Lockdown: Aύριο οι ανακοινώσεις για το άνοιγμα Γυμνασίων – Λυκείων

«Παγώνουν» οι συζητήσεις για την εστίαση

Μετά το άνοιγμα των δημοτικών και των νηπιαγωγείων, αλλά και την επαναλειτουργία των καταστημάτων, προτεραιότητα τώρα της κυβέρνησης είναι η επιστροφή στα θρανία των μαθητών των Γυμνασίων και των Λυκείων. 

Αυτό ξεκαθάρισε χθες στη Βουλή και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, εν όψει και την αυριανής συνεδρίασης των λοιμωξιολόγων για τα επόμενα βήματα που θα γίνουν. 

Σχολεία: Λίγο πριν το άνοιγμα γυμνάσια και λύκεια - Τα δύο σενάρια

«Η χώρα βαδίζει με μικρά, αλλά προσεκτικά βήματα σε αυτό που λέμε κάποια κανονικότητα», είπε ο Πρωθυπουργός.

Πιθανότερο σενάριο αυτή τη στιγμή για το άνοιγμα των σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι η 1η Φεβρουαρίου. 

Αύριο αναμένεται να παρθούν οι αποφάσεις και να γίνουν οι ανακοινώσεις το απόγευμα από την κυβέρνηση και στη συνέχεια θα ξεκινήσουν οι προετοιμασίες για να είναι έτοιμα τα σχολεία για την επιστροφή στα δια ζώσης μαθήματα. 

Γεωργιάδης: Άνοιγμα της εστίασης μόνο σε εξωτερικούς χώρους

Οι ειδικοί είναι στην πλειοψηφία τους θετικοί στο άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων, πάντα με προσοχή και με μέτρα, αφήνοντας όμως ένα χρονικό περιθώριο για να φανούν ενδεχόμενες συνέπειες στα επιδημιολογικά δεδομένα από το άνοιγμα του λιανεμπορίου. 

Με προσοχή η επιστροφή στην κανονικότητα

Ο ικανοποιητικός αριθμός του εμβολιασμού και η μείωση των νέων κρουσμάτων μπορεί να προκαλεί αισιοδοξία ότι η πανδημία τίθεται σε μερικό έλεγχο, όμως δε δικαιολογούν τυχόν επίσπευση της επαναλειτουργίας άλλων κλάδων της οικονομίας. 

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε, άλλωστε, πως εκτός από τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, οι υπόλοιπες δραστηριότητες μπορούν να περιμένουν λίγο ακόμη. 

Πώς θα γίνεται η μετακίνηση από νομό σε νομό όταν ανοίξουν τα χιονοδρομικά

Τι θα γίνει με χιονοδρομικά και μετακινήσεις από νομό σε νομό

Μία από αυτές τις δραστηριότητες είναι το άνοιγμα των χιονοδρομικών, για το οποίο είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί οι ειδικοί. 

Δύσκολο σταυρόλεξο για την κυβέρνηση το άνοιγμα της εστίασης 

Αυτό που ανησυχεί ιδιαίτερα τους επιστήμονες και την κυβέρνηση είναι ότι το ενδεχόμενο άνοιγμα των χιονοδρομικών θα εγείρει θέμα άρσης της απαγόρευσης των μετακινήσεων από νομό σε νομό. Αυτό είναι κάτι που δεν το συζητούν καθόλου οι λοιμωξιολόγοι, αφού σε αρκετές περιοχές και ειδικά στην Αττική τα κρούσματα είναι ακόμη αυξημένα. 

Στον «πάγο» η εστίαση

Σε δεύτερο χρόνο θα εξεταστεί και το άνοιγμα της εστίασης, με την πλειοψηφία των ειδικών να εκτιμούν πως δεν είναι ακόμα η ώρα για κάτι τέτοιο. 

Βορίδης: Πιθανό ένα νέο lockdown αν αυξηθούν τα κρούσματα

Άλλωστε οι επιστήμονες προειδοποιούν πως σε περίπτωση που ο αριθμός των κρουσμάτων ξεφύγει, δεν αποκλείεται ένα νέο lockdown τουλάχιστον δύο μηνών. 

Εκτιμάται ότι τα ενεργά κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα είναι 50.000 – 60.00 περίπου αυτή τη στιγμή, ενώ το αποτύπωμα των γιορτών φαίνεται από τα μέχρι τώρα στοιχεία ότι δεν ήταν εκρηκτικό. 

Με δεδομένα τα παραπάνω, το άνοιγμα της εστίασης τοποθετείται περίπου στα μέσα Φεβρουαρίου και μόνο σε εξωτερικούς χώρους.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top