Εξαδάκτυλος: Κομμωτήρια και click away θα μπορούσαν να ανοίξουν 1η Μαρτίου

Τι είπε στο Star για lockdown και μεταλλάξεις

Όσα είπε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων Σαββατοκύριακου του Star.

Για την παράταση του lockdown, το άνοιγμα του λιανεμπορίου, τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού και την πίεση του ασκείται στα νοσοκομεία μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων Σαββατοκύριακου του Star ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Κρούσματα σήμερα: Υψηλός αριθμός σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Αχαΐα

Όπως είπε ο κ. Εξαδάκτυλος, τα αποτελέσματα του lockdown την επόμενη εβδομάδα θα πρέπει να τα δούμε με αριθμούς σταθεροποίησης σε εισαγωγές και κρούσματα σε καθημερινή βάση. Αναφορικά με το σταδιακό άνοιγμα, ο καθηγητής ανέφερε ότι οι αριθμοί είναι εκείνοι που θα κρίνουν αν θα ανοίξει και τι την 1η Μαρτίου.

Κορωνοϊός: 1.424 νέα κρούσματα - 23 νεκροί το τελευταίο 24ωρο

«Σε αντίστοιχη κατάσταση στις 14 Δεκεμβρίου, είχε επιτραπεί η λειτουργία με click away των καταστημάτων, το άνοιγμα των κουρείων και των κομμωτηρίων, αλλά και το κυνήγι και το ψάρεμα και δεν υπήρξε αρνητική επίπτωση στην πτωτική πορεία της πανδημίας. Ενδεχομένως αν είμαστε σε παρόμοια κατάσταση την 1η Μαρτίου να κάνουμε κάτι ανάλογο», επεσήμανε ο κ. Εξαδάκτυλος.

Κρίσιμη η κατάσταση στις ΜΕΘ - Σύσκεψη συγκάλεσε ο Κικίλιας   

Όσον αφορά τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού και τη διασπορά των κρουσμάτων, σύμφωνα με τον κ. Εξαδάκτυλος δεν είναι πιο επικίνδυνες αλλά η μεταδοτικότητά τους είναι κάτι που προκαλούν ανησυχία.

«Οι μεταλλάξεις είναι κατά μέσο όρο 50% πιο μεταδοτικές. Δεν είναι πιο επικίνδυνες, αλλά λόγω της μεταδοτικότητάς τους μολύνει περισσότερους ασθενείς και επομένως μπορούν να αυξήσουν τους νεκρούς», είπε ο καθηγητής και επεσήμανε ότι είναι πολύ πιθανό να επικρατήσουν. Στη Μεγάλη Βρετανία, το βρετανικό στέλεχος χρειάστηκε έξι εβδομάδες για να επικρατήσουν στην κοινωνία.

Όσον αφορά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι των μεταλλάξεων, υπογράμμισε ότι τα όλα τα εμβόλια φαίνεται να είναι αποτελεσματικά απέναντι στη βρετανική μετάλλαξη, όμως όσον αφορά τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη είναι λιγότερο επαρκή. Τέλος, τόνισε ότι θα ήταν κακό σενάριο να γίνει μεγάλη διασπορά της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης, καθώς κάτι τέτοιο θα έβγαζε εκτός ελέγχου την πανδημία.

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top