Ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού εντός της ΕΕ ζητά ο Μητσοτάκης

Θα χρησιμοποιείται για ταξίδια εντός Ένωσης με αεροπλάνα, πλοία και τρένα

Δείτε αναλυτικά την παρουσίαση του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη, για τον τρόπο που θα κλείνουν οι πολίτες το ραντεβού τους για το εμβόλιο

Ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού για «διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας των ατόμων που έχουν εμβολιαστεί κατά του COVID-19» εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζητά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με επιστολή προς την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

«Είναι επείγον να υιοθετήσουμε μία κοινή αντίληψη για το πώς πρέπει να δομηθεί ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού έτσι ώστε να είναι αποδεκτό σε όλα τα κράτη μέλη», σημειώνει ο κύριος Μητσοτάκης στην επιστολή του.

Εμβολιασμοί: Πόσα εμβόλια θα παραλάβει η Ελλάδα τους επόμενους μήνες

Ο κ. Μητσοτάκης τονίζει πως «η διασφάλιση της ταχύτερης δυνατής αποκατάστασης της ελεύθερης κυκλοφορίας είναι, απαραιτήτως, θεμελιώδης προτεραιότητα για όλους μας».

Αναφέροντας πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό ή προϋπόθεση για ταξίδια, ο πρωθυπουργός τονίζει πως «τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί πρέπει να είναι ελεύθερα να ταξιδεύουν. Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι «αυτό θα προσφέρει επίσης ένα θετικό κίνητρο για να διασφαλιστεί ότι οι πολίτες ενθαρρύνονται να υποβληθούν σε εμβολιασμό».

Ο ίδιος επισύναψε ένα προσχέδιο του πιστοποιητικού, που έχουν προετοιμάσει οι αρμόδιες ελληνικές Αρχές, το οποίο, όπως αναφέρει, θα χρησιμοποιείται κατά την επιβίβαση σε όλα τα μέσα μεταφοράς: αεροπορικά, θαλάσσια και σιδηροδρομικά. 

Μητσοτάκης για πανδημία από Λισαβόνα: Έτσι θα πάει μέχρι Απρίλιο - Μάιο 

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός επισημαίνει ότι «αυτό μπορεί να ακούγεται απλό, αλλά η μακρά εμπειρία που έχουμε για την ανάπτυξη ενός κοινού PLF (Φόρμα Εντοπισμού Επιβατών) μας έδειξε ότι είναι επείγουσα ανάγκη για υψηλού επιπέδου κινητοποίηση σε επίπεδο ΕΕ για να προχωρήσουν τα πράγματα».

Ο κ. Μητσοτάκης σημειώνει πως «ανυπομονεί να δώσει την απαραίτητη ώθηση προς αυτή την κατεύθυνση» η Πρόεδρος της Κομισιόν και καταλήγει ότι ελπίζει να επιτύχει γρήγορα μια κοινή κατανόηση μεταξύ των χωρών της ΕΕ σε ένα έντυπο πιστοποίησης εμβολιασμού και τις χρήσεις του και να προωθήσει το ζήτημα διεθνώς, πράγμα που θα σήμαινε «συμβολή στην αποκατάσταση της κινητικότητας σε παγκόσμια κλίμακα, η οποία αποτελεί το θεμέλιο για την αποκατάσταση της οικονομικής δραστηριότητας σε επίπεδα πριν από την κρίση».

Η Κομισιόν και συγκεκριμένα, ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν Έρικ Μάμερ διευκρίνισε σήμερα ότι παρέλαβε σήμερα το πρωί την επιστολή του κ..Μητσοτάκη περί πιστοποιητικών εμβολιασμού. Όπως είπε την εξετάζει, δεν την σχολιάζει και σημείωσε ότι θα τεθεί ως ζήτημα στην επικείμενη τηλεδιάσκεψη των ηγετών στις 21 Ιανουαρίου.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top