Lockdown: Πιθανόν να ανοίξει το λιανεμπόριο στις 8 Μαρτίου

Ψώνια με αποστολή SMS σε νέο πενταψήφιο αριθμό και χρονικό περιορισμό

Όλα όσα είπε ο Νίκος Κογιουμτζής αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας και του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας

Κρίσιμη για το άνοιγμα του λιανεμπορίου είναι η εβδομάδα που διανύουμε, καθώς με αγωνία οι καταστηματάρχες αναμένουν την ανακοίνωση των τελευταίων επιδημιολογικών δεδομένων στην Αττική. Η παράταση του lockdown κατά μία εβδομάδα θεωρείται πιθανή και η επικρατέστερη ημερομηνία για το άνοιγμα της αγοράς είναι η Δευτέρα 8 Μαρτίου. 

Λιανεμπόριο: Αγορές με νέο κωδικό SMS 

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται η αποστολή νέου κωδικού σε έναν καινουριο πενταψήφιο αριθμό, και όχι στο 13033, για τους καταναλωτές που επιθυμούν να κάνουν ψώνια τους στα εμπορικά καταστήματα. Δεν αποκλείεται να υπάρχει και χρονικό περιθώριο για την ολοκλήρωση των αγορών. Τα μέτρα αυτά δε θα ισχύουν για τις αγορές σε σούπερ μάρκετ. 

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, δήλωσε στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών πως εξετάζονται τεχνολογικά μέτρα, ειδικά για το λιανεμπόριο, τα οποία θα επιτρέψουν το γρηγορότερο άνοιγμα του λιανεμπορίου για να μπορέσει να λειτουργήσει κι η αγορά. 

«Aνοίξτε μας με click in shop»

Έμποροι και κυβέρνηση βρίσκονται σε συζητήσεις για τον τρόπο που αναμένεται να επαναλειτουργήσει η αγορά στην Αττική. Οι πρώτοι προκρίνουν τη μέθοδο το click in shop σε σχέση με το click away.

«Το click in shop, το είδαμε στην πράξη και ήταν ανεπαρκές για τους περισσότερους εμπόρους. Χαρακτηριστικά, στο Μοναστηράκι και την Πλάκα, από τα 1.000 καταστήματα με το click away ανοιχτά ήταν μόνο τα 70- 80. Τουλάχιστον στα καταστήματά μας λαμβάνουμε όλα τα μέτρα προστασίας», σημείωσε στο star. gr ο κ. Κογιουμτζής, αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας και του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας.

Lockdown: Έρχεται άνοιγμα του λιανεμπορίου - Το σενάριο για τον κωδικό «7»

Αναφερόμενος στις πληροφορίες που κάνουν λόγο για την εισήγηση ενός πενταψήφιου αριθμού, όπως το 13033, που θα στέλνουν οι καταναλωτές για τις αγορές τους, ο ίδιος χαρακτήρισε το μέτρο θετικό. 

«Αν υπάρχει έλεγχος (των μηνυμάτων) θα είναι καλό μέτρο για την επιχειρηματικότητα, υπό την έννοια ότι θα μειωθεί και η άσκοπη κινητικότητα που είναι το μεγάλο πρόβλημα. Μέσα σε ένα χρονικό διάστημα θα μπορεί ο καταναλωτής να κάνει τα ψώνια του, κυρίως σε καταστήματα ένδυσης και υπόδυσης που έχουν πληγεί περισσότερο», είπε.

Εκπτώσεις: Παράταση έως το τέλος Μαρτίου ζητούν οι έμποροι

«Παράταση των εκπτώσεων έως το τέλος Μαρτίου»

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον κ. Κογιουμτζή φαίνεται να κλείδωσε και η παράταση των χειμερινών εκπτώσεων έως το τέλος Μαρτίου, ένα αίτημα των καταστηματαρχών που γνωστοποίησε στο Υπουργείο και ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών με επιστολή του στο Υπουργείο Ανάπτυξης.

«Το μέτρο έχει κλειδώσει κατά 70 με 80%, γιατί δεν προλάβαμε να είμαστε ανοιχτοί σχεδόν καθόλου την περίοδο των εκπτώσεων. Όλα θα εξαρτηθούν από τα ευρήματα της εβδομάδας. Αν και εφόσον έχουμε μέσα στην εβδομάδα αποκλιμάκωση, πιστεύω και ευελπιστώ ότι την επόμενη Δευτέρα, με κάποιο τρόπο θα είμαστε ανοιχτοί», σημείωσε στο star.gr ο Νίκος Κογιουμτζής

«Μόλις 35.000 επιχειρήσεις διαθέτουν e- shop και θα ανοίξουν με click away»

Καθώς η Αττική βρίσκεται σε αυστηρό lockdown τα περισσότερα καταστήματα παραμένουν κλειστά, ενώ ένα πολύ μικρό ποσοστό αυτών, μόλις το 17% συμφωνα έρευνες του Eπαγγελματικού Επιμελητηρίου και του Εμπορικού Συλλόγου, μπορεί να ανταποκριθεί σε online πωλήσεις λειτουργώντας e-shop.

«Ουσιαστικά είμαστε διασωληνωμένοι. Το 83% των καταστημάτων παραμένει κλειστό και περιμένει την όποια βοήθεια από την Πολιτεία, η οποία πιστεύουμε ότι δεν είναι και επαρκής. Είναι δύσκολο για μία επιχείρηση να ανταποκριθεί στα λειτουργικά της έξοδα», εξήγησε.

Προς σταδιακή άρση του lockdown: Τι και πώς θα ανοίξει από 1η Μαρτίου

Όπως πρόσθεσε, ο εμπορικός κόσμος έχει προτείνει την ενσωμάτωση στην επιτροπή Λοιμωξιολόγων και οικονομολόγων και ανθρώπων της αγοράς, οι οποίοι θα αναδεικνύουν και το στοιχείο των οικονομικών επιπτώσεων κάθε πρότασης για τον περιορισμό του κορωνοϊού

Να ξέρει δηλαδή κάθε ένας που βρίσκεται στην επιτροπή, τι αντίκτυπο έχει η πρόταση που εισηγείται στην κυβέρνηση, στην οικονομία της χώρας.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top