Lockdown: Έρχεται άνοιγμα του λιανεμπορίου - Το σενάριο για τον κωδικό «7»

Η χώρα διανύει εβδομάδα αποφάσεων

Κρίσιμη χαρακτηρίζεται αυτή η εβδομάδα για τη χώρα μας, καθώς θα καθορίσει ποιες δραστηριότητες θα ανοίξουν και πότε, με την Αττική ωστόσο να καταγράφει καθημερινά «μαύρη» πρωτιά σε νέα κρούσματα.

Αναλυτικότερα, μέσα σε έξι ημέρες έχουν εντοπιστεί 3.516 μολύνσεις κορωνοϊού στην Αττική παρά το ολικό lockdown, με τον ημερήσιο μέσο όρο εισαγωγών στα νοσοκομεία να ξεπερνά τους 80 ασθενείς.

Κρούσματα σήμερα: Πόσα εντοπίστηκαν σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Οι λοιμωξιολόγοι αναμένεται να συνεδριάσουν τις επόμενες ημέρες ώστε να βρουν μια μέση λύση και να εισηγηθούν τη «χρυσή τομή» καθώς η κούραση των πολιτών είναι εμφανής και οι επιχειρηματίες βλέπουν τα μαγαζιά τους κλειστά τη στιγμή που έξοδα και φόροι «τρέχουν».

Η Δευτέρα 1η Μαρτίου φαίνεται πως θα αποτελέσει ημερομηνία-κλειδί καθώς αναμένεται να είναι μέρα μερικού ανοίγματος, με αυστηρά μέτρα όπως τη λειτουργία του λιανεμπορίου με τη μέθοδο του click away. Παρόλα αυτά, υπάρχει και το σενάριο παράτασης του lockdown για ακόμα μια εβδομάδα, δηλαδή ως τις 8 Μαρτίου.

Σκέψεις για νέο κωδικό στα SMS

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, υπάρχει σκέψη για έναν νέο κωδικό στα SMS στο 13033. Πρόκειται για τον κωδικό «7» ο οποίος αφορά αποκλειστικά στο λιανεμπόριο.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, αναφέρθηκε στον «κόφτη» στα SMS τονίζοντας πως τίποτα δεν είναι ανακοινώσιμο, ενώ εξετάζονται λύσεις για την ομαλή λειτουργία του λιανεμπορίου.

Προς σταδιακή άρση του lockdown: Τι και πώς θα ανοίξει από 1η Μαρτίου

«Το υπουργείο εξετάζει τεχνολογικές λύσεις σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης για την κυκλοφορία των πολιτών και πέρα από τα SMS στον πενταψήφιο αριθμό 13033. Είναι επιχειρησιακό το θέμα όχι τεχνολογικό. Εμείς εξετάζουμε τεχνολογικές λύσεις για να διευκολύνουμε το άνοιγμα του λιανεμπορίου με έναν τρόπο όσο το δυνατόν πιο εύρυθμο και γρήγορο. Ακούμε τους ειδικούς. Η τεχνολογία έρχεται να επικουρήσει», είπε.

Οι κωδικοί μετακίνησης

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα χρησιμοποιούνται έξι κωδικοί για τις μετακινήσεις, ενώ σε ισχύ είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 έως τις 05:00 για τις καθημερινές και από τις 18:00 έως τις 05:00 τα Σαββατοκύριακα στην Αττική.

Αναλυτικά οι κωδικοί μετακίνησης:

  • Κωδικός 1: Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό
  • Κωδικός 2: Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης
  • Κωδικός 3: Μετάβαση στην τράπεζα
  • Κωδικός 4: Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο
  • Κωδικός 5: Μετάβαση σε τελετή κηδείας ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση
  • Κωδικός 6: Σωματική άσκηση ή βόλτα με το κατοικίδιο

Δείτε ολόκληρο το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ  

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top