«Μόλις 35.000 επιχειρήσεις διαθέτουν e- shop και θα ανοίξουν με click away»

Έμποροι στο star.gr: Ποιες επιχειρήσεις ευνοούνται- Τα μέτρα που ζητούν

Όλα όσα είπε ο Νίκος Κογιουμτζής αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας και του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας

Πλήρως απογοητευμένοι δηλώνουν οι έμποροι μετά τις ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου και του υπουργού Ανάπτυξης για την παράταση των κλειστών καταστημάτων και τη λειτουργία του λιανεμπορίου με τη μέθοδο click away, φέτος τα Χριστούγεννα

«Περιμέναμε τουλάχιστον να ανοίξουν τα μικρά καταστήματα, επειδή οι ειδικοί διέτειναν εδώ και καιρό ότι τα σχολεία και το λιανεμπόριο δεν έχουν μεγάλη διασπορά του ιού», είπε στο star.gr ο Νίκος Κογιουμτζής αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας και του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας.

Lockdown: Κλειστά τα καταστήματα - Μόνο με click away οι αγορές

Όπως εκτίμησε, μόλις το 15% των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που διαθέτει ένα e-shop, περίπου 35.000 καταστήματα δηλαδή σε ένα σύνολο 230.000, θα μπορέσει να ανταποκριθεί στο click away, ενώ την ίδια ώρα το μεγαλύτερο κομμάτι του χριστουγεννιάτικου τζίρου θα πάει στις μεγάλες επιχειρήσεις.

«Ακόμη και αυτές (μικρομεσαίες επιχειρήσεις με e- shop) δε γνωρίζω σε τι βαθμό μπορεί να ανταποκριθούν. Το μέτρο διευκολύνει τις μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν ένα μεγάλο e- shop, μία δυνατότητα διαφημιστικής καμπάνιας και προωθητικών ενεργειών», είπε.

Γεωργιάδης: Κλειστά εμπορικά κέντρα και αγορές μόνο με click away

Για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις που δε διαθέτουν e- shop, ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι δε θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στο click away μέσω τηλεφώνου. 

«Δεν πρόκειται ποτέ αυτές οι επιχειρήσεις να δουλέψουν επ' ουδενί. Είναι δεδομένο ότι ο τζίρος τους θα είναι σχεδόν στο μηδέν», εκτίμησε και αναρωτήθηκε γιατί να πάει κάποιος να αγοράσει πχ. παπούτσια χωρίς να τα βλέπει πουθενά, γνωρίζοντας μόνο το νούμερο και το χρώμα.

Lockdown: Όλα τα νέα μέτρα - Τι θα ισχύει από την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου

«Μπήκαμε στο φινάλε του Θανάτου του Εμποράκου»

Δεδομένου ότι ο χριστουγεννιάτικος τζίρος αποτελεί το 30 με 35% του συνολικού ετήσιου τζίρου, η αδυναμία της συντριπτικής πλειοψηφίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να λειτουργήσουν έστω και με το click away, θα φέρει χιλιάδες λουκέτα στην αγορά, εκτίμησε ο κ. Κογιουμτζής.

«Το 95% του συνόλου της επιχειρηματικότητας αποτελείται από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Χιλιάδες από αυτές αργοπεθαίνουν. Είναι αυτό που λέμε, μπήκαμε στο φινάλε του Θανάτου του Εμποράκου», είπε χαρακτηριστικά.

Lockdown: «Έως και 100.000 λουκέτα σε επιχειρήσεις εάν δε ληφθούν μέτρα»

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά. Σχολιάζοντας τα νέα μέτρα σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «εμπαιγμό της κυβέρνησης», «ανεπανόρθωτες ζημιές» και ένα «κυνικό τρόπο εξόντωσης του λιανεμπορίου».

Κινούμαστε σε μία καταστροφή που τελικά φαντάζει σαν ένα καλοστημένο σχέδιο αναδιάρθρωσης της αγοράς υπέρ των ισχυρών.

Τι ζητούν οι έμποροι για να επιβιώσουν την επόμενη ημέρα

Την άμεση στήριξη της πολιτείας, ζητά ο εμπορικός κόσμος για να μπορέσει να βγει από το τέλμα και να επιβιώσει στη μετά κορωνοϊού εποχή. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τον κ. Κογιουμτζή τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν είναι:

  • Xρηματοδότηση, όχι όμως με τη μορφή της δανειοδότησης όπως ισχύει σήμερα μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής
  • Κούρεμα χρεών, για να μπορέσουν να αντέξουν τουλάχιστον τους επόμενους μήνες 
  • Οι επιστρεπτέες προκαταβολές 1, 2 και 3 να γίνουν μη επιστρεπτέες για τις επιχειρήσεις που έχουν μεγάλη πτώση τζίρου τους τελευταίους μήνες.

Επιστρεπτέα προκαταβολή 4: Καταβάλλονται σήμερα 362 εκατ. ευρώ

«Αθέμιτος ανταγωνισμός υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων»

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον κ. Κογιουμτζή θα πρέπει τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση να προστατεύουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. 

«Δεν μπορούμε να πριμοδοτούμε συνέχεια τις μεγάλες επιχειρήσεις, όπως το είδαμε με τα σούπερ μάρκετ όπου τους δόθηκε το δικαίωμα να πουλάνε όλα τα είδη και μετά από πίεση δική μας απέσυραν κάποια», είπε.

Έλεγχοι για μέτρα κατά του κορωνοϊού: Πρόστιμο 10.000€ σε σούπερ μάρκετ

Όπως συμπλήρωσε, ενδεικτικό του αθέμιτου ανταγωνισμού είναι ότι εάν και μόλις 110 μικρά μαγαζιά είχαν το δικαίωμα, χιλιάδες σούπερ μάρκετ μπορούσαν παράλληλα να πουλάνε χριστουγεννιάτικα είδη. 

«Και τελευταία βλέπουμε και μεγάλα καταστήματα με δήθεν πώληση τιμολογίων να έχουν ουρές από καταναλωτές μπροστά στα μεγάλα καταστήματα. Άρα και εκεί υπάρχει ένας αθέμιτος ανταγωνισμός υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων», πρόσθεσε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top