 
Σύμφωνα με την αναφορά του Προέδρου του ΔΣΑ, κατά την πάγια θέση του δικηγορικού σώματος, τέτοιες συμπεριφορές  δεν είναι ανεκτές σε ένα κράτος δικαίου. 

Η καθ’ υπέρβαση των νομίμων ορίων αστυνομική δράση σε βάρος πολιτών και δικηγόρων δεν έχει  θέση σε μια δημοκρατική και ευνομούμενη Πολιτεία και είναι παντελώς καταδικαστέα. 

Παράλληλα, η έννομη τάξη προστατεύει το δικαίωμα ειρηνικής συναθροίσεως των πολιτών (Συντ. 11) καθώς και το δικαίωμα ακώλυτης πρόσβασης σε συνήγορο.

Κάθε καταπάτηση των άνω θεμελιωδών δικαιωμάτων από τα αστυνομικά όργανα, που έχουν ως θεσμική αποστολή την προστασία τους, συνιστά αξιόποινη και πειθαρχικά αξιόμεμπτη συμπεριφορά η οποία τραυματίζει βαριά το νομικό  μας πολιτισμό».

Νέα Σμύρνη: Πώς ξεκίνησαν τα επεισόδια

Στην ανακοίνωσή της η αστυνομία αναφέρει πως υπήρξε απρόκλητη επίθεση 30 ατόμων κατά των αστυνομικών.

Ακολούθησαν πιο εκτεταμένα επεισόδια στους δρόμους της Νέας Σμύρνης

Ωστόσο, κάτοικοι της περιοχής που ήταν αυτόπτες μάρτυρες στο περιστατικό αναφέρουν πως όλα ξεκίνησαν όταν αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ έκαναν έλεγχο σε μια οικογένεια που καθόταν σε ένα από τα παγκάκια της πλατείας. 

Όπως υποστηρίζουν, πριν προλάβουν να εξηγήσουν στους αστυνομικούς πως έχουν πάνω τους τις αστυνομικές τους ταυτότητες κι έχουν στείλει και τα απαραίτητα sms, οι αστυνομικοί άρχισαν να είναι εριστικοί και κάποιος νεαρός άρχισε να διαμαρτύρεται. 

Τότε ακολούθησαν οι εικόνες βίας που παρακολούθησε όλη η χώρα, ενώ άλλοι κάτοικοι της περιοχής φώναζαν στους αστυνομικούς να σταματήσουν, χωρίς αποτέλεσμα. 

Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων

Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων

Λίγη ώρα αργότερα ακολούθησε διαδήλωση στην περιοχή κατά της αστυνομικής βίας με 300 περίπου άτομα, όπου ακολούθησε νέος κύκλος επεισοδίων με την αστυνομία. 

Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων και χημικών προκειμένου να διαλύσουν το πλήθος. Συνολικά από τις δύο επιθέσεις έγιναν 11 προσαγωγές.

Η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε ότι έχει διαταχθεί ΕΔΕ για το περιστατικό στην πλατεία της Νέας Σμύρνης. 

Δείτε ολόκληρο το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top