Σε καθολικό lockdown έως τις 30 Νοεμβρίου η χώρα

Κλειστά Γυμνάσια και Λύκεια – Εφάπαξ επίδομα 800 ευρώ σε εργαζομένους

Σε καθολικό «κλείσιμο» για τρεις εβδομάδες μπαίνει η χώρα από τις 06.00 του Σαββάτου, όπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πριν από λίγο.

Η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες, αλλά και το νέο ρεκόρ την Τρίτη, με 2.646 κρούσματα, οδήγησε στον πρωθυπουργό στη «δύσκολη« απόφαση για νέο lockdown, αν και η πίεση στην οικονομία είναι πλέον πολύ μεγάλη.

Το παρασκήνιο της απόφασης Μητσοτάκη για νέο lockdown

Η μετακίνηση των πολιτών θα γίνεται με sms στο 13033, όπως και στην καραντίνα του Μαρτίου, ενώ μετά την εστίαση, που είχε κλείσει με τα πρόσφατα μέτρα για την Αττική, κλείνει και το λιανεμπόριο. Ωστόσο, δε θα υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας.

Όσον αφορά τα σχολεία, κατεβάζουν ρολά τα Λύκεια και τα Γυμνάσια, ωστόσο ανοικτά θα παραμείνουν τα δημοτικά σχολεία και τα σχολεία Ειδικής Αγωγής.

Νέα επιδόματα για εργαζόμενους και ανέργους

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε και τρία νέα, άμεσα μέτρα για τη στήριξη εργαζομένων και ανέργων:

-    Όσοι εργαζόμενοι έχουν τεθεί σε καθεστώς αναστολής εργασίας για τον Νοέμβριο, θα λάβουν ενίσχυση από το κράτος ύψους 800 ευρώ στις αρχές Δεκεμβρίου και αυτό θα είναι πέραν του δώρου Χριστουγέννων.

-    Επεκτείνονται κατά δύο μήνες όλα τα επιδόματα ανεργίας, που έληξαν ή θα λήξουν από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο

-    Θα δοθεί άμεσα εφάπαξ οικονομική ενίσχυση 400 ευρώ σε όλους τους μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους, που υπολογίζονται σε περίπου 130.000.

Την εξειδίκευση των μέτρων θα την κάνει στις 18.00 ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ενώ στις 15.00 ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, θα παρουσιάσει τα μέτρα οικονομικής στήριξης.

Γιατί κλειστά Λύκεια και Γυμνάσια, αλλά ανοικτά Δημοτικά

«Είχαμε πει ότι τα σχολεία πρέπει να είναι αυτά που θα κλείσουν τελευταία και τα πρώτα που ξανανοίξουν όταν περιορίσουμε την πανδημία», είπε ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση γιατί ελήφθη η απόφαση να κλείσουν τα Λύκεια και τα Γυμνάσια, αλλά όχι τα Δημοτικά σχολεία.

«Τα μεγαλύτερα παιδιά, επειδή έχουν και τη δική τους κοινωνική ζωή, είναι πιθανό να ευνοούν τη μετάδοση του ιού, περισσότερο από τα μικρότερα παιδιά. Εξάλλου, δουλεύουν καλύτερα με το καθεστώς της τηλεκπαίδευσης, απ’ ότι τα μικρά παιδιά», διευκρίνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, η εισήγηση για τα σχολεία δεν ήταν ομόφωνη ανάμεσα στα μέλη της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, αλλά ελήφθη με πλειοψηφία.

Τι είπε για το ενδεχόμενο ενός τρίτου lockdown το 2021

«Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα τι θα γίνει», είπε ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση για το εάν υπάρχει πιθανότητα και για ένα τρίτο lockdown, το 2021.

«Μπορούμε να πούμε με αρκετή σιγουριά πως τα μέτρα θα αποδώσουν. Ελπίζω, όμως, αυτή τη φορά να επανέλθουμε σε μία λελογισμένη κανονικότητα, πιο σοφοί σε σχέση με τον πρώτο κύκλο της πανδημίας. Στόχος είναι να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού, όχι μόνο για μην γεμίσουν τα νοσοκομεία, αλλά και για να επανέλθουμε σε κάποιου είδους κανονικότητα ενόψει των εορτών, μια κανονικότητα, που θα είναι φυσικά με κανόνες».

 «Μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο θα είμαστε σε μία κατασταση, που πατάμε γκάζι, φρένο, πάλι γκάζι, κλπ», σημείωσε.

Τι απάντησε σε ερώτηση του Star για την κόπωση των πολιτών από τα μέτρα

Ευχαριστώντας τους πολίτες, που έχουν τηρήσει με υπευθυνότητα τα μέτρα τόσον καιρό, απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ερώτηση της δημοσιογράφου του Star, Κατερίνας Παπακωστοπούλου, για το εάν ανησυχεί για το ότι η κόπωση των πολιτών, μπορεί να οδηγήσει κάποιους στο να μην τηρήσουν τα νέα μέτρα.

«Ελπίζω πως όχι», είπε με νόημα και πρόσθεσε «Θέλω και πάλι να ευχαριστήσω τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, που με συνέπεια και υπευθυνότητα υπάκουσαν τις οδηγίες των ειδικών. Δεν ήταν, όμως, όλοι. Εάν ήταν, δε θα βρισκόμασταν σε αυτή την κατάσταση σήμερα. Ξέρουμε από πού ήρθε η έξαρση του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Πρέπει να προσαρμοστούμε τώρα σε αυτή τη νέα πραγματικότητα και να εμπιστευόμαστε τους ειδικούς. Ξέρω πόσο κουρασμένη είναι η κοινωνία, αλλά είναι ένας πόλεμος, αντιμετωπίζουμε τη μεγαλύτερη κρίσης υγείας τα τελευταία 100 χρόνια. Θα την κερδίσουμε τη μάχη».

«Η εικόνα στις ΜΕΘ είναι σκληρή»

Παράλληλα, δήλωσε αισιόδοξος για το εμβόλιο, ελπίζοντας πως έρθει τους επόμενους μήνες, ενώ κάλεσε τους πάντες να εμπιστεύονται τους ειδικούς και τα δεδομένα.

Όπως είπε, «η εικόνα στις ΜΕΘ είναι», συμπληρώνοντας πως δεν υπάρχει κάτι πιο σκληρό «από τον μονότονο ήχο των αναπνευστήρων, την ώρα που οι ασθενείς δίπλα δίνουν μάχη ζωής και θανάτου».

Δείτε ολόκληρο το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top