Κικίλιας: «Οριζόντια μέτρα σε δήμους της Αττικής αν χρειαστεί»

Τι είπε για το εμβόλιο του κορωνοϊού και τη χρήση μάσκας

Για το άνοιγμα των σχολείων, τη χρήση μάσκας αλλά και τι θα γίνει σε περίπτωση κρούσματος, μίλησε ο Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εφαρμογής οριζόντιων μέτρων σε δήμους της Αττικής, σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο.

Ο Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στο πότε περιμένουμε το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, ενώ αποκάλυψε πότε ανοίγει η ηλεκτρονική συνταγογράφηση για το εμβόλιο της γρίπης.

«Είμαστε υποχρεωμένοι και θέλουμε να προστατέψουμε τα παιδιά. Ευελπιστούμε ότι τα πράγματα θα πάνε καλά. Έχουμε δημιουργήσει task force» είπε αρχικά ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε: «Ανάλογα με το αν είναι ένα κρούσμα ή όχι, ο υπεύθυνος θα επικοινωνεί με την περιφερειακή εκπαίδευση και μετά με την task force. Η υγεία των παιδιών είναι το πρώτο μέλημά μας» είπε ο Βασίλης Κικίλιας στο Open.

Άνοιξαν τα σχολεία: Με μάσκες και αντισηπτικά έφτασαν οι μαθητές

Οριζόντια μέτρα σε Δήμους της Αττικής αν χρειαστεί

Η Επιτροπή προσανατολίζεται, αν χρειαστεί, σε τοπικά μέτρα σε επίπεδο Δήμων στην Αττική αποκάλυψε ο Βασίλης Κικίλιας.

«Τα μισά κρούσματα πλέον καθημερινά είναι στην Αττική. Να εξηγήσω ότι η Αττική περιλαμβάνει 5 εκατομμύρια κόσμο, είναι η μισή Ελλάδα. Είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να σκεφτούμε να πάρουμε έτσι αλόγιστα οριζόντια μέτρα για όλη την Περιφέρεια Αττικής. Επιδημιολογικά ο ΕΟΔΥ και οι επιστήμονές μας αναλύουν τα στοιχεία και έρχεται η Πολιτική Προστασία και εφαρμόζει πιο τοπικά μέτρα ανάλογα με το σημείο στο οποίο υπάρχει έξαρση. Βλέπω, λοιπόν, ότι σιγά-σιγά διαμορφώνεται αυτή η εικόνα επιστημονικά, να μπορούμε να παρέμβουμε πιο τοπικά, σε επίπεδο Δήμων, με οριζόντια μέτρα ή με κάποια συγκεκριμένα μέτρα έτσι ώστε να περιορίσουμε ενδεχομένως μία τοπική συρροή ή μία έξαρση».

Ο υπουργός αναφερόμενος στις  προσπάθειες που έχει καταβάλει η κυβέρνηση για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού τόνισε ότι «η χώρα μας είναι 124η σε κρούσματα και 111η σε θανάτους. Έχουμε πάει πολύ καλά μέχρι τώρα. Είναι ομαδική η προσπάθεια. Δεν λείπει το οργανωμένο κράτος από την προσπάθεια. Είναι μία πρόκληση το φθινόπωρο και ο χειμώνας».

Γώγος: Συρροή κρουσμάτων σε ένα τμήμα θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα

Τι είπε για τα τεστ κορωνοϊού στους εκπαιδευτικούς

«Υπάρχει αλγόριθμος. Προτεραιότητα στα τεστ δίνεται σε όσους έχουν συμπτώματα. Έγινε μεγάλη προσπάθεια από τους εκπαιδευτικούς»

Παράλληλα εξήγησε τι θα συμβεί αν εντοπιστεί κρούσμα σε σχολείο, είτε μαθητή, είτε εκπαιδευτικού. «Ανάλογα με το αν είναι ένα κρούσμα, δύο ή τρία κρούσματα, αν είναι συγγενικά μεταξύ τους πρόσωπα ή όχι, αν είναι συρροή ή όχι. Αυτός ο οποίος έχει αναλάβει υπεύθυνος από το σχολικό συγκρότημα, έρχεται σε επαφή με τη Διεύθυνση Περιφερειακής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και αμέσως ενημερώνεται η task force και πράττουν τα δέοντα. Δε θέλω να προτρέξω, θέλω να πάμε βήμα-βήμα, με πολλή προσοχή. Ως Υπουργείο Υγείας και προσωπικά ως Υπουργός, το πρώτο μέλημά μου και το πρώτο μέλημά μας είναι η υγεία των παιδιών».

Πρώτο κουδούνι σήμερα στα σχολεία με μάσκες: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Πότε θα έρθει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού

 «Δε θα είμαστε μία ζωή κλεισμένοι στα σπίτια μας. Με τη βοήθεια της επιστήμης θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Παγκοσμίως γίνονται 170 προσπάθειες και βρίσκονται στην 3η φάση. 600.000 δόσεις θα παραλάβουμε τέλος του χρόνου, αρχές του επόμενου. Δεν πιεζόμαστε με τις ΜΕΘ αυτή τη στιγμή. Μέσα στην πανδημία ενισχύθηκε το σύστημα υγείας».

Όσο για το εμβόλιο κατά της γρίπης; Ο Υπουργός Υγείας εξήγησε ότι «στις 29/09 ανοίγει η ηλεκτρονική συνταγογράφηση».

Ποια είναι  τα κριτήρια του testing και τα rapid tests

«Υπάρχει ένας αλγόριθμος με τον οποίο κάνουμε τα τεστ. Η πρώτη προτεραιότητα είναι αυτοί οι οποίοι έχουν συμπτώματα και προϋποθέσεις τέτοιες προκειμένου να εξεταστούν. Μετά είναι ειδικές, ευπαθείς ομάδες, φυσικά οι υγειονομικοί και αυτοί οι οποίοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Βέβαια, η Επιστήμη τρέχει. Είμαστε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα, μία από τις πρώτες στον κόσμο, που χρησιμοποιεί ήδη εδώ και μερικές ημέρες, ξεκινώντας από την Μόρια, ειδικά αντιγόνα τεστ, rapid test πολύ υψηλής ευκρίνειας και ευαισθησίας. Και αυτό ενδεχομένως θα είναι ένα νέο όπλο στη διάγνωση του ιού. Θυμίζω ότι από τον Μάρτιο ο Σωτήρης Τσιόδρας έχει εξηγήσει ποιος είναι ο αλγόριθμος με τον οποίον εξετάζουμε τους συμπολίτες μας. Κάποιοι, θυμάστε, τότε μας κατηγόρησαν και είπαν ότι «δεν κάνετε οριζόντια τεστ σε όλους», κάποια rapid test που είχαν βγει τότε. Δικαιωθήκαμε εκ του αποτελέσματος και ελέγξαμε τη νόσο. Αντιθέτως, άλλες χώρες που βιάστηκαν και χρησιμοποίησαν τεστ αμφιβόλου ποιότητας και αμφιβόλου επιτυχίας, δημιούργησαν τεράστια θέματα στους πληθυσμούς τους».

Μονιμοποιούνται 4.000 υγειονομικοί

«Στηρίζουμε και βοηθάμε εμπράκτως αυτούς τους ανθρώπους, τους ήρωες της διπλανής πόρτας, γιατρούς, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό, καθαρίστριες, τραπεζοκόμους, όλους αυτούς οι οποίοι έδωσαν και δίνουν τη μάχη του κορωνοϊού. Προσλάβαμε πάνω από 6.500 υγειονομικούς, γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα μονιμοποιηθούν 4.000 εξ’ αυτών μέσω μοριοδότησης».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top