Εμβόλιο: Τι είναι το ψηφιακό πιστοποιητικό και πώς θα λειτουργεί

Αεροπορικές εταιρείες δοκιμάζουν ήδη το ψηφιακό διαβατήριο υγείας

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού σε όλον τον κόσμο και την Πέμπτη αναμένεται να συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Βεβαίωση εμβολιασμού: Πώς θα εκδίδεται - Όλες οι λεπτομέρειες

Η Γαλλία είναι η πρώτη χώρα που έχει εκφράσει τις αντιρρήσεις της, όμως αρκετοί οργανισμοί, όπως η Microsoft και η Oracle στοχεύουν στη θέσπιση προτύπων για να διαπιστωθεί αν κάποιος έχει κάνει το εμβόλιο. 

Πώς θα λειτουργεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Το πιστοποιητικό θα έχει τη μορφή κωδικού QR και θα περιλαμβάνει όλες τις πληροφορίες για τον εμβολιασμό. Αν δηλαδή έχουν γίνει και οι δύο δόσεις, από ποιο εμβόλιο, αλλά και οι σχετικές ημερομηνίες. 

Πώς μπορείτε να κλείνετε ραντεβού για το εμβόλιο

Ο συνασπισμός εταιρειών, που βρίσκεται πίσω από τη δημιουργία του, βασίζεται σε μια εργασία που έγινε από ένα από τα μέλη του, το The Commons Project, για να αναπτύξει ένα διεθνώς αποδεκτό ψηφιακό πιστοποιητικό, προκειμένου να αποδείξει ότι οι ταξιδιώτες έχουν διαγνωστεί αρνητικοί στον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με τους NYTimes, μερικές αεροπορικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των United Airlines και JetBlue, δοκιμάζουν ήδη το CommonPass, μια εφαρμογή διαβατηρίου υγείας από το Commons Project.

Δημοσκόπηση: «Ναι» στο εμβόλιο για κορωνοϊό από το 74% των πολιτών

Η εφαρμογή επιτρέπει στους επιβάτες να ανακτούν τα αποτελέσματα από τεστ κορωνοϊού από τους παρόχους υγείας τους και στη συνέχεια τους δίνει έναν κωδικό επιβεβαίωσης που τους επιτρέπει να επιβιβάζονται σε ορισμένες διεθνείς πτήσεις. Με παρόμοιο τρόπο θα λειτουργεί και το σύστημα πιστοποίησης εμβολιασμού.

Το νέο σύστημα θα μπορεί να αντλήσει στοιχεία από ηλεκτρονικά ιατρικά αρχεία για να δημιουργήσει μια ψηφιακή κάρτα.

Κορωνοϊός: Αυτό είναι το ψηφιακό πιστοποιητικό για τον εμβολιασμό

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, κάθε χώρα μπορεί να ορίσει τους δικούς της κανόνες, όπως, για παράδειγμα, ποια εμβόλια θα αποδεχτεί. Το σύστημα θα είναι υπεύθυνο για την ασφαλή διατήρηση των δεδομένων και τα άτομα θα κρατήσουν το αρχείο τους σε ψηφιακό πορτοφόλι ή σε QR κώδικα, ώστε να μπορούν να ελέγχουν με ποιον τα μοιράζονται.

Bloomberg: Τα σενάρια που εξετάζει η Κομισιόν

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, το οποίο επικαλείται το προσχέδιο της Κομισιόν σχετικά με την επικαιροποιημένη στρατηγική για την αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης, προβλέπεται ο καθορισμός ενός πρωτοκόλλου για την έκδοση πιστοποιητικών εμβολιασμού. Το πρωτόκολλο για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού θα μπορεί να αναγνωριστεί και να χρησιμοποιηθεί σε συστήματα υγείας σε ολόκληρη την ΕΕ και θα μπορούσε να αναβαθμιστεί παγκοσμίως υπό τον συντονισμό του ΠΟΥ.

Ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού εντός της ΕΕ ζητά ο Μητσοτάκης

Τα πιστοποιητικά θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τα μέτρα καραντίνας ή τα υποχρεωτικά τεστ σε περίπτωση ταξιδιού και ο κάτοχός τους δε θα περιλαμβάνεται στις ομάδες «υψηλού κινδύνου».

Το προσχέδιο, πάντως, υπόκειται ακόμη σε αλλαγές και αναμένεται να εγκριθεί επισήμως σήμερα, Τρίτη.

Πιερρακάκης: Πώς θα κλείνουν ραντεβού οι πολίτες για το εμβόλιο

Η Κομισιόν, σύμφωνα με το Bloomberg, θα παροτρύνει τα κράτη μέλη να ορίσουν έναν στόχο εμβολιασμού τουλάχιστον του 70% του πληθυσμού τους μέχρι αυτό το καλοκαίρι.

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Δε θα είναι διαβατήριο

Στο θέμα του πιστοποιητικού εμβολιασμού αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια του briefing, τη Δευτέρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης. 

Εμβολιασμός: Χρήσιμες οδηγίες για το ραντεβού για το εμβόλιο

Όπως διευκρίνισε, δεν πρόκειται για διαβατήριο, αλλά για μια κωδικοποίηση με έναν τρόπο για να απλοποιηθεί και να διευκολυνθεί η μετακίνηση μεταξύ χωρών.

«Το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν είναι διαβατήριο. Το λέω αυτό, γιατί έχει ακουστεί ότι θα επιβάλλεται για να μετακινηθεί κάποιος από τη μία χώρα στην άλλη. Όχι, δε θα επιβάλλεται. Αυτό που έχουμε προτείνει θα είναι απλά κωδικοποίηση με έναν τέτοιο τρόπο, για όλη την Ευρώπη, έτσι ώστε, όταν κάποιος μετακινείται από μια χώρα στην άλλη, αντί να έχει κάνει ένα τεστ covid, να δείχνει το πιστοποιητικό και να μπορεί άνετα και με λιγότερη γραφειοκρατία να μετακινείται. Αυτό έχουμε ζητήσει και πιστεύουμε ότι μπορεί ως λύση να προωθηθεί και να αποτελέσει μια κοινή κωδικοποίηση για όλες τις χώρες της Ευρώπης», τόνισε ο κ. Ταραντίλης.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top