Σύψας: «Κανονικά Χριστούγεννα του χρόνου-Κυλιόμενο lockdown ως την άνοιξη»

«Τα δοκιμάσαμε όλα και απέτυχαν. Μόνο όπλο ο εγκλεισμός»

Το σύστημα υγείας δέχεται τεράστια πίεση από το δεύτερο κύμα της πανδημίας, επιβεβαίωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας. «Μας περιμένει ένας πολύ δύσκολος χειμώνας ως την άνοιξη» είπε στον ΣΚΑΪ, κάνοντας λόγο για κυλιόμενα lockdown ως τότε. 

Παγώνη: Πότε θα έχουμε μείωση των κρουσμάτων

«Ο εγκλεισμός είναι το μόνο ισχυρό όπλο το οποίο έχουμε, τα δοκιμάσαμε όλα και απέτυχαν» είπε, προσθέτοντας ότι ο Μάρτιος έδειξε ότι ο εγκλεισμός ρίχνει απότομα την επιδημία και αυτό το όπλο θα χρησιμοποιηθεί όσο χρειαστεί για να τεθεί σε έλεγχο το δεύτερο κύμα. Ο δρ. Σύψας εκτιμά ότι στις 30 Νοεμβρίου δε θα είναι τόσο καλά τα στοιχεία για να σταματήσει το lockdown.

Εξαδάκτυλος: «Μόνο με θαύμα θα βγούμε από το lockdown 1η Δεκεμβρίου»

Σύμφωνα με τον καθηγητή, ακόμα κι αν ανοίξουμε θα υπάρξει ξανά κλείσιμο μετά από μια ή δύο εβδομάδες και θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για έναν δύσκολο χειμώνα και για κυλιόμενα lockdown έως την άνοιξη.

Κλίνες ΜΕΘ, δείκτης R και δείκτης θετικότητας 

Η διαθεσιμότητα των απλών κλινών και των κλινών ΜΕΘ, ο δείκτης μεταδοτικότητας R και ο δείκτης θετικότητας είναι οι τρεις βασικές παράμετροι από τις οποίες εξαρτάται η χαλάρωση των μέτρων. 

Μπορεί τα κρούσματα να έχουν πέσει κάτω από 3.000, ωστόσο υπάρχουν πολύ κακά ποιοτικά στοιχεία, όπως είναι ο υπερδιπλασιασμός του δείκτη των θετικών κρουσμάτων στο 10% (από όσους ελέγχονται νοσούν το 10%) τη στιγμή που το όριο ασφαλείας, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, είναι το 4%. Σύμφωνα με τον καθηγητή σε ορισμένες περιοχές ο δείκτης αυτός φτάνει ακόμα και στο 19%. Επιπλέον, ο δείκτης R βρίσκεται σταθερά πάνω από το 1, μεταξύ 1,2 και 1,4.

Ο καθηγητής αναφέρθηκε,επίσης, στη μείωση του μέσου όρου ηλικίας των διασωληνωμένων ασθενών από τα 75 στα 65, εξηγώντας ότι κάτι τέτοιο συνέβη και στην Ιταλία.

Ο Νικόλαος Σύψας κατέληξε λέγοντας ότι θα περάσει το 2021 για να εμβολιαστούν όλοι και του χρόνου μπορεί να κάνουμε κανονικά Χριστούγεννα.
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top