Lockdown: «Έως και 100.000 λουκέτα σε επιχειρήσεις εάν δε ληφθούν μέτρα»

«Δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει» λένε οι έμποροι στο star.gr- Ζητούν στήριξη

Όλα όσα είπε ο Νίκος Κογιουμτζής αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας και του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών

Μέτρα στήριξης αναμένουν χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις μετά από το νέο εθνικό lockdown για τρείς εβδομάδες που ανακοίνωσε ξαφνικά ο πρωθυπουργός, υπό το φως των πρόσφατων επιδημιολογικών ευρημάτων.

«Αν δε ληφθούν μέτρα- ανάσα για την επιχειρηματικότητα, θα υπάρξουν αρκετές χιλιάδες λουκέτα στο προσεχές μέλλον», προειδοποίησε μιλώντας στο star.gr o Νίκος Κογιουμτζής αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας και του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών.

Χαρδαλιάς για νέο lockdowν: Όλα τα μέτρα και οι νέοι κωδικοί SMS

Επικαλούμενος μάλιστα τα δυσοίωνα αποτελέσματα έρευνας της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ, ανέφερε ότι ο αριθμός των λουκέτων μπορεί να φτάσει έως και τα 100.000 έως το τέλος του χρόνου.

Κινδυνεύουν μία στις επτά επιχειρήσεις, καθώς οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο σύνολό τους είναι κοντά στις 700.000.

Όπως σημείωσε, εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, τότε αυτό θα είναι πολύ δύσκολο για την οικονομία, για την απασχόληση, αλλά και την κοινωνική συνοχή.

Κορωνοϊός: Στην «κόκκινη» λίστα χωρών και η Ελλάδα

Στο κόκκινο 7 στις 10 επιχειρήσεις 

Η πανδημία ήρθε να επιβαρύνει την κατάσταση πολλών επιχειρήσεων που βγήκαν από μία δεκαετή κρίση. 

«Στο κόκκινο είναι 7 στις 10 επιχειρήσεις, οι οποίες αδυνατούν να αποπληρώσουν οφειλές και να ανταπεξέλθουν σε έξοδα και υποχρεώσεις», είπε ο κ. Κογιουμτζής.

Όπως πρόσθεσε, τον τελευταίο καιρό φαινόταν ότι η κατάσταση ήταν άσχημη στην αγορά, καθώς πέραν της απουσίας των χρημάτων, υπήρχε και αρνητική ψυχολογία.

Τσιόδρας: Ολόκληρη η ενημέρωση για τον Covid -19

Ο ίδιος χαρακτήρισε θετικό μέτρο την αύξηση της επιδότησης στα 800 ευρώ για τους εργαζόμενους που βγαίνουν σε αναστολή. 

«Το επίδομα αφορά σχεδόν στο σύνολο των εργαζομένων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, περίπου 800.000. Ακούγονται πολλά τα χρήματα που ετοιμάζεται να δώσει το κράτος, η κατάσταση όμως είναι δύσκολη. Πρωτίστως, είναι το θέμα της υγείας και μετά το θέμα της οικονομίας», είπε.

Lockdown: Πώς θα λειτουργήσουν σχολεία και φροντιστήρια

Ποιες επιχειρήσεις προχώρησαν σε απολύσεις μετά το πρώτο lockdown

Σύμφωνα με τον κ. Κογιουμτζή, το πρώτο lockdown ακολούθησαν απολύσεις εργαζομένων κυρίως στον τουριστικό τομέα και στην εστίαση και λιγότερο στο λιανεμπόριο

«Φέτος δεν υπήρξε ο αναμενόμενος τουρισμός, οπότε μιλάμε κυρίως για εποχικές επιχειρήσεις. Στο λιανεμπόριο ήταν καλύτερα τα πράγματα». 

Όπως εξήγησε, οι μικρότερες επιχειρήσεις είναι συνήθως οικογενειακές όπου η σχέση ιδιοκτήτη και εργαζόμενου είναι πολύ στενή. Την ίδια ώρα, όπως σημείωσε, βασική προϋπόθεση για τα προγράμματα στήριξης που τρέχουν για τις επιχειρήσεις, είναι η μη απόλυση του εργαζόμενου.

Όλα όσα είπε ο Μητσοτάκης στην ενημέρωση για τον Covid -19

Πώς φτάσαμε στο κλείσιμο του λιανεμπορίου 

Ερωτώμενος σχετικά, ο κ. Κογιουμτζής υποστήριξε ότι στο λιανεμπόριο φαίνεται ότι τηρούνταν τα μέτρα προστασίας, ως προς τον αριθμό ατόμων ανά τμ σε κάθε κατάστημα και τη χρήση αντισηπτικών, προστατευτικών μασκών κτλ. 

«Εκεί που ξέφυγε η κατάσταση ήταν στα μέσα μαζικής μεταφοράς, τους κλειστούς χώρους της εστίασης, τις πλατείες και τα πάρκα. Τώρα μας πήρε όλους η μπάλα και όλοι βράζουμε στο ίδιο καζάνι», πρόσθεσε.

Lockdown: Aνοιχτά δημοτικά και νηπιαγωγεία- Κλειστά γυμνάσια, λύκεια

Τι ζητούν οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων

Με έγγραφο στον πρωθυπουργό και στους αρμόδιους υπουργούς, ο Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας ζητά την παύση ενοικίων για όσο διάστημα παραμένουν κλειστά τα καταστήματα.

«Να μην καταβάλλεται ούτε το 60% του μισθώματος, αφού οι επιχειρήσεις κλείνουν με κυβερνητική εντολή», ανέφερε ο κ. Κογιουμτζής.

Όπως πρόσθεσε, πρόταση των καταστηματαρχών είναι να πληρώνουν το 60% του μισθώματος με την επαναλειτουργία των επιχειρήσεών τους και  στους ιδιοκτήτες να δοθεί μεγαλύτερη φορολογική ελάφρυνση από ό,τι τους δίνεται τώρα.

Σε καθολικό lockdown έως τις 30 Νοεμβρίου η χώρα

«Ως προς τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, η προκαταβολή θα πρέπει να συνεχίζεται επ’ αόριστον και να είναι μη επιστρεπτέο ένα μεγαλύτερο κομμάτι από το 50% που ήδη ανακοινώθηκε», πρόσθεσε.

Αναφορικά με τις 100.000 νέες θέσεις εργασίας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, οι έμποροι ζητούν την επιδότηση των ήδη υπαρχόντων θέσεων εργασίας, ενώ διεκδικούν 48 δόσεις για τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους.

Τσιόδρας: «Μας εκπλήσσει η ταχύτητα μετάδοσης του ιού»

«Το lockdown εξαφάνισε τις ενδιάμεσες εκπτώσεις»

Μεσοσταθμικά η έκπτωση του τζίρου στο λιανεμπόριο φτάνει το 50%, ενώ στον τουριστικό κλάδο αγγίζει ακόμη και το 85%, σημείωσε ο κ. Κογιουμτζής. Μέσα σε αυτό το κλίμα, το υποχρεωτικό απαγορευτικό ήρθε να ψαλιδίσει τις όποιες ελπίδες έθρεψαν οι καταστηματάρχες για αύξηση του τζίρου τους μέσα στις ενδιάμεσες εκπτώσεις. 

Υπάρχουν πολύ καλές τιμές στην αγορά. Ήταν μία ευκαιρία για τα καταστήματα να ρίξουν τις τιμές για να προσελκύσουν τους καταναλωτές. Τώρα όμως, χάθηκαν, εξαφανίστηκαν.

Την ίδια ώρα, ανήσυχοι για το μέλλον είναι εργαζόμενοι και ιδιοκτήτες στο λιανεμπόριο, καθώς κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά πόσο θα κρατήσει το νέο lockdown.

«Είμαστε δυστυχώς στο κόκκινο και αυτή τη στιγμή όλοι δυσανασχετούν. Τι θα συμβεί; Θα κρατήσει τρεις εβδομάδες; Ένα μήνα; Θα φτάσουμε μέχρι τα Χριστούγεννα;», αναρωτήθηκε ο κ. Κογιουμτζής

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top