Θεοδωρίδου: Τι ισχύει για τους θανάτους στη Νορβηγία μετά τον εμβολιασμό

«Το εμβόλιο δεν προκαλεί νόσο»

Στη διαθεσιμότητα των εμβολίων για τον κορωνοϊό αλλά και στους θανάτους στη Νορβηγία αναφέρθηκε κατά τη σημερινή ενημέρωση η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Μητσοτάκης προς ΕΕ: Να προχωρήσουν άμεσα οι εγκρίσεις άλλων εμβολίων  

«Έχουν εμβολιαστεί μέχρι σήμερα 40 εκατ. άνθρωποι σε 51 χώρες», ανέφερε, τονίζοντας ότι στην Ελλάδα ο μαζικός εμβολιασμός ξεκίνησε από τους ηλικιωμένους 85 ετών και άνω. «Το κριτήριο της επιλογής αυτής της ηλικίας είναι πως η πιθανότητα θνητότητας από τη λοίμωξη είναι αυξημένες ακόμα και με 10 φορές περισσότερα» τόνισε η κ. Θεοδωρίδου.

Όπως εξήγησε, ο έλεγχος ανοσογονικότητας, η αποτελεσματικότητα εμβολίων και η ασφάλεια τους είναι τα βασικά χαρακτηριστικά των εμβολίων. Η παρακολούθηση για τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες συνεχίζεται και μετά την χορήγησή τους. Σε κάθε χώρα καταγράφονται όλα τα περιστατικά ανεπιθύμητων ενεργειών και όλα υφίστανται ενδελεχή έλεγχο, δηλαδή, εάν συνδέεται η ανεπιθύμητη ενέργεια με τον εμβολιασμό.

«Οι θάνατοι στη Νορβηγία δε σχετίζονται με τα εμβόλια»

Αναφερόμενη σε δημοσιεύματα για σειρά θανάτων στην Νορβηγία, υποστήριξε ότι όλα τα περιστατικά εξετάστηκαν διεξοδικά και δεν εντοπίστηκε συσχέτιση των θανάτων με την εφαρμογή των εμβολίων.

Κορωνοϊός: 320 νέα κρούσματα - Κάτω από 20 οι νέοι θάνατοι

«Τα περιστατικά αυτά, εξετάστηκαν διεξοδικά και πριν λίγες ώρες εκδόθηκε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται πως δεν υπάρχει συσχέτιση των θανάτων με τα εμβόλια. Ο αριθμός των θανάτων δεν υπερβαίνει τον αναμενόμενο για αυτές τις ηλικίες. Ο αριθμός των θανάτων ανθρώπων που ζουν σε δομές στη Νορβηγία είναι περίπου 400 την εβδομάδα. Ανάλογα περιστατικά δεν έχουν παρουσιαστεί σε άλλα κράτη. Όσο αυξάνει ο αριθμός των εμβολιασμών τόσο αυξάνεται το ποσοστό να εμφανιστούν τέτοια περιστατικά» είπε.

«Το εμβόλιο δεν προκαλεί νόσο»

Απαντώντας σε ερωτήσεις, η κ. Θεοδωρίδου ξεκαθάρισε ότι το εμβόλιο δεν προκαλεί νόσο. Όπως είπε, με όριο 15 μέρες πριν από τον εμβολιασμό και 15 μετά μπορεί να γίνουν τα εμβόλια γρίπης και πνευμονιόκοκκου.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top