Σύψας: Δε θα ανοίξει τίποτα στις 7 Δεκεμβρίου, ούτε τα σχολεία

«Αν λειτουργήσει το λιανεμπόριο σε 15 ημέρες θα έχουμε πάλι κρούσματα»

Την εκτίμησή του ότι είναι απίθανο να ανοίξουν τα σχολεία στις 7 Δεκεμβρίου εξέφρασε ο καθηγητής  Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμώνων, Νικόλαος Σύψας.

Lockdown: Η πιο κρίσιμη εβδομάδα για το πώς θα κάνουμε Χριστούγεννα

«Η εκτίμησή μου είναι πως δε θα ανοίξει τίποτα στις 7 του μηνός, ούτε τα σχολεία. Μακάρι να υπάρχει γρήγορη αποκλιμάκωση, αλλά με τα τωρινά δεδομένα δεν το πιστεύω» είπε μιλώντας στον Αnt1.

Πώς θα γίνει η επιστροφή στα σχολεία - Σενάρια για εναλλάξ παρουσία μαθητών

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας τόνισε ότι υπάρχει μια διαφορά φάσης ανάμεσα στην πτώση των κρουσμάτων και την αντίστοιχη σε διασωληνωμένους και θανάτους. «Μόνο όταν θα υπάρχει κι εκεί μια ανάλογη πτώση, ώστε να ελαττωθεί η πίεση στο σύστημα υγείας, τότε θα μπορέσουμε να μιλάμε για χαλάρωση των μέτρων» είπε, υπογραμμίζοντας ότι σημασία έχει να μη χάσουμε συνανθρώπους μας. «Χριστούγεννα θα κάνουμε και του χρόνου, δε χάθηκε ο κόσμος» πρόσθεσε.

Κορωνοϊός: Η Αττική ξεπέρασε τη Θεσσαλονίκη σε κρούσματα μετά από καιρό

Όσον αφορά στο λιανεμπόριο, τόνισε πως όσο πιο αργά προς τις γιορτές ανοίξει, τόσο το καλύτερο. «Βλέπω ανέφικτο να ανοίξει το λιανεμπόριο άμεσα. Με το άνοιγμα των καταστημάτων, όσα και να τηρηθούν τα μέτρα, θα υπάρξει συνωστισμός και διασπορά του ιού, και σε 15 μέρες θα υπάρχουν πάλι κρούσματα. Όσο πιο κοντά στην γιορτινή περίοδο ανοίξουμε, τόσο το καλύτερο», είπε.

Σχετικά με το άνοιγμα της εστίασης, χαρακτήρισε τα πράγματα «δύσκολα», εξηγώντας ότι είναι σημείο υπερμετάδοσης και πως θα είναι ο τελευταίος τομέας που θα ανοίξει, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Άνοιγμα μόνο με πληρότητα κάτω του 70% στις κλίνες 

Ο καθηγητής τόνισε επίσης πως η πληρότητα στις ΜΕΘ όλης της χώρας φτάνει το 88% και στη Θεσσαλονίκη το 100%. Αριθμοί που δεν επιτρέπουν σκέψεις για άνοιγμα. «Η κάλυψη των απλών κλινών για Covid πρέπει να πέσει κάτω από το 70% για να μπορούμε να έχουμε κάποια ασφάλεια» είπε.

Κορωνοϊός: Καταγγελίες για την καταγραφή κρουσμάτων – Η απάντηση του ΕΟΔΥ

Τέλος, αναφερόμενος στο ζήτημα που έχει προκύψει μετά από δημοσιεύματα για διπλό σύστημα καταμέτρησης των στοιχείων για την πανδημία, με αποτέλεσμα να μην ενημερώνεται σωστά η λίστα του ΕΟΔΥ,ο καθηγητής είπε ότι έχει χρησιμοποιήσει τα στοιχεία του ΕΟΔΥ σε δημοσιεύσεις του σε περιοδικά παγκοσμίως και ως επιστήμονας δεν έχει αντιμετωπίσει προβλήματα με τα στοιχεία. «Στον ΕΟΔΥ υπάρχουν λαμπροί επιστήμονες. Με λυπεί ο θόρυβος που γίνεται. Σαφώς κάποια πράγματα θα μπορούσαν να είναι καλύτερα, αλλά άλλο να απαξιώνουμε την προσπάθεια του ΕΟΔΥ» κατέληξε. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top