Lockdown: Από Γενάρη ανοίγουν τα σχολεία

Τα καταστήματα που θα λειτουργήσουν ενόψει Χριστουγέννων

Οι ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου για την παράταση του lockdown 

Μετά την ανακοίνωση για την παράταση του lockdown έως τις 14 Δεκεμβρίου, αρνητική ήταν η εισήγηση των επιστημόνων και για το άνοιγμα των σχολείων πριν από τη νέα χρονιά. Ο αργός ρυθμός υποχώρησης των κρουσμάτων και η ισχυρή πίεση που συνεχίζει να δέχεται το εθνικό σύστημα υγείας δεν επιτρέπουν τη χαλάρωση των μέτρων προς το παρόν, ανατρέποντας σε πολλά σημεία τον αρχικό σχεδιασμό της κυβέρνησης. 

Γρίφος το άνοιγμα των σχολείων

Με δεδομένη αυτή την κατάσταση οι επιστήμονες της επιτροπής εμπειρογνωμόνων συνεδρίασαν χθες και κατά πλειοψηφία έκριναν πως δεν πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία πριν από τη νέα χρονιά. 

Lockdown: «Όχι» των λοιμωξιολόγων στο άνοιγμα των σχολείων

Η συζήτηση θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως οι απόψεις εντός της επιτροπής διίστανται. 

Γεγονός είναι ότι όσο ήταν ανοιχτά τα σχολεία δεν είχε καταγραφεί υψηλή μεταδοτικότητα μεταξύ των μελών της σχολικής κοινότητας. Ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν ιδιαίτερα χαμηλός, όμως αυτό που προβληματίζει τους ειδικούς είναι οι μετακινήσεις των γονέων για τη μεταφορά των παιδιών από και προς τα σχολεία. Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος που αποφασίστηκε η αναστολή λειτουργίας τους. 

Ανοίγουν τη Δευτέρα 7/12 τα πολυκαταστήματα με υλικά οικοδομής - εργαλεία 

Πάντως, μερίδα των ειδικών που συμμετέχουν στην επιτροπή επιμένουν ότι πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία, ειδικά τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία και για τον λόγο αυτό τηρούν στάση αναμονής για να δουν πώς θα διαμορφωθεί η επιδημιολογική καμπύλη έως τις 14 Δεκεμβρίου. 

Καπραβέλος: «Όχι» στην άρση των περιορισμών. Έχουμε φτάσει στα όριά μας

Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έχει εκφράσει την επιθυμία να ανοίξουν τα σχολεία, τονίζοντας ότι η φυσική παρουσία στην τάξη δεν μπορεί να αντικατασταθεί από την τηλεκπαίδευση. Όμως ξεκαθαρίζει ότι καμία απόφαση δε θα ληφθεί σε βάρος της δημόσιας υγείας. 

Από εβδομάδα οι αποφάσεις

Η κυβέρνηση τηρεί στάση αναμονής. Όλα θα ξεκαθαρίσουν μετά τη νέα παράταση του lockdown την επόμενη εβδομάδα. Τότε ενδεχομένως ο πρωθυπουργός να παρουσιάσει και τον «οδικό χάρτη» της άρσης των περιορισμών σε φάσεις, μέχρι να ξεκινήσει ο εμβολιασμός. 

Ποια καταστήματα θα ανοίξουν 

Από Δευτέρα πάντως ανοίγουν ξανά τα καταστήματα που πωλούν χριστουγεννιάτικα ήδη. Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, πρόκειται για 110 καταστήματα σε όλη τη χώρα και γι’ αυτό κρίνεται ότι δε θα υπάρξει αυξημένος κίνδυνος διασποράς του κορωνοϊού. 

Παρατείνεται έως τις 14 Δεκεμβρίου το lockdown

Ταυτόχρονα, οι συγκεκριμένοι καταστηματάρχες θα έχουν την ευκαιρία να δουλέψουν, έστω και για λίγες μέρες και να μην καταστραφούν οικονομικά.

Από εκεί και πέρα, αν όλα πάνε καλά και επικρατήσει το καλό σενάριο, τότε στις 14 Δεκεμβρίου ενδεχομένως να ανοίξουν τα μικρά εμπορικά καταστήματα και τα κομμωτήρια. Μάλιστα, τα τελευταία εξετάζεται να ανοίξουν νωρίτερα, από το Σαββατοκύριακο 12 – 13 Δεκεμβρίου για να εξυπηρετηθεί καλύτερα ο κόσμος. 

Lockdown: Aνοίγουν τα εποχιακά καταστήματα τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου

Άγνωστο παραμένει ακόμα τι θα γίνει με τα εμπορικά καταστήματα και τα πολυκαταστήματα. Το σίγουρο είναι ότι αν τελικά ανοίξουν, αυτό δε θα γίνει ταυτόχρονα με τα μικρά εμπορικά καταστήματα. 

Σύψας: Γιατί δεν πέφτουν τα κρούσματα κατά το δεύτερο lockdown

Η εστίαση θεωρείται απίθανο να ανοίξει, όπως επίσης τα μπαρ και η νυχτερινή διασκέδαση, ενώ σε ισχύ θα παραμείνει και η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 το βράδυ έως τις 05:00 το πρωί. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top