Παρατείνεται έως τις 14 Δεκεμβρίου το lockdown

Οι ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα

Την παράταση του lockdown μέχρι τουλάχιστον τις 14 Δεκεμβρίου ανακοίνωσε ο Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Η εικόνα της πανδημίας δεν είναι αυτή, που θα επιθυμούσαν η κυβέρνηση και οι ειδικοί, οπότε η απόφαση ελήφθη, καθώς κρίθηκε ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος πισωγυρίσματος, εάν σηκώσει ρολά η χώρα.

«Υπάρχει τη στιγμή αυτή μια σταθεροποίηση ή μείωση κρουσμάτων, που έρχεται όμως με πιο αργούς ρυθμούς απ’ ότι αναμενόταν», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε: «Σε εθνικό επίπεδο διαπιστώνονται επίσης περισσότερα εξιτήρια από τα εισιτήρια ασθενών στα νοσοκομεία. Ωστόσο, πολλά νοσοκομεία στη Βόρεια Ελλάδα εξακολουθούν να υφίστανται σοβαρή πίεση. Με αυτά τα δεδομένα γίνεται προφανές ότι το σταδιακό άνοιγμα της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας απομακρύνεται χρονικά».

Lockdown: Ανοίγουν τη Δευτέρα τα πρώτα καταστήματα

Ήδη, έχει ανακοινωθεί πως ανοίγουν από τη Δευτέρα οι επιχειρήσεις λιανικής πώλησης αμιγώς εποχικών χριστουγεννιάτικων ειδών, με τον κ. Πέτσα να τονίζει πως οι λεπτομέρειες για το ωράριο και τον τρόπο λειτουργίας, θα ανακοινωθούν αύριο, Παρασκευή, από τον αρμόδιο γενικό γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτη Σταμπουλίδη.

Παράλληλα, θα επιτραπεί η πώλησή τους και από τα σούπερ μάρκετ.

Παράταση του lockdown τουλάχιστον έως τις 14 Δεκεμβρίου

Όσον αφορά τα σχολεία, όπως διαμήνυσε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα περιμένει να δοθεί εισήγηση για άνοιγμα από την επιτροπή των ειδικών, η οποία – στην παρούσα φάση – συγκλίνει (στην πλειοψηφία της) σε άνοιγμα από τη νέα χρονιά.

Η νυχτερινή διασκέδαση, ωστόσο, δηλαδή τα μπαρ και τα νυχτερινά κέντρα, φαίνεται πως θα πρέπει να περιμένει μέχρι να έρθει το εμβόλιο για να ανοίξει, όπως ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως «δεν μπορούμε να έχουμε ανθρώπους να συνωστίζονται».

«Σπάει» η απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό για τους στρατιωτικούς

Η μετακίνηση από νομό σε νομό δεν πρόκειται να επιτραπεί, όπως όλα δείχνουν, ούτε τις μέρες των γιορτών.

Εξαίρεση σε αυτό θα αποτελέσουν οι στρατιωτικοί, που υπηρετούν σε διαφορετικό νομό από αυτόν που διαμένει η οικογένειά τους, αλλά και οι φοιτητές, που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους.

Τι είπε για fake news και κορωνοϊό

Για διασπορά ψευδών ειδήσεων, αναφορικά με τον κορωνοϊό, ξεκίνησε την ενημέρωση ο Στέλιος Πέτσας.

«Τις τελευταίες μέρες το εθνικό μέτωπο, που έχει συγκροτηθεί από την πρώτη στιγμή της πανδημίας, βάλλεται από ανυπόστατους ισχυρισμούς που υιοθετούν πρακτικές συνωμοσιολογίας και διασποράς ψευδών ειδήσεων. Με σεβασμό στους πολίτες και στους εκατοντάδες επιστήμονες, που μετέχουν στη συλλογή των στοιχείων, δόθηκαν από την κυβέρνηση, τον ΕΟΔΥ και κορυφαίους καθηγητές, μέλη της Επιτροπής των ειδικών, καταλυτικές απαντήσεις για την προάσπιση της αλήθειας», είπε.

Συνεχίζοντας, τόνισε: «Δεν υπάρχει άλλωστε καμιά αμφιβολία ότι οι πολίτες γνωρίζουν πολύ καλά ότι από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση έχει επιλέξει να έχει και να παρέχει πλήρη εικόνα για την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top