Σύψας: «Κανονικά Χριστούγεννα του χρόνου-Κυλιόμενο lockdown ως την άνοιξη»

«Τα δοκιμάσαμε όλα και απέτυχαν. Μόνο όπλο ο εγκλεισμός»

Το σύστημα υγείας δέχεται τεράστια πίεση από το δεύτερο κύμα της πανδημίας, επιβεβαίωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας. «Μας περιμένει ένας πολύ δύσκολος χειμώνας ως την άνοιξη» είπε στον ΣΚΑΪ, κάνοντας λόγο για κυλιόμενα lockdown ως τότε. 

Παγώνη: Πότε θα έχουμε μείωση των κρουσμάτων

«Ο εγκλεισμός είναι το μόνο ισχυρό όπλο το οποίο έχουμε, τα δοκιμάσαμε όλα και απέτυχαν» είπε, προσθέτοντας ότι ο Μάρτιος έδειξε ότι ο εγκλεισμός ρίχνει απότομα την επιδημία και αυτό το όπλο θα χρησιμοποιηθεί όσο χρειαστεί για να τεθεί σε έλεγχο το δεύτερο κύμα. Ο δρ. Σύψας εκτιμά ότι στις 30 Νοεμβρίου δε θα είναι τόσο καλά τα στοιχεία για να σταματήσει το lockdown.

Εξαδάκτυλος: «Μόνο με θαύμα θα βγούμε από το lockdown 1η Δεκεμβρίου»

Σύμφωνα με τον καθηγητή, ακόμα κι αν ανοίξουμε θα υπάρξει ξανά κλείσιμο μετά από μια ή δύο εβδομάδες και θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για έναν δύσκολο χειμώνα και για κυλιόμενα lockdown έως την άνοιξη.

Κλίνες ΜΕΘ, δείκτης R και δείκτης θετικότητας 

Η διαθεσιμότητα των απλών κλινών και των κλινών ΜΕΘ, ο δείκτης μεταδοτικότητας R και ο δείκτης θετικότητας είναι οι τρεις βασικές παράμετροι από τις οποίες εξαρτάται η χαλάρωση των μέτρων. 

Μπορεί τα κρούσματα να έχουν πέσει κάτω από 3.000, ωστόσο υπάρχουν πολύ κακά ποιοτικά στοιχεία, όπως είναι ο υπερδιπλασιασμός του δείκτη των θετικών κρουσμάτων στο 10% (από όσους ελέγχονται νοσούν το 10%) τη στιγμή που το όριο ασφαλείας, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, είναι το 4%. Σύμφωνα με τον καθηγητή σε ορισμένες περιοχές ο δείκτης αυτός φτάνει ακόμα και στο 19%. Επιπλέον, ο δείκτης R βρίσκεται σταθερά πάνω από το 1, μεταξύ 1,2 και 1,4.

Ο καθηγητής αναφέρθηκε,επίσης, στη μείωση του μέσου όρου ηλικίας των διασωληνωμένων ασθενών από τα 75 στα 65, εξηγώντας ότι κάτι τέτοιο συνέβη και στην Ιταλία.

Ο Νικόλαος Σύψας κατέληξε λέγοντας ότι θα περάσει το 2021 για να εμβολιαστούν όλοι και του χρόνου μπορεί να κάνουμε κανονικά Χριστούγεννα.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top