Εμβολιασμοί: Ανοίγει η πλατφόρμα για πολίτες ηλικιών 80 – 84 ετών

Βήμα βήμα η διαδικασία για τα ραντεβού

Ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star για τους εμβολιασμούς στους πολίτες άνω των 85 ετών

Ξεκινά σήμερα το δεύτερο στάδιο εμβολιασμών στον γενικό πληθυσμό με τη σκυτάλη να παίρνουν τώρα οι πολίτες ηλικιών 80 – 84 ετών. 

Ταραντίλης: Ανησυχία για τις μεταλλάξεις του ιού - Δεν καταργούνται τα SMS

Ήδη σε εξέλιξη είναι ο εμβολιασμός των πολιτών άνω των 85 ετών, με τον γ.γ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μ. Θεμιστοκλέους να αναφέρει πως το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού έχει φτάσει στο 1,13%, καθώς μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί 123.077 άνθρωποι. 

Εμβολιασμοί: Πώς θα κλείσετε ραντεβού

Η πλατφόρμα για το κλείσιμο των ραντεβού θα ανοίξει στις 18:00 το απόγευμα και οι πολίτες μπορούν να το κάνουν με τέσσερις τρόπους. 

Δημόπουλος: Όποιος έχει προσβληθεί από τον ιό, έχει αντισώματα για 8 μήνες

  • Μέσω γραπτών μηνυμάτων (SMS), εφόσον οι πολίτες έχουν εγγραφεί στη άυλη συνταγογράφηση και είναι δικαιούχοι εμβολιασμού, όπως θα αναλυθεί στη συνέχεια.
  • Απευθείας από τους πολίτες με την είσοδό τους στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr, όπως θα αναλυθεί στη συνέχεια.
  • Κατόπιν προσέλευσης των ιδίων ή τρίτων προσώπων για λογαριασμό τους στο πλησιέστερο ΚΕΠ. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση τρίτων προσώπων, απαιτείται υπεύθυνη δήλωση, η οποία θα ενσωματωθεί σε δεύτερο χρόνο στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr. Επίσης, ο τρίτος που θα προσέρχεται θα πρέπει να γνωρίζει τον ΑΜΚΑ του άμεσα ενδιαφερομένου, καθώς και τον ΑΔΤ, ή να φέρει φωτοτυπία τους.
  • Κατόπιν προσέλευσης των ιδίων ή τρίτων προσώπων για λογαριασμό τους στο πλησιέστερο φαρμακείο. Οι αναλυτικές οδηγίες και κατευθύνσεις για τον προγραμματισμό ραντεβού στα φαρμακεία θα παρασχεθούν άμεσα.

Ο πολίτης θα μπορεί να ελέγξει αν ανήκει σε κάποιες από τις ομάδες προτεραιότητας με τους εξής τρόπους:

  • Εισάγοντας τον ΑΜΚΑ και το ονοματεπώνυμό του στην ιστοσελίδα και τη web/mobile εφαρμογή.
  • Αποστέλλοντας γραπτό μήνυμα (SMS) στον 5-ψήφιοκωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034).
  • Εμβολιασμοί: Βήμα βήμα η διαδικασία για να κλείσετε ραντεβού
  • Μέσω της πλατφόρμας

Εφόσον οι πολίτες έχουν ελέγξει τη δυνατότητα και προτεραιότητα εμβολιασμού την τρέχουσα περίοδο, ακολουθούν το σύνδεσμο (emvolio.gov.gr/app) στον οποίο τους παραπέμπει η πλατφόρμα, για να προγραμματίσουν το ραντεβού. Συνδέονται στην πλατφόρμα κάνοντας χρήση των κωδικών TAXISNET. Αφού συνδεθούν επιτυχώς, επιβεβαιώνουν ότι τα στοιχεία τους είναι ορθά και αν δεν είναι μπορούν να προχωρήσουν σε προσθήκες/διορθώσεις.

Πώς γίνεται ο προγραμματισμός ραντεβού 

Για να προγραμματίσουν το ραντεβού τους θα πρέπει να επιλέξουν το εμβολιαστικό κέντρο και την ημερομηνία που τους εξυπηρετεί για την πρώτη δόση του εμβολίου. Στην οθόνη εμφανίζεται ένας πίνακας με τις κοντινές ημερομηνίες στην επιλεγμένη περιοχή και οι ζώνες ώρας μαζί με τη διαθεσιμότητα που υπάρχει - πράσινο για πολλά διαθέσιμα ραντεβού, κίτρινο για αρκετά, πορτοκαλί για λίγα και γκρι για μη διαθέσιμα ραντεβού.

Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν: Τι λέει για τα εμβόλια και την επόμενη μέρα

Αφού επιλέξουν ποια ζώνη ώρας τους εξυπηρετεί, επαναλαμβάνουν την ίδια διαδικασία και για το δεύτερο ραντεβού.

Ακόμη 144 εμβολιαστικά κέντρα ρίχνονται στη «μάχη» εμβολιασμού

Όταν ολοκληρωθεί η επιλογή στοιχείων και των δύο ραντεβού, στην οθόνη εμφανίζονται όλα τα στοιχεία για τελικό έλεγχο και επιβεβαίωση. Γίνεται η οριστική επιβεβαίωση και εμφανίζεται η σελίδα επιτυχούς ολοκλήρωσης, με τα στοιχεία των ραντεβού, τον κωδικό εμβολιασμού και ένα QR code. Αυτή τη σελίδα την εκτυπώνουν ή σημειώνουν τον κωδικό εμβολιασμού. Με αυτόν τον κωδικό και την ταυτότητά του, θα πρέπει να πάνε στο ραντεβού και να εμβολιαστούν.

Άυλη συνταγογράφηση μέσω SMS

Αν είναι κάποιος εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση, θα λάβει μέσα στις επόμενες ώρες δύο SMS που θα περιέχουν τα εξής στοιχεία: κωδικό εμβολιασμού, ημέρα, ώρα και τόπο για το ραντεβού. 

Κορωνοϊός: Πόσοι εμβολιασμοί έχουν γίνει ανά περιοχή

Αυτά είναι τα στοιχεία της προ-κράτησης με βάση τα στοιχεία που είναι δηλωμένα στην άυλη συνταγογράφηση. Σε αυτά τα μηνύματα αναγράφεται ένας κωδικός, τον οποίο πρέπει α στείλει μέσα σε 72 ώρες στο 13034, εφόσον το ραντεβού είναι επιθυμητό για εκείνον. 
Αν δεν επιβεβαιώσει την προ-κράτηση μέσα στις 72 ώρες ή αν τα στοιχεία που προτείνονται δεν τον εξυπηρετούν, ακολουθεί τη διαδικασία που θα έκανε αν δεν ήταν εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση, δηλαδή είτε με φυσική παρουσία, είτε ηλεκτρονικά.

Εμβόλιο: Τι είναι το ψηφιακό πιστοποιητικό και πώς θα λειτουργεί

Οι πολίτες ενημερώνονται μέσω γραπτών μηνυμάτων (SMS) από το 13034 για την προκράτηση ραντεβού, έχουν τη δυνατότητα να επιβεβαιώσουν το ραντεβού μέσω SMS, εντός 72 ωρών, διαφορετικά η θέση απελευθερώνεται και τέλος λαμβάνουν άμεσα απάντηση από το EMVOLIO σχετικά με την επιτυχή επιβεβαίωση. Σε περίπτωση που οι πολίτες επιθυμούν να τροποποιήσουν το προκρατημένο ραντεβού, θα πρέπει να εισέλθουν στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr.

Πώς αλλάζουμε ραντεβού

Η αλλαγή του ραντεβού μπορεί να γίνει με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο το κλείσαμε, δηλαδή μέσω φαρμακείου ή ΚΕΠ και της πλατφόρμας emvolio.gov.gr. Η αλλαγή μπορεί να γίνει μία φορά και τρεις ημέρες πριν από το ορισμένο ραντεβού.

Φαρμακεία και ΚΕΠ

Οι πολίτες μπορούν να κλείσουν ραντεβού για να εμβολιαστούν και σε ένα φαρμακείο ή ΚΕΠ. Μαζί τους πρέπει να έχουν τον ΑΜΚΑ και την αστυνομική τους ταυτότητα. Έπειτα, με τον κωδικό που λαμβάνουν και την ταυτότητά τους πηγαίνουν στο εμβολιαστικό κέντρο.

Βεβαίωση εμβολιασμού: Πώς θα εκδίδεται - Όλες οι λεπτομέρειες

Σε περίπτωση που οι πολίτες ανήκουν στην τρέχουσα εμβολιαστική περίοδο και δεν έχουν ΑΜΚΑ ή ο αριθμός ΑΜΚΑ τους δεν μπορεί να αναγνωριστεί από το σύστημα, τότε μεταβαίνουν στη σελίδα «Αίτηση εξέτασης στοιχείων» (emvolio.gov.gr/aitisi). Κατόπιν συμπλήρωσης όλων των απαραίτητων πεδίων και επιλογής της υποβολής, αποστέλλεται αίτημα για εξέταση από αρμόδια επιτροπή. 

Ξεκίνησε ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού με τους άνω των 85

Κατόπιν εξέτασης του αιτήματος, και βάσει της απόφασης της αρμόδιας επιτροπής, θα δοθεί δυνατότητα στους συγκεκριμένους πολίτες να συνδεθούν στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr και να προγραμματίσουν το ραντεβού τους.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top