Σύψας: Γιατί δεν πέφτουν τα κρούσματα κατά το δεύτερο lockdown

«Η πίεση στο σύστημα υγείας θα δείξει πώς θα ανοίξουμε»

«Όταν ανοίξει και όπως ανοίξει η κοινωνία, την ίδια μέρα θα αρχίσει η διασπορά του ιού, που σημαίνει ότι μετά από δύο εβδομάδες θα δούμε αύξηση των κρουσμάτων» διαμήνυσε ο καθηγητής  Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμώνων, Νικόλαος Σύψας, σημειώνοντας ότι η διασκέδαση είναι υπερμεταδότης του ιού και το άνοιγμά της θα αργήσει. Ο καθηγητής εξήγησε ότι η πληρότητα στα νοσοκομεία αγγίζει το 86% και πως όταν ανοίξει η κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα, θα πρέπει τα νοσοκομεία να είναι έτοιμα να διαχειριστούν νέα αύξηση μολύνσεων.

Σύψας: Δε θα ανοίξει τίποτα στις 7 Δεκεμβρίου, ούτε τα σχολεία

«Πρέπει να ανοίγει μόνο ό,τι είναι απολύτως απαραίτητο και εφόσον το επιτρέπουν οι επιδημιολογικές συνθήκες και κυρίως το σύστημα υγείας» είπε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA». Ο ίδιος τόνισε ότι υπάρχουν αριθμοί που δεν μπορούν να παρακαμφθούν αλλά και πως δεν υπάρχει διαστροφή για το κλείσιμο των πάντων. «Προσπαθούμε να περισώσουμε ανθρώπινες ζωές» είπε.

Σύψας: «Κανονικά Χριστούγεννα του χρόνου-Κυλιόμενο lockdown ως την άνοιξη»

Γιατί δεν πέφτουν τα κρούσματα

Αναφερόμενος στους λόγους για τους οποίους δεν πέφτουν τα κρούσματα, είπε ότι αυτό οφείλεται στη μεγάλη διασπορά που έγινε από τον Οκτώβριο, στο γεγονός ότι το «lockdown» που κάνουμε δεν είναι πολύ βαρύ αλλά light και στον καιρό που ψυχραίνει και τα παράθυρα κλείνουν.

«Μπήκαμε στα σπίτια μας με τον κορωνοϊό στο δεύτερο κύμα, κουβαλώντας τον ιό και διασπείροντας τον στις οικογένειές μας», τόνισε ο καθηγητής Σύψας.

Το δεύτερο κύμα ήταν αναμενόμενο ότι θα ήταν πολύ σκληρό και πρέπει να το διαχειριστούμε με προσοχή.

Δεύτερο lockdown - «Η κινητικότητα σημαίνει διασπορά»

Ειδικότερα για το lockdown μετά τον Οκτώβριο τονίζει ότι δεν έχει καμία σχέση με του Μαρτίου, αναφερόμενος για παράδειγμα στο μποτιλιάρισμα που υπάρχει στους δρόμους και στη μεγάλη κινητικότητα του κόσμου. «Η κινητικότητα σημαίνει διασπορά» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι δίνονται πολλές επιλογές στους πολίτες αναφορικά με τα sms.

Το μόνο μέσο που έχουμε για να αντιμετωπίσουμε τον ιό μέχρι την άνοιξη είναι το lockdown, το οποίο είναι αποτελεσματικό όταν είναι πολύ ισχυρό. Από την άλλη πλευρά ο κόσμος έχει κουραστεί κι αγανακτήσει, συνεπώς δε θα πρέπει να πάμε σε πιο αυστηρά μέτρα αλλά να τηρήσουμε αυτά που ισχύουν. Οι πολίτες θα πρέπει να πουν «όχι» στην κατάχρηση των sms και στις συγκεντρώσεις στα σπίτια.

Σημείωσε εξάλλου  ότι το πιθανότερο είναι ότι δεν μπορούμε να αποφύγουμε το lockdown «ακορντεόν». Στόχος είναι έστω με αυτή την λύση να φθάσουμε στην Άνοιξη χωρίς απώλειες.

Η πίεση στο σύστημα υγείας θα δείξει πώς θα ανοίξουμε

Ο Νικόλαος Σύψας σημείωσε επίσης ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία από τα κρούσματα και την κατάσταση στις ΜΕΘ «τα πράγματα δε φαίνονται αισιόδοξα για αυτήν την εβδομάδα».

«Εάν η κάλυψη των ΜΕΘ πέσει από το 86% που είναι σήμερα κάτω από το 70% τότε μπορούμε να συζητήσουμε λελογισμένο άνοιγμα» εκτιμά ο καθηγητής και τονίζει ότι κατά την άποψη του, αυτός είναι ο πιο ισχυρός δείκτης για τις μελλοντικές αποφάσεις. «Εάν οι διασωληνωμένοι ήταν κάτω από 500 θα ανοίγαμε πιο εύκολα» συμπλήρωσε.

Στις αρχές καλοκαιριού θα χαλαρώσουμε λόγω εμβολιασμών

Όπως είπε ο καθηγητής, στο τέλος της άνοιξης με αρχές του καλοκαιριού θα χαλαρώσουμε λόγω εμβολιασμών. Τον Ιανουάριο αναμένονται να γίνουν οι πρώτοι εμβολιασμοί, ενώ όπως εκτιμά, περιοριστικά μέτρα θα υπάρχουν μέχρι το καλοκαίρι.

Στη συνέχεια, κάλεσε όλους και κυρίως τους νέους να εμβολιαστούν ώστε να χτιστεί τείχος ανοσίας και διαβεβαίωσε πως εάν εγκριθεί το εμβόλιο θα είναι απολύτως ασφαλές, με τον ίδιο να εμβολιάζεται πρώτος. Τέλος σημείωσε πως ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός στην Ελλάδα, αλλά αυτό θα συμβεί στην πράξη.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top