Απειλές Τσαβούσογλου στην Ελλάδα: «Την επόμενη φορά δε θα έχουμε ατύχημα»

«Δε θα διστάσουμε να κάνουμε ότι είναι απαραίτητο»

Απειλητικός για ακόμα μια φορά εμφανίστηκε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μελβούτ Τσαβούσογλου, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που είχε με τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας.

Ο Τούρκος υπουργός υποστήριξε ότι η Ελλάδα είναι υπεύθυνη για την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο και δε δίστασε να προβεί σε απειλητικές συστάσεις. 

Δένδιας: Δε νοείται διάλογος υπό απειλές – Θέλουμε κυρώσεις για Τουρκία

«Εγκαταλείψτε αυτή τη λογική. Πρέπει να καταλάβετε πως δε θα οδηγηθείτε πουθενά χωρίς την πλήρη στήριξη της ΕΕ» είπε και συνέχισε: «Αν συνεχίσετε με δηλώσεις περί υπεράσπισης των δικαιωμάτων και εξακολουθήσετε τις στρατιωτικές ασκήσεις, την επόμενη φορά δε θα έχουμε ατύχημα. Δε θα διστάσουμε να κάνουμε ότι είναι απαραίτητο» είπε ο Τούρκος υπουργός.

Όπως είπε, η Τουρκία επιθυμεί η τουρκοκυπριακή κοινότητα να συμμετέχει δίκαια στην κατανομή του ενεργειακού πλούτου, αλλά και να μην αποκλείεται η Άγκυρα από την πρόσβαση στην Ανατολική Μεσόγειο. «Δυστυχώς, Ελλάδα και Κύπρος αύξησαν την ένταση. Το τελευταίο παράδειγμα ήταν χθες, όταν η Ελλάδα πραγματοποίησε στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή» είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφερόμενος στις κοινές ασκήσεις της Ελλάδας με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ.

«Περιμέναμε υπομονετικά για πολλά χρόνια για να ξεκινήσουμε τις δραστηριότητές μας» πρόσθεσε.

Τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων ζήτησε ο Γερμανός ΥΠΕΞ

Απευθυνόμενος στον Γερμανό ομόλογό του, τον ευχαρίστησε για τις «ειλικρινείς προσπάθειες» του Βερολίνου και της ίδιας της Άνγκελα Μέρκελ. Όπως είπε, η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν ενοχληθεί από την έλλειψη άνευ όρων υποστήριξης από την ΕΕ.

Ενοχλημένος από τις δηλώσεις Δένδια ο Τσαβούσογλου

«Οι δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών δεν κατάφεραν να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων» είπε ο Τούρκος υπουργός και διερωτήθηκε: «Όταν η Ελλάδα μιλά για διεθνές δίκαιο, για ποιο διεθνές δίκαιο μιλά;». Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επέμεινε πως δεν είναι η Τουρκία που αυξάνει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά η Ελλάδα.

Εντυπωσιακές εικόνες: Η κοινή άσκηση Ελλάδας – ΗΠΑ νότια της Κρήτης

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει την «μαξιμαλιστική της προσέγγιση» και τις προϋποθέσεις για να ξεκινήσει ο διάλογος για την ΑΟΖ στη Μεσόγειο, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα αναμένει από την ΕΕ να ενεργήσει ως «έντιμος και αντικειμενικός» μεσολαβητής.

«Είμαστε ανοιχτοί σε συνομιλίες χωρίς προϋποθέσεις», δήλωσε ο Τσαβούσογλου σε συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας στην Άγκυρα. «Όμως, όταν μια πλευρά ξεκινά να θέτει προϋποθέσεις, τότε υπάρχουν πολλά πράγματα που θα προτείνουμε και εμείς. Πριν οτιδήποτε άλλο, η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει τη μαξιμαλιστική της προσέγγιση», πρόσθεσε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top