Lockdown: Ανακοινώσεις Πέτσα για τα περιοριστικά μέτρα

Τα καταστήματα που θα ανοίξουν μετά τα εποχικά

Ανοίγουν από σήμερα τα καταστήματα που πωλούν εποχικά είδη, τα οποία θα λειτουργήσουν έως τις 8 Ιανουαρίου με συγκεκριμένο ωράριο και αυστηρά μέτρα. Το μεσημέρι στις 13:30 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, θα κάνει ανακοινώσεις σχετικά με τα περιοριστικά μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Lockdown: Ανοίγουν παιχνιδάδικα, ανθοπωλεία και κομμωτήρια μετά τα εποχικά

Από σήμερα, επίσης, τα σούπερ μάρκετ θα μπορούν να πωλούν χριστουγεννιάτικα είδη για το διάστημα των γιορτών.

Πώς θα λειτουργήσουν τα εποχικά καταστήματα

Όπως εξήγησε ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, μόνο τα εποχικά καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ θα μπορούν να πωλούν χριστουγεννιάτικα είδη και όχι τα καταστήματα που διαθέτουν προς πώληση τέτοια προϊόντα, αλλά αποτελούν δευτερεύουσες κατηγορίες στις επιχειρήσεις τους. 

Lockdown: Θα απαγορεύονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό τα Χριστούγεννα

Το ωράριο των εποχικών καταστημάτων

Τα 110 καταστήματα που ανοίγουν σήμερα και θα μας βάλουν για τα καλά σε εορταστική διάθεση θα λειτουργούν από τις 07:00 το πρωί έως τις 20:30 το βράδυ καθημερινά. 

Ποιο SMS στέλνουμε για τα εποχικά καταστήματα 

Για να μπορέσει κάποιος να πάει στα συγκεκριμένα καταστήματα θα πρέπει να στείλει SMS 13033 ή να συμπληρώσει τη βεβαίωση μετακίνησης, συμπληρώνοντας τον κωδικό 2 για μετάβαση σε καταστήματα με είδη πρώτη ανάγκης. 

Lockdown: Από Γενάρη ανοίγουν τα σχολεία

Όπως και σε όλα τα υπόλοιπα καταστήματα, έτσι και σε αυτά θα πρέπει να μπαίνει συγκεκριμένος αριθμός καταναλωτών, ανάλογα με το εμβαδόν του κάθε καταστήματος. 

Έτσι:

  • Αναλογία ατόμων ανά τ.μ. 4/100
  • Άνω των 100 τ.μ. 1 άτομο για κάθε 15 τ.μ.
  • Υποχρεωτική η χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό εργασίας και τους πελάτες/επισκέπτες/καταναλωτικό κοινό.
  • Τήρηση απόστασης 2 μέτρων μεταξύ ατόμων.
  • Συνίσταται η μη χρήση ανελκυστήρων. Αν η χρήση τους θεωρηθεί ωστόσο αναγκαία, η πληρότητα σε σχέση με το επιτρεπόμενο όριο θα πρέπει να είναι της τάξεως του 40%.
  • Σε περίπτωση ύπαρξης κυλιόμενης σκάλας, δεν επιτρέπεται η χρήση ανελκυστήρα παρά μόνο σε ΑΜεΑ, σε ηλικιωμένα άτομα ή για χρήση τροφοδοσίας.

Οι ΚΑΔ που ανοίγουν σήμερα

Σύμφωνα με τον γ.γ. Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται αμιγώς εποχικά έχουν ως κύριες δραστηριότητες τις παρακάτω:

Ανοίγουν τη Δευτέρα 7/12 τα πολυκαταστήματα με υλικά οικοδομής - εργαλεία 

  • Λιανικό εμπόριο φωτιστικών διατάξεων των τύπων που χρησιμοποιούνται στα χριστουγεννιάτικα δέντρα με ΚΑΔ/47.59.56.16
  • Λιανικό εμπόριο απομιμήσεων χριστουγεννιάτικων δέντρων με ΚΑΔ/47.65.67.02
  • Λιανικό εμπόριο εορταστικών ειδών γενικά με ΚΑΔ/47.65.67.06
  • Λιανικό εμπόριο εορταστικών, αποκριάτικων και άλλων ψυχαγωγικών ειδών κλπ με ΚΑΔ/47.65.67.07
  • Τα προϊόντα που εντάσσονται στους παραπάνω 4 ΚΑΔ μπορούν να πωλούνται και από τις Υπεραγορές Τροφίμων (σούπερ μάρκετ).
  • Επιχειρήσεις που διαθέτουν τους παραπάνω ΚΑΔ ως δευτερεύοντες απαγορεύεται να πωλούν τα εν λόγω προϊόντων. Επίσης δεν επιτρέπεται η μεταβολή στοιχείων ως προς τον πρωτεύοντα ΚΑΔ μέσω της φορολογικής διοίκησης, καθ' όλη τη διάρκεια ισχύος των μέτρων.

Κομμωτήρια, βιβλιοπωλεία, ανθοπωλεία τα επόμενα που θα ανοίξουν

Μετά το άνοιγμα των εποχικών καταστημάτων, υπάρχουν σκέψεις να ανοίξουν σιγά σιγά και άλλες δραστηριότητες, χωρίς ακόμα να έχει ληφθεί κάποια συγκεκριμένη απόφαση. 

Παρατείνεται έως τις 14 Δεκεμβρίου το lockdown

Πληροφορίες, ωστόσο, αναφέρουν πως μετά τα εποχικά καταστήματα σειρά θα πάρουν τα κομμωτήρια και τα βιβλιοπωλεία, ενώ εν όψει των γιορτών αναμένεται να ανοίξουν και τα καταστήματα παιχνιδιών. 

Βέβαια, πριν λίγες μέρες ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, προειδοποίησε πως αν δεν τηρηθούν τα μέτρα για την αποφυγή συνωστισμού, τα καταστήματα αυτά θα ξανακλείσουν. 

Lockdown: Aνοίγουν τα εποχιακά καταστήματα τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου

Ο υπουργός εξήγησε πως το άνοιγμα των καταστημάτων θα γίνεται αν τρεις – τέσσερις μέρες εν όψει των γιορτών. Τελευταία αναμένεται να ανοίξουν τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top