Τουρκική πρόκληση στη Χάλκη- Εμπόδισαν την επιχείρηση διάσωσης μεταναστών

Ακταιωρός κινήθηκε προκλητικά κατά της ελληνικής ομάδας διάσωσης

Νέα τουρκική πρόκληση σημειώθηκε, αυτή τη φορά στη Χάλκη, κατά την επιχείρηση διάσωσης μεταναστών στην περιοχή από το ελληνικό λιμενικό. 

Επιχείρηση διάσωσης μεταναστών στη Χάλκη - Έχουν περισυλλεγεί 96 άτομα

Tουρκική ακταιωρός κινήθηκε προκλητικά απέναντι στην ελληνική ομάδα διάσωσης. Τούρκοι λιμενικοί προσπάθησαν με μηνύματα μέσω ασυρμάτου να παραπλανήσουν το πλήρωμα του ελικοπτέρου το Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας την ώρα που ήταν σε πλήρη εξέλιξη η επιχείρηση διάσωσης. 

Απειλές Τσαβούσογλου στην Ελλάδα: «Την επόμενη φορά δε θα έχουμε ατύχημα»

«Υπήρξε άμεσος κίνδυνος. Παρεμπόδισαν το έργο του ελικοπτέρου με παραπλανητικές εκπομπές μέσω ασυρμάτου. Υπήρξε συντονισμένη προσπάθεια παρεμπόδισης σκάφους μας. Δεν υπήρξε πάντως θέμα εμβολισμού» είπε ο διευθυντής επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος, Ιωάννης Πουλημένος.

Το σκάφος τουρκικών συμφερόντων είχε σκοπό να μεταφέρει τους μετανάστες από την Τουρκία στη νότιο Ιταλία. Συνολικά διασώθηκαν 96 άτομα, παρά τις προσπάθειες των Τούρκων να εμποδίσουν με κάθε τρόπο τις έρευνες. 

Μάλιστα οι Τούρκοι πήραν 19 άτομα και τα πήγαν στις ακτές τους, δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο το έργο των ελληνικών αρχών. 

«Τα πήγαν στην Τουρκία, με αποτέλεσμα να μην είναι εύκολο να μας πουν αυτοί που διασώσαμε με σιγουριά αν έχουν χάσει κάποιον συγγενή τους» εξήγησε ο Γιώργος Χριστιανός, επικεφαλής συστήματος θαλάσσιας επιχείρησης. 

Το επεισόδιο εκτός από σοβαρό, αποδεικνύει την προσπάθεια της Άγκυρας να αμφισβητήσει το δικαίωμα της έρευνας και διάσωσης της Ελλάδας στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την επίσκεψη του Γερμανού ΥΠΕ σε Αθήνα και Άγκυρα, η Τουρκία συνέχισε τις προκλητικές δηλώσεις. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μελβούτ Τσαβούσογλου, είπε χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα είναι υπεύθυνη για την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο και δε δίστασε να προβεί σε απειλητικές συστάσεις. «Αν συνεχίσετε με δηλώσεις περί υπεράσπισης των δικαιωμάτων και εξακολουθήσετε τις στρατιωτικές ασκήσεις, την επόμενη φορά δε θα έχουμε ατύχημα. Δε θα διστάσουμε να κάνουμε ότι είναι απαραίτητο» είπε. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top