Κορωνοϊός: Τι πρέπει να προσέξουμε το καλοκαίρι-Τι θα γίνει με τον τουρισμό

Ο λοιμωξιολόγος Νικόλαος Σύψας στο STAR

O Νικόλαος Σύψας, λοιμωξιολόγος – καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου και μέλος επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας μίλησε στο κεντρικό δελτίου ειδήσεων του STAR για την εξέλιξη της επιδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας.

«Η αλήθεια είναι ότι πηγαίνουμε πάρα πολύ καλά, αλλά πριν κλείσουμε το πρώτο κεφάλαιο το πρώτο κύμα δηλαδή, πρέπει ακόμα να προσέξουμε και το τριήμερο της Πρωτομαγιάς. Από εκεί και πέρα κλείνουμε το πρώτο κεφάλαιο με επιτυχία. Μετά θα περάσουμε στο δεύτερο κεφάλαιο, το οποίο δε θα είναι αγώνας δρόμου αλλά μαραθώνιος. Αυτό είναι το κεφάλαιο του καλοκαιριού και της σταδιακής άρσης των μέτρων».

Κορωνοϊός: Συγκινούν οι ιστορίες μέσα από τις ΜΕΘ ανήμερα του Πάσχα

Ακόμα, ο καθηγητής σχολίασε την εκτίμηση του Έλληνα καθηγητή του Στάνφορντ Ιωάννη Ιωαννίδη ότι πιθανώς στη χώρα μας να υπάρχουν έως 200.000 κρούσματα: 

«Αυτές είναι εκτιμήσεις, οι οποίες στηρίζονται σε μαθηματικά μοντέλα άλλων χωρών. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε πλήρη εικόνα. Θα έχουμε όμως πολύ σύντομα και συγκεκριμένα, όταν θα έχουμε αξιόπιστα τεστ αντισωμάτων. Τον Μάιο όταν θα έχουμε τεστ για τα οποία θα μας πουν από την επιστημονική κοινότητα ότι είναι αξιόπιστα, τότε μόνο θα γίνουν εκτεταμένες έρευνες στον ελληνικό πληθυσμό». 

Κορωνοϊός: Κι άλλος νεκρός ανήμερα του Πάσχα- Στα 113 τα θύματα

Καλοκαίρι και κορωνοϊός – «Στη ζέστη ο ιός επιβιώνει αλλά δεν μεταδίδεται εύκολα»

Το βλέμμα είναι στραμμένο στο καλοκαίρι. Τι προφυλάξεις πρέπει να πάρουμε και ποιες παλιές συνήθειες να εγκαταλείψουμε;

Ο καθηγητής είπε: «Σίγουρα το καλοκαίρι ο ιός δεν θα εξαφανιστεί. Όμως ελπίζουμε ότι η ζέστη θα έχει μία επιρροή στο λεγόμενο Ρ0, δηλαδή στην ικανότητα του ιού να μεταδίδεται. Στη ζέστη ο ιός επιβιώνει αλλά δεν μεταδίδεται εύκολα».

Πάσχα 2020: Θα το θυμόμαστε για πάντα – Ψησταριές σε ταράτσες και μπαλκόνια

Τι πρέπει να προσέξουμε το καλοκαίρι

  • Απόσταση δύο μέτρων
  • Πλένουμε συχνά τα χέρια μας
  • Δεν αγγίζουμε το πρόσωπό μας
  • Αν πρέπει να μπούμε σε χώρους με συνωστισμό, όπως ΜΜΜ, τότε ενδεχομένως να επιτραπεί η χρήση της μάσκας

«Η πολιτεία αυτό που θα κάνει είναι ότι θα έχει διαθέσιμα πολλά τεστ και για αντισώματα και για τον ιό. Θα ανιχνεύονται γρήγορα νέα κρούσματα».

Τουρισμός στην Ελλάδα και κορωνοϊός

Ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία της χώρας μας, αλλά από την άλλη η έλευση τουριστών μπορεί να είναι επικίνδυνη δεδομένων των χαμηλών ποσοστών ανοσίας στη χώρα μας.

Ο καθηγητής είπε: «Η έλευση τουριστών μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη, το έχουμε δει και στην Κίνα αλλά και σε άλλες χώρες. Για τον λόγο αυτό σίγουρα θα συνεχίσουν να υπάρχουν ταξιδιωτικοί περιορισμoί από χώρες υψηλής επιδημικότητος και θα υπάρχουν έλεγχοι στους επισκέπτες μας. Το σίγουρο είναι ότι δε θα έχουμε τον μαζικό τουρισμό που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια αλλά θα υπάρχει τουρισμός με κανόνες και με έλγχο!»


Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Σαββατοκύριακου του STAR
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top