Δημόπουλος: Όποιος έχει προσβληθεί από τον ιό, έχει αντισώματα για 8 μήνες

Τι είπε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ για το άνοιγμα των σχολείων και τις μεταλλάξεις

Δεν υπήρξε επιβάρυνση στην επιδημιολογική κατάσταση της χώρας από το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, τόνισε ο καθηγητής Ιατρικής και Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, σημειώνοντας ότι πλησιάζει η περίοδος που θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στο άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων.

Lockdown: Προτεραιότητα το άνοιγμα Γυμνασίων – Λυκείων

Παράλληλα, επεσήμανε μιλώντας στον Αnt1 πως «έχουμε μεγάλο θέμα στα Πανεπιστήμια», όπου σε ορισμένες σχολές δεν μπορεί να αντικατασταθεί η δια ζώσης διδασκαλία με τηλεκπαίδευση. Εκτίμησε, πάντως, πως «το εαρινό εξάμηνο θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί, έστω και με παρατάσεις εργαστηριακών και κλινικών ασκήσεων μέσα στο καλοκαίρι».

Ερωτηθείς σχετικά με τη μετάλλαξη του ιού, τόνισε πως συνήθως οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού δεν είναι σημαντικές και δε δημιουργούν ιδιαίτερα προβλήματα. Τόνισε πως «τα εμβόλια καλύπτουν και τη μετάλλαξη αυτή», αναφερόμενος στο στέλεχος που εντοπίστηκε αρχικά στη Βρετανία. Συμπλήρωσε, βέβαια, πως απαιτείται ιολογική επιτήρηση, ώστε να είμαστε έτοιμοι για περαιτέρω έρευνες.

Κορωνοϊός: Όσα γνωρίζουμε για τις δύο μεταλλάξεις του ιού μέχρι σήμερα

Σχετικά με το χρονικό διάστημα που διαρκεί η ανοσία μετά τον εμβολιασμό, ο καθηγητής Δημόπουλος εξήγησε ότι «Αυτό δεν το γνωρίζουμε ακόμα. Όμως, κάποιος που έχει προσβληθεί από τον ιό, οκτώ μήνες μετά διατηρεί ικανοποιητική ανοσία. Συμπεραίνουμε ότι λογικά το ίδιο πρέπει να συμβαίνει και με το εμβόλιο». Μπορεί να είναι και μεγαλύτερη, αλλά χρειάζεται παρακολούθηση, πρόσθεσε.

Τέλος, αναφορικά με τους θανάτους υπερηλίκων στη Νορβηγία, οι οποίοι είχαν εμβολιαστεί, ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει λογική σύνδεσης ούτε με το εμβόλιο, ούτε με τον κορωνοϊό, αποδίδοντας τους θανάτους αυτούς σε παθολογικά αίτια.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top