Καπραβέλος: «Όχι» στην άρση των περιορισμών. Έχουμε φτάσει στα όριά μας

«Στις εντατικές δε φοβόμαστε τον θάνατο»

Δραματική παραμένει η κατάσταση στα νοσοκομεία λόγω του μεγάλου αριθμού διασωληνωμένων ασθενών με κορωνοϊό, πραγματικότητα που κάνει τους υγειονομικούς να ακούνε με τρόμο τις συζητήσεις για άρση των περιοριστικών μέτρων. 

Όπως είπε ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη, Νίκος Καπραβέλος, στον ΣΚΑΪ, μπροστά μας έχουμε έναν μαραθώνιο και όχι έναν αγώνα ταχύτητας για να αρθεί το lockdown στις 14 ή στις 21 Δεκεμβρίου. 

Καπραβέλος: «Εθνική τραγωδία αν ανοίξουμε χωρίς περιοριστικά μέτρα»

Σημείωσε ακόμα πως η συζήτηση αυτή τη στιγμή θα έπρεπε να αφορούσε ποια τακτική θα ακολουθήσουμε για να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού και όχι πότε θα αρθούν τα περιοριστικά μέτρα. 

Περιγράφοντας την καθημερινότητά του στο νοσοκομείο, έκανε λόγο για νοσηλεύτριες που κλαίνε όταν πρέπει μετά από ώρες δουλειάς να μπαίνουν μέσα στις κλίνες, γιατί δεν υπάρχει άλλο προσωπικό, και ο ασθενής τις έχει ανάγκη. Τα χάνουν όταν δε βρίσκουν ούτε μια μάσκα στο συρτάρι, είπε χαρακτηριστικά. 

Κορωνοϊός - Θεσσαλονίκη: «Χάσαμε ζωές που θα μπορούσαν να έχουν σωθεί»

«Η πολιτεία εύκολα χειροκροτεί τον ήρωα, αλλά όταν είναι να πάρει μέτρα υπέρ των ανθρώπων αυτών, ακόμη διστάζει και σήμερα συζητάμε για ανθυγιεινό επίδομα. Αν είναι δυνατόν» είπε ο κ. Καπραβέλος.

Πρόσθεσε πως η εφημερία στο Παπανικολάου ξεκίνησε σήμερα χωρίς να υπάρχει ούτε μία διαθέσιμη κλίνη στη ΜΕΘ και προειδοποίησε πως πλέον χάνουν τη ζωή τους από κορωνοϊό ακόμα και νέοι άνθρωποι. Αναφερόμενος στους γιατρούς και τους νοσηλευτές τόνισε πως η κόπωση, τόσο σωματική, όσο και ψυχική είναι μεγάλη και όλοι πλέον έχουν φτάσει στα όριά τους. 

Γιατί μειώνεται αργά ο αριθμός των κρουσμάτων 

Ερωτηθείς γιατί δεν πέφτουν τα νούμερα της πανδημίας, ο κ. Καπραβέλος απάντησε πως η διασπορά είναι τόσο μεγάλη που είναι μέσα στις οικογένειες και κανένα κρούσμα που φτάνει στα νοσοκομεία δεν είναι πια ορφανό. 

Εξαδάκτυλος: «Άρση lockdown μόνο με διψήφιο αριθμό διασωληνωμένων»

«Συνεπώς δύο είναι τα ζητήματα: είτε οι πολίτες δεν εφαρμόζουν τα αυτοπεριοριστικά μέτρα, είτε τα μέτρα της πολιτείας είναι ανεπαρκή και δεν φτάνουν», είπε.

Χαρακτήρισε,τέλος, ξεπερασμένη την τακτική που εφαρμόζεται για τον περιορισμό της μετάδοσης και είπε πως σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να μιλάμε για κανένα άνοιγμα σε καμία περιοχή είτε είναι στο κόκκινο, είτε στο πορτοκαλί, είτε στο πράσινο. 

«Εάν θέλουμε να ανοίξουν κάποιοι τομείς, πρέπει να γίνεται ανίχνευση του ιού και στοχευμένη καραντίνα σε όλη την Ελλάδα. Για να γίνει κάτι τέτοιο πρέπει όπως σε άλλες χώρες να γίνονται πολλά τεστ, να περιορίζονται όσοι νοσούν και με δειλά-δειλά βήματα να ανοίξουν κάποιοι τομείς», είπε.

Σύψας: Γιατί δεν πέφτουν τα κρούσματα κατά το δεύτερο lockdown

Στη συνέχεια απευθύνθηκε σε όλους εκείνους που έχουν κάποιο δικό τους άτομο μέσα στις ΜΕΘ λέγοντας ότι «ο βουβός πόνος τους είναι και δικός μας» και πως το προσωπικό είναι δίπλα τους και κάνει τα αδύνατα δυνατά για να τους σώσει. 

«Οι εντατικολόγοι δε φοβούνται τον θάνατο. Να το ξέρουν οι συμπολίτες μας», κατέληξε.  
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top