ΕΙΝΑΠ για Covid-19: «Άνοιξαν τα σχολεία και τα πράγματα δυσκολεύουν»

Η εφιαλτική πρόγνωση του παν. της Ουάσινγκτον για τα κρούσματα στην Ελλάδα

Ολόκληρη η συνέντευξη της προέδρου της ΕΙΝΑΠ και αντιπροέδρου της ΟΕΝΓΕ Ματίνας Παγώνη

Προσοχή και ευλαβική τήρηση των μέτρων προστασίας από το κορωνοϊό ζήτησε με αφορμή το πρώτο κουδούνι στα σχολεία, η πρ. της ΕΙΝΑΠ. «Άνοιξαν τα σχολεία και τώρα τα πράγματα δυσκολεύουν», είπε στο star.gr η Ματίνα Παγώνη, ξεκαθαρίζοντας ότι τα παιδιά πρέπει να επιστρέψουν στις σχολικές τους τάξεις με μάσκες

«Η μάσκα είναι η ασφάλεια των παιδιών, των οικογενειών τους και του περιβάλλοντος γύρω από αυτά», σημείωσε.

Σχολικά είδη: Τσάντες- Παγούρια- Μάσκες και... χαρούμενα αντισηπτικά

Το μήνυμα στους αρνητές της μάσκας

Αναφερόμενη στους γονείς που έχουν ενστάσεις στη χρήση μάσκας από τα παιδιά τους, η κ. Παγώνη τόνισε ότι οι αντιδράσεις αυτές δεν βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα.

Όπως πρόσθεσε, επιστημονικές απαντήσεις στο ζήτημα της ασφαλούς χρήσης μάσκας, έχουν δώσει τόσο η Πνευμονολογική Εταιρεία, η Ομοσπονδία των Παιδιάτρων και η Παιδοπνευμονολογική Εταιρεία, όσο και μία πρόσφατη μελέτη στο εξωτερικό.

Απίστευτο περιστατικό στην Κρήτη: Γονέας ξυλοκόπησε καθηγητή για μια μάσκα

«Δύο ομάδες παιδιών φόρεσαν μάσκες. H μία ήταν στο σχολείο και η άλλη έτρεξε. Και στις δύο περιπτώσεις οι ερευνητές είδαν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και κανένας κίνδυνος από τη χρήση μάσκας», είπε.

Φωτογραφία από τον αγιασμό με μάσκες στα σχολεία

Σε ό,τι έχει να κάνει με τον ισχυρισμό των «αρνητών», ότι η μάσκα κατακρατά το διοξείδιο στο εσωτερικό της και δεν επιτρέπει την ανακύκλωση του αέρα, η κ. Παγώνη ξεκαθάρισε ότι δεν υφίσταται κάτι τέτοιο. 

Η διάμετρος των μορίων του οξυγόνου και του διοξειδίου είναι πολύ μικρότερη από τους πόρους της μάσκας.

Την ίδια ώρα η πρ. της ΕΙΝΑΠ έστειλε ηχηρό μήνυμα στους γονείς, οι οποίοι δεν άφησαν τα παιδιά τους να πάνε στο σχολείο ή προτίμησαν να τα κρατήσουν εκτός τάξης, αρνούμενοι να τα φορέσουν μάσκα.

Θεσσαλονίκη: Μάλωσε τον γιο της επειδή φόρεσε τη μάσκα του

«Οι γονείς έχουν την ευθύνη για τα παιδιά τους και θα πρέπει να τα προστατεύουν. Όταν λέμε προστατεύω τα παιδιά μου, σημαίνει ότι φοράμε μάσκα», είπε. 

Παράλληλα, τους κάλεσε να επισκεφθούν το ογκολογικό τμήμα του Νοσοκομείου Παίδων προκειμένου να πεισθούν ότι η χρήση μάσκας δεν εγκυμονεί κίνδυνο.

«Ας πάνε να δουν πώς έχουν σωθεί παιδιά με σοβαρές ασθένειες που κάνουν θεραπευτικά σχήματα ιδιαίτερα βαριά και έχουν προβλήματα ιδιαίτερα από τις λοιμώξεις και τις ιώσεις και ζούνε όλη μέρα με τις μάσκες», είπε χαρακτηριστικά.

Άνοιξαν τα σχολεία: Με μάσκες και αντισηπτικά έφτασαν οι μαθητές

«Δεν είμαστε στο δεύτερο κύμα»

Περιγράφοντας την εικόνα που παρουσιάζει η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, η κ. Παγώνη σημείωσε ότι ο τριψήφιος αριθμός των κρουσμάτων δεν αφήνει κανένα περιθώριο για εφησυχασμό, ενώ όπως ξεκαθάρισε δεν έχουμε περάσει ακόμη στο δεύτερο κύμα της πανδημίας. 

«Είμαστε στο πρώτο κύμα ακόμη, που έχει πολλές εξάρσεις και πολλές υφέσεις. Ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει τριψήφιος που είναι δύσκολος αριθμός και ανεβοκατεβαίνει. Την προηγούμενη εβδομάδα υπήρχε μία μείωση, αλλά την άλλη μέρα είχαμε έξαρση», είπε.

Αγγλία: Πρόστιμο μαμούθ σε 19χρονο για διοργάνωση πάρτι

Σε κάθε περίπτωση ιδιαίτερη ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα προκαλεί τόσο η αύξηση των διασωληνωμένων, όσο και των ασθενών οι οποίοι νοσηλεύονται με κορωνοϊό.  

«Ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων είναι τα 68 έτη, ενώ συνολικά όσοι νοσηλεύονται είναι περίπου 400», σημείωσε η κ. Παγώνη.

Κορωνοϊός: Λίστα μέτρων για δήμους της Αττικής – Αύριο οι ανακοινώσεις

Το μοντέλο του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον 

Ψυχραιμία συνέστησε η κ. Παγώνη αναφερόμενη στις εφιαλτικές προβλέψεις του Institute for Health Metrics and Evaluation του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον για την πανδημία, που κάνει λόγο για περισσότερους 6.200 νεκρούς έως την Πρωτοχρονιά στη χώρα μας.

Όπως σημείωσε, η κατάσταση της πανδημίας ελέγχεται βήμα-βήμα, καθώς πρόκειται για έναν άγνωστο ιό που ακόμη μελετάται, ενώ υπάρχουν και προβλήματα με τα πειραματικά εμβόλια.

«Καλά είναι αυτά τα μοντέλα που χρησιμοποιούν και βγάζουν ποσοστά, όμως ας είμαστε υπομονετικοί και ας μη δημιουργούμε στον κόσμο φόβο», είπε καλώντας για ακόμη μία φορά τους πολίτες να τηρήσουν για μέτρα προστασίας αν θέλει να διαψεύσει τις προβλέψεις.

Κορωνοϊός: Ελπίδα γεννά υπό δοκιμή φάρμακο που προστατεύει τον πνεύμονα

Υπέρ της λήψης μέτρων σε περιοχές της Αττικής με αυξημένα κρούσματα 

Την ίδια ώρα, αναφερόμενη στις δηλώσεις του υπ. Υγείας, ο οποίος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για τοπικά οριζόντια μέτρα στην Αττική σε μια προσπάθεια να μπει φρένο στην πανδημία, η κ. Παγώνη εμφανίστηκε θετική σε μία πιθανή λήψη επιπρόσθετων μέτρων.  

«Πιστεύω ότι ο υπουργός εννοούσε τοπικά μέτρα εκεί που υπάρχουν πάρα πολλά κρούσματα καθημερινά, γιατί δεν συζητάμε για γενικό lockdown. Εκεί λοιπόν οπωσδήποτε θα μπορούσαν να πάρουν κάποια μέτρα, όπως έγινε και στα διάφορα νησιά και σε περιοχές που είχαν πρόβλημα», είπε.

ΕΙΝΑΠ στο star.gr: Ασφάλεια η μάσκα στο σχολείο- Τα παιδιά να κάνουν πρόβα

Όπως πρόσθεσε, ένα από αυτά τα μέτρα θα μπορούσε να είναι η παράταση της απαγόρευσης λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος μετά τα μεσάνυκτα.

«Άλλωστε τώρα που έρχεται και ο χειμώνας δεν νομίζω ότι η νεολαία θα πηγαίνει στα μπαράκια το βράδυ. Θα πρέπει να κάθεται και να διαβάζει, γιατί ανοίγουν τα πανεπιστήμια», εκτίμησε.

Κικίλας: «Οριζόντια μέτρα σε δήμους της Αττικής αν χρειαστεί»

Σχετικά με μία πιθανή υποχρεωτική επιβολή της χρήσης μάσκας σε όλους τους χώρους στην Αττική, η κ. Παγώνη σημείωσε ότι ασυζητητί στους εσωτερικούς χώρους πρέπει όλοι να κυκλοφορούν με μάσκα, ενώ και έξω, «όπου υπάρχει συνωστισμός και καταγράφονται πολλά κρούσματα θα πρέπει και εκεί να μπαίνει μάσκα».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top