Lockdown: Κλειστά τα καταστήματα - Μόνο με click away οι αγορές

Με SMS και το email της παραγγελίας θα γίνεται η μετακίνηση για ψώνια

Κλειστά θα μείνουν τα καταστήματα έως τις 7 Ιανουρίου, όπως ανακοίνωσαν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας και ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.  Κατ' εξαίρεση από την Κυριακή θα επιτρέπεται οι πελάτες των καταστημάτων να πηγαίνουν στα καταστήματα για να παραλαμβάνουν τα προϊόντα που έχουν παραγγείλει, λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων που παρατηρούνται στις παραδόσεις από τις ταχυμεταφορές.

Παγώνη: «Να μην ανοίξουν οι εκκλησίες. Από Σεπτέμβρη η κανονικότητα»

Από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020 ανοίγουν επίσης τα βιβλιοπωλεία σε όλη τη χώρα, επίσης με δυνατότητα διευρυμένου ωραρίου, και με ανώτατο όριο 4 πελάτες σε καταστήματα έως 100 τ.μ. ή 1 πελάτης ανά 15 τ.μ. για καταστήματα άνω των 100 τ.μ.

Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης τα μέτρα που ανακοινώθηκαν εμπεριέχουν το μικρότερο δυνατό ρίσκο για τη διασπορά του κορωνοϊού. 

Ξεκαθάρισε πως τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν επιτρέπουν απερίσκεπτες κινήσεις και τόνισε πως η πανδημία είναι εδώ και ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία παραμένει. 

Χριστούγεννα lockdown: Ρεβεγιόν το μεσημέρι... και αυστηρά οικογενειακώς

Το «click away», περιλαμβάνει τρία βήματα:

 • Γίνεται ηλεκτρονική ή τηλεφωνική παραγγελία του προϊόντος.
 • Ο καταναλωτής προπληρώνει το προϊόν.
 • Με το αποδεικτικό παραγγελίας – πληρωμής παραλαμβάνει το προϊόν από ειδικά διαμορφωμένο, εξωτερικό χώρο του καταστήματος.

Ρυθμίσεις, όμως, έχουν προβλεφθεί και για τα μικρά καταστήματα που δεν έχουν e-shop για να υποστηρίξουν αυτή τη λειτουργία. 

Με ποιον κωδικό θα πηγαίνουμε για ψώνια

Για να μεταβούμε στα μαγαζιά θα στέλνουμε SMS στο 13033 με κωδικό 2, τον κωδικό δηλαδή που στέλνουμε σήμερα για να πάμε για την προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), ΚΤΕΟ και συνεργεία αυτοκινήτων. Επίσης, θα πρέπει να επιδεικνύουμε το επιβεβαιωτικό e-mail  από το κατάστημα, που αναγράφει ότι μεταβαίνουμε σε αυτό για να παραλάβουμε το προϊόν που παραγγείλαμε. 

Η μετακίνηση μπορεί να γίνει επίσης ή με συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωση κίνησης ή και με χειρόγραφη βεβαίωση.

Τα SMS και όλοι οι κωδικοί για το μήνυμα στο 13033

Για κάθε μετακίνηση οι πολίτες πρέπει να έχουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή το διαβατήριο, καθώς και συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης (εκτυπωμένο ή χειρόγραφο) ή το SMS επιβεβαίωσης, για να το επιδείξουν σε περίπτωση ελέγχου.

Συγκεκριμένα ο πολίτης πρέπει να δηλώνει:

 • το ονοματεπώνυμο του,
 • τη Διεύθυνση κατοικίας του
 • και τον λόγο που αντιστοιχεί στην έξοδο από το σπίτι.

Η μορφή του SMS

X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας, όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

 1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
 2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
 3. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
 4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο.
 5. Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
 6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Θα λαμβάνετε ως απάντηση:

Μετακίνηση [κενό] X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη από κινητά τηλέφωνα με κάρτα SIM των παρόχων κινητής τηλεφωνίας που λειτουργούν στην Ελλάδα (Cosmote, Vodafone GR, Wind). Προκειμένου να κάνουν χρήση της υπηρεσίας 13033 οι πολίτες με συσκευή που έχει κάρτα SIM δικτύου του εξωτερικού, μπορούν να προμηθευτούν μια σύνδεση καρτοκινητού από τα σημεία πώλησης των παρόχων. Υπενθυμίζεται ότι η χρήση της υπηρεσίας 13033 είναι δωρεάν.

Τα μηνύματα του 13033 αφορούν αποκλειστικά σε επιβεβαίωση κατ'εξαιρεση μετακίνησης. Το 13033 δεν στέλνει μηνύματα που παραπέμπουν σε εγκατάσταση λογισμικού ή σε ιστοσελίδα άλλη από το forma.gov.gr.

Πώς γίνονται οι μετακινήσεις το βράδυ 21:00-05:00

Υπάρχουν μόνο τρεις λόγοι που μπορεί κάποιος να στείλει μήνυμα στο 13033 για να βγει από το σπίτι του τις συγκεκριμένες ώρες (21:00-05:00) και αυτοί είναι για εργασία, υγεία και βόλτα με το κατοικίδιο.

Συγκεκριμένα:

 • Με τον αριθμό 1: Οι πολίτες μπορούν να βγουν από το σπίτι τους για σοβαρές περιπτώσεις υγείας.
 • Με τον αριθμό 6: Οι πολίτες μπορούν να βγουν από το σπίτι τους για μικρή βόλτα κατοικίδιου κοντά στην οικία τους.

Όσον αφορά στην εργασία είναι απαραίτητο το έγγραφο μετακίνησης του εργοδότη.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top