Γιατί κάποιοι νοσούν μετά τον εμβολιασμό και η σημασία της 2ης δόσης

Όσα είπε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου

Συγκινητική χαρακτήρισε την προσέλευση των ηλικιωμένων για εμβολιασμό και παράλληλα εξήγησε τη σημαντικότητα των δύο δόσεων του εμβολιασμού, κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό από το υπουργείο Υγείας, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου.

Θεοδωρίδου: Τι ισχύει για τους θανάτους στη Νορβηγία μετά τον εμβολιασμό

«Κάποιοι δήλωσαν ότι ήταν η μόνη έξοδός τους μετά από έναν χρόνο» είπε αρχικά, σημειώνοντας πως περισσότεροι από 70.000 έχουν εμβολιαστεί χωρίς να σημειωθούν ανεπιθύμητες ενέργειες. Την Παρασκευή άνοιξε η ηλικιακή ομάδα 80-84 ετών στη χώρα μας.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού τόνισε ωστόσο ότι είναι λάθος να θεωρείται ότι ο εμβολιασμός τελείωσε με την πρώτη δόση. «Είναι απαραίτητο να τηρηθεί η δεύτερη δόση, χωρίς αναιτιολόγητες καθυστερήσεις, για να μπορέσει να πάρει ο κάθε εμβολιαζόμενος το διαβατήριο για την ανοσία» είπε χαρακτηριστικά.

Με τη χορήγηση της δεύτερης δόσης το ποσοστό της προστασίας υπερβαίνει το 95%

Η ίδια πρόσθεσε ότι παρά το γεγονός ότι στα άτομα που κάνουν αυτή τη στιγμή το εμβόλιο, υπάρχει σχετική γήρανση του ανοσοποιητικού συστήματος, με το συγκεκριμένο εμβόλιο η ανταπόκριση είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική και καλύτερη από νεότερα άτομα.

Σχετικά με τη συζήτηση που γίνεται για τροποποίηση του σχήματος χορήγησης των δόσεων, με διάστημα από 4 σε 6 έως 12 εβδομάδες μεταξύ των δύο δόσεων, εξήγησε ότι αυτό δεν αντιπροσωπεύει την πολιτική μας που είναι σύμφωνη με τις προδιαγραφές που δίνονται και έδωσαν αποτελέσματα κατά τις κλινικές δοκιμές.

Για τα περιστατικά που νοσούν μετά τον εμβολιασμό

Η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε και στις περιπτώσεις της λοίμωξης ενός ατόμου που ήδη έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση. Όπως είπε, οι περισσότερες αστοχίες του εμβολίου είναι τις πρώτες ημέρες μετά τον εμβολιασμό και πως ο κίνδυνος μειώνεται μετά τη 12η μέρα.

«Η πρώτη δόση θα τους βοηθήσει να μην εκδηλώσουν σοβαρή νόσηση. Ο εμβολιασμός θα ολοκληρωθεί μετά την ανάρρωσή τους» είπε.

Επιπλέον, ευχάριστα είναι αποτελέσματα από το Ισραήλ, τη χώρα που έχει πετύχει το υψηλότερο ποσοστό εμβολιασμού. «Ήδη στη χώρα μετά την πρώτη δόση, τη 15η ημέρα, παρατηρήθηκε σε ένα 30% του πληθυσμού, μια κατά το 25% μείωση των σοβαρών λοιμώξεων. Περιμένουμε και άλλα δεδομένα και άλλες απαντήσεις» σημείωσε.

Οι μεταλλάξεις δεν επηρεάζουν τα εμβόλια

Εκτός από το θέμα των εμβολίων, πολλή συζήτηση γίνεται για το θέμα των μεταλλάξεων. Αναφερόμενη σε αυτό, η πρόεδρος της επιτροπής εμβολιασμού είπε πως ο πόλεμος του ανθρώπου με τον μικρόκοσμο των μικροβίων και των ιών, δε φαίνεται να έχει τέλος.

Οι μεταλλάξεις είναι τα όπλα που έχουν μικρόβια και ιοί για να ξεφεύγουν από την ανθρώπινη πίεση. Πάντως, φαίνεται σύμφωνα με την κα Θεοδωρίδου πως οι μεταλλάξεις δεν επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού.

«Αυτό δεν σημαίνει εφησυχασμό, γι’ αυτό εγκρίθηκε ένα δίκτυο παρακολούθησης των γονιδιακών μεταβολών» είπε. Επιπλέον, φαίνεται πως οι μεταλλάξεις είναι αργές σε σχέση με τον ιό της γρίπης.

Τέλος, η Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στα λεγόμενα μιας κόρης που πήγε τους ηλικιωμένους γονείς της για εμβολιασμό: «Φεύγοντας παρατήρησα ότι οι νέοι γιατροί και νοσηλευτές απευθύνονταν στους ηλικιωμένους στον πληθυντικό με τρυφερότητα, αλλά και σεβασμό, ακριβώς όπως αρμόζει», είπε η γυναίκα με την πρόεδρο της Επιτροπής Εμβολιασμού να επικροτεί τη συμπεριφορά του υγειονομικού προσωπικού.

 


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top