Τσιόδρας: «Μας εκπλήσσει η ταχύτητα μετάδοσης του ιού»

Τι είπε για τη μετάλλαξη του ιού ο καθηγητής λοιμωξιολογίας

Στην ενημέρωση για το γενικό lockdown που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός ήταν και ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας. 

Σε καθολικό lockdown έως τις 30 Νοεμβρίου η χώρα

Ο επικεφαλής της επιτροπής λοιμωξιολόγων τόνισε ότι ο ιός κινείται με πολύ υψηλές ταχύτητες, με μια πολύ σημαντική μεταδοτικότητα τις τελευταίες ημέρες και υπογράμμισε πως το σύστημα υγείας θα πιεστεί τις επόμενες ημέρες.

«Εκ μέρους της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, που συνεδριάζει όλο αυτό το διάστημα, θα σας δείξω μερικά δεδομένα» ανέφερε ο καθηγητής κ. Τσιόδρας, τα οποία παρουσίασε σε διαφάνειες. 

Τσιόρδας: Επιθετική αύξηση της καμπύλης των κρουσμάτων

Το διάγραμμα που δείχνει την επιθετική αύξηση της καμπύλης των κρουσμάτων σε έναν μ.ο. των τελευταίων 7 ημερών

Σύμφωνα με την επιδημική καμπύλη, σε έναν μέσο όρο των τελευταίων 7 ημερών, υπάρχει επιθετική αύξηση της καμπύλης και μια πολύ σημαντική μεταδοτικότητα. Υπάρχουν μαθηματικά δεδομένα ανάλογα με την ηλικία και το φύλο που δείχνουν τις πιθανότητες να νοσηλευτεί κάποιος σε ΜΕΘ.

Ποτέ ξανά στη σύγχρονη ιστορία δεν είχαμε 1.600 νοσηλευόμενους στην επικράτεια από ιό που κάνει πνευμονία

Ο καθηγητής τόνισε ότι ο ένας στους δέκα που έχει συμπτώματα, είναι πιθανό να είναι μολυσμένος με τον ιό. «Δείχνει μια μεγάλη επιδημία στη χώρα, αντίστοιχη με της επιδημία της γρίπης που ζούμε κάθε χρόνο» είπε και τόνισε ότι ο ιός αυτός είναι πολύ πιο επικίνδυνος. «Είναι ένας ιός στον οποίο δεν έχουμε ανοσία και που κάνει συμπτώματα πνευμονίας τον Οκτώβριο και τον Νοέμβιο» υπογράμμισε.

Η αύξηση του αριθμού των νοσηλευομένων απεικονίζεται στο παραπάνω διάγραμμα- Σχεδόν 1.600 ασθενείς με covid-19 στα νοσοκομεία

Πιθανότητα μετάλλαξης του ιού

Κάποιες εργασίες από το εξωτερικό δείχνουν μια μετάλλαξη από τον Ιούνιο και μετά. Το γεγονός ότι δεν το είδαμε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ίσως να οφείλεται στο γεγονός ότι ο κόσμος ήταν έξω και υπήρχε μια επίδραση από το κλίμα.

«Μας εκπλήσσει η ταχύτητα μετάδοσης του ιού που οδηγεί μαθηματικά στην πίεση του συστήματος υγείας», επεσήμανε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Σχετικά με την κακή έκβαση των θανάτων από κορωνοϊό, ο καθηγητής είπε ότι αν πιεστεί το σύστημα υγείας θα έχουμε και περισσότερους θανάτους. «Χθες είχαμε αριθμό ρεκόρ» ανέφερε για τα 18 θύματα που καταγράφηκαν σ’ ένα 24ωρο. 

Σε παγκόσμιο επίπεδο, στο «κόκκινο» είναι σχεδόν όλη η Ευρώπη και η Αμερική, ενώ στο «κίτρινο» είναι η Κίνα και η Αυστραλία. 

Ο παγκόσμιος χάρτης του ECDC με το επίπεδο συναγερμού εξαιτίας του κορωνοϊού

Τονίστηκε ακόμη, η σημασία της χρήσης της μάσκας, ως μη φαρμακευτικό μέτρο προστασίας, η οποία υιοθετείται παγκοσμίως για να προλάβει εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους, μέχρι να έρθει το εμβόλιο. 

«Το παρακολουθούμε. Μπορεί να γίνει ένας εποχικός ιός, όπως της γρίπης και θα είμαστε εδώ να τον αντιμετωπίσουμε επιστημονικά, με τα καλύτερα δεδομένα» κατέληξε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Δείτε ολόκληρο το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top