Βορίδης: Πιθανό ένα νέο lockdown αν αυξηθούν τα κρούσματα

«Το άνοιγμα και το κλείσιμο είναι συναρτημένα με την πορεία της πανδημίας»

Ανοικτό το ενδεχόμενο για την επιβολή ενός νέου lockdown, εάν χρειαστεί, άφησε ο Μάκης Βορίδης.

«Το άνοιγμα και το κλείσιμο είναι συναρτημένα με την πορεία της πανδημίας», ξεκαθάρισε ο υπουργός Εσωτερικών, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «είναι πολύ πιθανό να υπάρχει νέο lockdown, εάν έχουμε αύξηση κρουσμάτων».

Τι παίρνει σειρά μετά τα καταστήματα που άνοιξαν

Ο κ. Βορίδης, μιλώντας στον Σκάι. έκανε λόγο για προσεκτική διαδικασία ανοίγματος της αγοράς, που λαμβάνει υπόψη της τι συμβαίνει επιδημιολογικά με εβδομαδιαία αποτίμηση των δεδομένων.

«Ακούμε πάρα πολύ προσεκτικά τους ειδικούς, αλλά αφουγκραζόμαστε πολύ και τις επαγγελματικές τάξεις», σημείσε και πρόσθεσε: «Προσπαθούμε κάθε φόρα να εφαρμόζουμε ένα μείγμα μέτρων, ανάμεσα σε δύο ακραίες τάσεις, του απόλυτου καθολικού lockdown, που θυμίζει το πρώτο, με τεράστιες επιπτώσεις, και στην άλλη του “κάντε ό,τι θέλετε ,απλώς τηρήστε τα μετρά προστασίας».

«Καταλαβαίνουμε παρά πολύ την επιδημιολογική πίεση, κι αυτό δημιουργεί και πολύ μεγάλη δημοσιονομική πίεση, συν το μεγάλο κόστος για την υποστήριξη των κλεισμένων δραστηριοτήτων», πρόσθεσε.

Παράλληλα, κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι κάνει «την αντιπολίτευση του “επί δύο”: Προσλαμβάνουμε 7.000, λέει “πάρτε 14.000”. Δίνουμε 1 δισ. στο σύστημα της Υγείας, λέει “δώστε 2”».

Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων, είπε πως η προσπάθεια, που γίνεται, είναι για να ανοίξουν, ωστόσο δε θέλησε να αναφέρει κάποια πιθανή ημερομηνία.

Τι είπε για ΟΤΑ και ψήφο σε απόδημους

Όσον αφορά τον νέο εκλογικό νόμο για την τοπική αυτοδιοίκηση, είπε πως θα έρθει προς ψήφιση εντός του Φεβρουαρίου.

«Πρέπει  να επαναφέρουμε ένα εκλογικό σύστημα που θα επιτρέπει την κυβερνησιμότητα στους δήμους χωρίς να υπάρχουν όλες αυτές οι συναλλαγές τις οποίες σήμερα οι δήμαρχοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν, στις οποίες θα μου επιτρέψετε να σας πως μπορεί να εμφιλοχωρούν και πρακτικές που πρέπει να είναι απολύτως απευκταίες», είπε ο κ. Βορίδης.

Ο ίδιος, απαντώντας σε ερώτηση για εκλογές, είπε πως «ο εκλογικός μηχανισμός πάντα είναι σε ετοιμότητα, υπό μία έννοια».

«Aυτό που μας ενδιαφέρει από πλευράς εκλογών είναι η εκτέλεση των υποχρεώσεων που πηγάζουν από τον εκλογικό νόμο που ψήφισε η Βουλή για την ψήφο των αποδήμων», τόνισε.

«Υπάρχουν μια σειρά από κρίσιμες εκτελεστικές ενέργειες, όπως να λειτουργήσει η πλατφόρμα δήλωσης των αποδήμων για να ψηφίσουν, να γίνει ενημερωτική εκστρατεία, να εξεταστούν οι προϋποθέσεις με τις οποίες μπορούν να ψηφίσουν και μετά να δούμε πόσα θα είναι τα εκλογικά τμήματα και να φτιάξουμε και τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους», κατέληξε.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top