Τους συνέλαβαν για αρχαιοκαπηλία κι εκείνοι είπαν ότι έψαχναν χρυσές λίρες

Τι λέει ο συνήγορος ενός εκ των 5 κατηγορουμένων στο star.gr

λαθρανασκαφές σε Αρκαδία και Κορινθία

Πέντε άτομα ηλικίας από 50 ως 66 ετών συνελήφθησαν την περασμένη Πέμπτη για συστηματικές λαθρανασκαφές, με σκοπό την ανεύρεση αρχαίων και πολύτιμων αντικειμένων, σε περιοχές των νομών Αρκαδίας και Κορινθίας.

Οι αστυνομικοί τους παρακολουθούσαν από τον περασμένο Φεβρουάριο, καθώς είχαν συγκροτήσει εγκληματική οργάνωση, η οποία είχε ιεραρχική δομή, εσωτερική διάρθρωση και συγκεκριμένη μεθοδολογία, με σκοπό την ανεύρεση αρχαίων και πολύτιμων αντικειμένων.

Τα μέλη της οργάνωσης, προκειμένου να συγκαλύπτουν την παράνομη δραστηριότητά τους και να αποπροσανατολίζουν τις έρευνες των διωκτικών Αρχών, χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις και στις μεταξύ τους τηλεφωνικές συνομιλίες, επικοινωνούσαν με συνθηματικές εκφράσεις και προκαθορισμένο κώδικα συνεννόησης.

Όπως προέκυψε από την ενδελεχή αστυνομική έρευνα του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, κατά το χρονικό διάστημα από την 15.2.2020 έως την 29.4.2020, πραγματοποίησαν συνολικά είκοσι έξι (26) περιπτώσεις λαθρανασκαφών και αρχαιολογικών ερευνών, σε περιοχές των νομών Αρκαδίας και Κορινθίας.

Σε βάρος των κατηγορουμένων , σχηματίστηκε δικογραφία για τα αδικήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και παράβαση της νομοθεσίας «Περί Αρχαιοτήτων και της εν γένει Πολιτιστικής Κληρονομιάς».

Κατά τη διάρκεια των συντονισμένων αστυνομικών ερευνών, πραγματοποιήθηκαν έρευνες, σε οικίες, αποθήκες, οχήματα, αλλά και εξωτερικούς υπαίθριους χώρους και αγροτεμάχια, κατά τις οποίες βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:

• εννέα (9) ανιχνευτές μετάλλων,
• τρία (3) παλμικά μηχανήματα εδάφους,
• τρία (3) μηχανήματα ραβδοσκοπίας,
• ένας (1) φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής,
• ένας (1) φορητός ασύρματος επικοινωνίας,
• μία (1) πυξίδα,
• ένας (1) φακός κεφαλής,
• έξι (6) κινητά τηλέφωνα,
• διάφορα εξαρτήματα ανιχνευτών μετάλλων, όπως κεραίες, μπαταρίες, φορτιστές, ακουστικά, τηλεκοντρόλ, μεταλλικοί ράβδοι στήριξης, κ.ά.
• ιδιόχειρες σημειώσεις με σύμβολα που παραπέμπουν σε διάφορους αρχαίους πολιτισμούς,
• ιδιόχειρες σημειώσεις με επιλεγμένα σημεία για λαθρανασκαφές και παράνομες αρχαιολογικές έρευνες.

Οι  κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν σήμερα στην ανακρίτρια και μετά από την απολογία τους αφέθησαν ελεύθεροι.

Ο συνήγορος ενός εκ των κατηγορουμένων, Απόστολος Λύτρας, δήλωσε:

«Όπως ισχυρίστηκαν κατά την απολογία τους έψαχναν για  χρυσές λίρες, που ως φημολογούταν απο ηλικιωμένους κατοίκους, υπήρχαν στην περιοχή. Ο εντολέας μου είναι συνταξιούχος καθηγητής ηλεκτρονικός  και κατείχε νόμιμα και με άδεια τον ανιχνευτή μετάλλων που βρέθηκε στην κατοχή του. Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο και δε δύναται να στοιχειοθετηθεί αδίκημα της αρχαιοκαπηλίας, για το οποίο και κατηγορούνται».

της Τασούλας Παπανικολάου

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top