Έτσι θα κάνουμε φέτος το καλοκαίρι μπάνια στη θάλασσα

Τι εξηγεί καθηγητής του ΑΠΘ

Επιστροφή στην κανονικότητα λένε κυβέρνηση και επιστήμονες από τις 4 Μαΐου και μετά, όμως η κανονικότητα αυτή θα διαφέρει πολύ σε σχέση με όσα γνωρίζαμε έως τώρα. Ακόμα και τα μπάνια του λαού φέτος το καλοκαίρι θα είναι διαφορετικά. 

Κορωνοϊός και καλοκαίρι: «Τερατωδώς κακή η ιδέα των διακοπών φέτος»

Ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ, Παύλος Νικολαΐδης, μιλώντας στο GRTimes εξήγησε πώς θα απολαύσουμε φέτος τις παραλίες και τη θάλασσα. 

Κορωνοϊός: Θα μπορέσουμε να κάνουμε μπάνια το καλοκαίρι;

«Το μπάνιο στο θαλασσινό νερό ή στην πισίνα, η οποία χλωριώνεται είναι ασφαλές. Ούτε έχει βρεθεί, ούτε μπορεί θεωρητικά να ειπωθεί ότι υπάρχει δυνητικός κίνδυνος. Περισσότερο είναι η διαδικασία, όχι το μπάνιο δηλαδή σε οποιοδήποτε μέρος. Οι συνθήκες συγχρωτισμού, για παράδειγμα, αν υπάρχουν 20 ξαπλώστρες σε 10 τετραγωνικά μέτρα, ο κίνδυνος είναι λογικό να αυξάνεται από τον συνωστισμό, όπως ακριβώς δηλαδή αναφέρουμε και από την αρχή της πανδημίας», δήλωσε ο κ. Νικολαΐδης.   

Ερωτηθείς αν υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης από τον κορωνοϊό από την άμμο ή τις εξωτερικές επιφάνειες της πισίνας, ο καθηγητής ξεκαθάρισε ότι αυτό είναι εξαιρετικά απίθανο, καθώς η κύρια οδός μετάδοσης του ιού είναι η αναπνευστική. 

«Η καυτή άμμος ή οποιοδήποτε παγκάκι, δεν είναι αυτά που θα μεταδώσουν τον ιό», σημείωσε.   

Κορωνοϊός: Τι πρέπει να προσέξουμε το καλοκαίρι-Τι θα γίνει με τον τουρισμό

«Το σίγουρο είναι ότι αυτό που αυξάνει τον κίνδυνο είναι ο συνωστισμός κατά τη διάρκεια της διαδρομής έως την παραλία, όπως για παράδειγμα μπορεί να προκύψει σε μέσα μαζικής μεταφοράς. Κατά την παραμονή μας εκεί, θα πρέπει να τηρείται η απόσταση των δύο μέτρων μεταξύ των ανθρώπων, πράγμα που μπορεί να γίνει καθώς έχουμε ατελείωτες παραλίες. Από κει και πέρα, όσον αφορά στην επαφή και τη χρήση με άγνωστα αντικείμενα καθώς είμαστε σε εξωτερικό χώρο, η πρόληψη της μόλυνσης γίνεται με τη χρήση σαπουνιού ή αντισηπτικού, όπως δηλαδή κάνουμε και έως τώρα», συνέχισε ο κ. Νικολαΐδης, σημειώνοντας ότι όλα συνοψίζονται στην ατομική υγιεινή που θα πρέπει να συνεχίσουμε να ακολουθούμε.   

«Γι' αυτό τον λόγο, θεωρώ αυτονόητο πως θα υπάρξουν κλιμακωτά μέτρα για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, τα καλοκαιρινά μαγαζιά όπως είναι τα beach bar κλπ., ούτως ώστε να τηρούνται οι κατάλληλες αποστάσεις μεταξύ των πελατών και να μην σημειώνονται εικόνες που βλέπαμε στο παρελθόν με τους πολίτες να είναι στρυμωγμένοι ο ένας με τον άλλον. Αυτές οι εικόνες δε θα υπάρξουν φέτος πιστεύω», δήλωσε ο κ. Νικολαΐδης.   

Η μάσκα απαραίτητο αξεσουάρ

Όσο για τη χρήση μάσκας και αν θα πρέπει να τη φοράμε από εδώ και πέρα, ο κ. Νικολαΐδης ήταν σαφής. Θα πρέπει να την έχουμε μαζί μας και να τη φοράμε κάθε φορά που βρισκόμαστε σε κλειστά μέρη, όπου παρατηρείται συνωστισμός.

Η χρήση της, όπως επισημαίνει, δεν είναι απαραίτητη σε εξωτερικούς χώρους, πόσο μάλλον στην παραλία.   

Σε ό,τι αφορά στο αν οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού θα «σκοτώσουν» τον ιό, ο κ. Νικολαΐδης τόνισε ότι μέχρι τώρα έχει φανεί ότι αυτός ο παράγοντας δεν επηρεάζει την επιβίωση του κορωνοϊού.   

«Γι' αυτό και βλέπουμε να υπάρχουν κρούσματα σε χώρες που είναι από τη φύση τους θερμές. Μην ξεχνάμε άλλωστε πως και η επιδημία γρίπης είχε υπάρξει καλοκαίρι. Αν θα παίξει κάποιο ρόλο η υψηλότερη θερμοκρασία στη μείωση των κρουσμάτων, θα έχει να κάνει περισσότερο με το ότι αποφεύγονται οι συνωστισμοί σε εσωτερικούς χώρους και όταν αυτοί σημειώνονται σε εξωτερικούς, η βλαπτικότητα είναι μικρότερη», εξήγησε.   

Τέλος, σε ερώτηση για την έλευση τουριστών από το εξωτερικό, ο κ. Νικολαΐδης σημείωσε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό και περίπλοκο θέμα, που δεν εξαρτάται μόνο από το πώς θα αντιμετωπιστεί από την Ελλάδα, αλλά χρειάζεται γενικότερη πολιτική.   

«Ήδη οι πληροφορίες μιλάνε για υιοθέτηση ενός πιστοποιητικού υγείας που θα επιβεβαιώνει ότι κάθε ταξιδιώτης έχει ελεγχθεί και πληροί τις προϋποθέσεις για να επισκεφθεί κάποια άλλη χώρα. Σε περίπτωση που κάποιος δε νοσεί, τότε θα μπορεί να ταξιδέψει, τηρώντας φυσικά τα μέτρα προφύλαξης που θα ισχύουν σε κάθε χώρα και εν προκειμένω στην Ελλάδα», είπε. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top