Προς σταδιακή άρση του lockdown: Τι και πώς θα ανοίξει από 1η Μαρτίου

Τι εξετάζουν κυβέρνηση και ειδικοί

Ο Χαράλαμπος Γώγος για το ενδεχόμενο ανοίγματος του λιανεμπορίου

Σε σταδιακή άρση του lockdown προσανατολίζεται η κυβέρνηση από 1η Μαρτίου, όμως η εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων αυτή την εβδομάδα θα κρίνει τις οριστικές αποφάσεις. 

Παρασκευής στο Star: Όσα είπε για το lockdown και τις μεταλλάξεις του ιού

Αυτό που παρακολουθούν στενά οι ειδικοί είναι ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία και των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ. Χθες ανακοινώθηκε πως οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 259 (ημερήσια μεταβολή +4.86%), ενώ ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 224 ασθενείς. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 326.

Εξαδάκτυλος: Κομμωτήρια και click away θα μπορούσαν να ανοίξουν 1η Μαρτίου

Η πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας, ειδικά στην Αττική, όπου εντοπίζονται τα περισσότερα κρούσματα, είναι μεγάλη και αναμένεται τις επόμενες μέρες να γίνει μεγαλύτερη. Για τον λόγο αυτό έχουν επιστρατευτεί ιδιωτικά νοσοκομεία για τη νοσηλεία non covid ασθενών, ώστε να αποσυμφορηθεί η κατάσταση.

Γεραπετρίτης: Στόχος να ανοίξουν δραστηριότητες και σχολεία την 1η Μαρτίου

Προς το παρόν αρκετοί λοιμωξιόλογοι είναι διστακτικοί για την άρση του lockdown στις «κόκκινες» περιοχές. Όμως, αν τις επόμενες μέρες καταγραφεί ύφεση στην διασπορά, πιθανόν να εισηγηθούν το άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων. 

Ανάμεσά τους και ο καθηγητής Παθολογίας, Χ. Γώγος, ο οποίος δήλωσε στον ΣΚΑΪ πως πιθανόν να υπάρξει παράταση του lockdown κατά μία εβδομάδα.

«Είμαστε σε μια μεταβατική περίοδο. Από την εποχή της κυριαρχίας του ιού περνάμε τώρα σε μια φάση που ελπίζουμε να έρθει η κυριαρχία των εμβολίων. Σε αυτή τη φάση πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Έχουμε καλά νέα, έχει σταθεροποιηθεί κάπως η καμπύλη, o RT παραμένει και στην Αττική κάτω από 1, αν και υπάρχουν και πιο δύσκολες περιοχές, όπως η Αχαΐα που είναι λίγο ψηλότερα και τα πράγματα είναι πιο πιεστικά, αλλά σε γενικές γραμμές επιδημιολογικά σε όλη την επικράτεια τα πράγματα έχουν σταθεροποιηθεί», είπε.

Lockdown: Σκέψεις για άνοιγμα του λιανεμπορίου

Αν μέσα στην εβδομάδα επιβεβαιωθούν τα θετικά σενάρια για ύφεση της πανδημίας, τότε πιθανόν να λειτουργήσει και πάλι το λιανεμπόριο. 

Ο κ. Γώγος εμφανίστηκε θετικός στο ενδεχόμενο αυτό. 

«Υπάρχει μια βάση συζήτησης για να ανοίξει το λιανεμπόριο από Δευτέρα από την άποψη ότι δε φαίνεται να επηρεάζει πολύ αυτό το σύστημα λειτουργίας, αφού έτσι κι αλλιώς υπάρχει κινητικότητα», είπε .

Παρόλα αυτά,τόνισε ότι το μεγάλο ζητούμενο παραμένει η εκπαίδευση, καθώς τα παιδιά έχουν μείνει πολύ καιρό εκτός σχολείο, ενώ υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και στην τριτοβάθμια.

«Η συζήτηση θα γίνει και για τα δύο και θα δούμε ποιο είναι πιο ασφαλές να ξεκινήσει», επισήμανε. 

Κορωνοϊός: Σταθεροποιείται η κατάσταση στην Αττική - Κάτω από 1 το RT

Το άνοιγμα των καταστημάτων θα γίνει είτε με την υπηρεσία click away, είτε με click in shop, ώστε να περιοριστεί κάπως η τεράστια οικονομική ζημία που έχει υποστεί ο κλάδος. Οι καταναλωτές θα μπορούν να κάνουν τις αγορές τους ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικά και κατόπιν να παραλαμβάνουν τα προϊόντα που έχουν αγοράσει πηγαίνοντας στο κατάστημα, στέλνοντας SMS στο 13033 με κωδικό 2.

Lockdown: Τι θα γίνει με τα σχολεία

Ως προς τα σχολεία, προτεραιότητα θα δοθεί και πάλι στα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά και τους βρεφονηπιακούς σταθμούς. 

Παράταση lockdown στην Αττική μέχρι τις 7 Μαρτίου εισηγείται η επιτροπή

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιστήμονες προσανατολίζονται στο άνοιγμα των σχολείων της πρωτοβάθμιας βαθμίδας στις 8 Μαρτίου, ενώ τα γυμνάσια και τα λύκεια, ενδεχομένως να ανοίξουν μια εβδομάδα αργότερα. 

Lockdown: Τι θα γίνει με την απαγόρευση κυκλοφορίας

Τέλος, πολύ δύσκολο φαίνεται να αποφασιστεί η άρση της απαγόρευσης μετακινήσεων τόσο από τις 21:00 το βράδυ για τις καθημερινές, όσο και από τις 18:00 τα Σαββατοκύριακα. 

Προς ολικό lockdown το Ηράκλειο Κρήτης και ο δήμος Ευόσμου - Κορδελιού

Έτσι όλα δείχνουν πως θα διατηρηθεί την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου και μετά θα επανεξεταστεί το ζήτημα, ανάλογα με το πώς θα έχει διαμορφωθεί η επιδημιολογική κατάσταση.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top