Πάσχα 2020: Θα το θυμόμαστε για πάντα – Ψησταριές σε ταράτσες και μπαλκόνια

Έρημη πόλη η Αθήνα - Συνεχίζονται οι έλεγχοι της ΕΛΑΣ

Το φετινό Πάσχα θα το θυμόμαστε για πάντα, αφού λόγω του κορωνοϊού, αναγκαστήκαμε να το γιορτάσουμε διαφορετικά!

Οι πολίτες σε όλη την Ελλάδα γιόρτασαν σε μπαλκόνια, ταράτσες και στις αυλές των σπιτιών τους, χωρίς ωστόσο να στερηθούν τα παραδοσιακά φαγητά της ημέρας!

Φωτογραφία: Intimenews

Στήθηκαν ψησταριές και σούβλες σε εξωτερικούς χώρους, προκειμένου η φετινή Ανάσταση να γιορταστεί παραδοσιακά και άκρως οικογενειακά.

Πάσχα στο Κρυονέρι Αττικής - Στις αυλές τους οι κάτοικοι έψησαν τον οβελία

Φωτογραφία: Eurokinissi

Φωτογραφία: Eurokinissi

Μάλιστα σε πολλές περιοχές της Αθήνας αλλά και της επαρχίας έβαλαν δυνατά τη μουσική και τα τραγούδια ακουγόντουσαν σε όλη τη γειτονιά.

Οι δήμοι της Αττικής προσπάθησαν να καλύψουν το όποιο κενό, στο βαθμό που αυτό θα ήταν δυνατόν. Οι περισσότεροι μετέδιδαν καθημερινά και διαδικτυακά τις Θείες Ακολουθίες των Ιερών Ναών της πόλης τους, μέσα από ειδική πλατφόρμα της επίσημης ιστοσελίδας τους, μερίμνησαν για τα άτομα που βιώνουν απομονωμένα αυτή την πανδημία, όπως οι ηλικιωμένοι, οι ευπαθείς ομάδες, οι ΑμεΑ κά, με τη διανομή στα σπίτια τους τροφίμων και φαρμάκων και ειδικά αυτό το τριήμερο, μοίρασαν μέσω του Κοινωνικού Παντοπωλείου τους και «Πασχαλινά γεύματα» στις άπορες οικογένειες και σε αυτές που δεν μπορούν οικονομικά ή για λόγους υγείας να καλύψουν τις βασικές ανάγκες τους. 

Κυριακή του Πάσχα: Ποια καταστήματα είναι ανοικτά

Τα πασχαλινά γεύματα στους δικαιούχους περιέχουν παραδοσιακά είδη, όπως μαγειρίτσα, αρνί με πατάτες, σαλάτες, ψωμί, και τσουρέκια, για τη σίτιση από τη Μεγάλη Παρασκευή έως και τη Δευτέρα του Πάσχα.

Δημιούργησαν ακόμη και ειδικές υπηρεσίες με κοινωνικούς λειτουργούς του δήμου, για την ψυχολογική υποστήριξη των μοναχικών ατόμων και γενικότερα εκείνων που νιώσουν ανάγκη, ώστε να μην αισθανθεί κανείς μόνος και απομονωμένος αυτές τις ημέρες, που κάτω από άλλες συνθήκες συνήθιζε να τις περνάει με τους δικούς του ανθρώπους και τους συγγενείς του.

Ναύπλιο: 65 σούβλες με αρνιά, κοντοσούβλια και κοκορέτσια!

Όλοι οι δήμαρχοι έστειλαν το δικό τους μήνυμα προς τους δημότες τους, αφού μαζί με τις πασχαλινές ευχές τους, υπενθύμιζαν και το σλόγκαν των ημερών «Μένουμε σπίτι» και χτες τα μεσάνυχτα οι περισσότεροι δήμοι της Αττικής φρόντισαν να δώσουν και τον εορταστικό τόνο, καθώς την ώρα που ακουγόταν το Χριστός Ανέστη, δεκάδες πυροτεχνήματα γέμισαν τον ουρανό της πόλης τους.

Όπως φαίνεται πάντως και από τις φωτογραφίες που δημοσιεύουν τα πρακτορεία INTIME και EUROKINISSI, την Κυριακή του Πάσχα στην Αθήνα οι εικόνες ήταν πρωτόγνωρες με τους δρόμους και κεντρικά σημεία της πόλης να είναι έρημα.

Άδεια πόλη η Αθήνα 

Ήταν μια Μεγάλη Εβδομάδα διαφορετική από κάθε άλλη εν μέσω της πανδημίας, το ίδιο και η Ανάσταση, αλλά και αυτή η ημέρα του Πάσχα.

Τα προληπτικά μέτρα για τη μείωση της διασποράς του κορωνοϊού διαμόρφωσαν τις ιδιαίτερες συνθήκες, με τις εκκλησίες να λειτουργούν το Θείο Δράμα και την κορύφωσή του κεκλεισμένων των θυρών, η νύχτα της Ανάστασης να βρίσκει τον περισσότερο κόσμο στα μπαλκόνια του και ο εορτασμός της Λαμπρής τον κάθε έναν στο δικό του σπίτι και όχι σε σπίτια συγγενών και φίλων.

Στους δρόμους βρίσκονται οι αστυνομικοί προκειμένου να ελέγξουν αν εφαρμόζονται τα περιοριστικά μέτρα για την αποφυγή των μετακινήσεων και του συνωστισμού λόγω του Πάσχα.

Μέχρι στιγμής πάντως τα πρώτα δείγματα για την τήρηση των μέτρων είναι θετικά καθώς από το πρωί οι κάτοικοι της Αθήνας αλλά και οι περισσότεροι Έλληνες σε όλη την επικράτεια φαίνεται ότι πειθάρχησαν. 

Από τις 21:00 το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου άλλωστε τα περιοριστικά μέτρα αυστηροποιήθηκαν και όσοι τα παραβιάζουν με τη χρήση οχήματος θα είναι αντιμέτωποι με διοικητικό πρόστιμο ύψους 300 ευρώ στο οδηγό και 150 στον συνοδηγό και αφαίρεση πινακίδων. Παράλληλα, οι αστυνομικοί έχουν λάβει εντολή να ελέγχουν σαρωτικά όσους μετακινούνται με τον κωδικό Β4.

Βήμα-βήμα τι να κάνετε για τη χρήση του Β4-Ξεκίνησαν τα μέτρα στους δρόμους

Στον σχεδιασμό έχουν ενταχθεί drones και ελικόπτερα προκειμένου να εντοπίζουν άμεσα τυχόν παραβάτες τόσο των μέτρων για τις μετακινήσεις όσο και των μέτρων για τις συναθροίσεις.

Έγιναν 85 παραβάσεις το Μεγάλο Σάββατο

Σημειώνεται πάντως ότι χθες, Μεγάλο Σάββατο 18 Απριλίου για μετακινήσεις εκτός περιφερειακής ενότητας τόπου κατοικίας βεβαιώθηκαν 85 παραβάσεις σε όλη την επικράτεια, ως ακολούθως:

48 στην Αττική,
12 στην Κεντρική Μακεδονία,
5 στη Θεσσαλονίκη,
5 στην Κρήτη,
4 στην Ήπειρο,
4 στη Θεσσαλία,
2 στην Πελοπόννησο,
2 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
2 στη Στερεά Ελλάδα και
1 στο Νότιο Αιγαίο

Για τις παραβάσεις αυτές επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα 300 ευρώ, ενώ σε 55 περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για 60 ημέρες.

Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά 729 παραβάσεις και έχουν επιβληθεί ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα 300 ευρώ, ενώ σε 420 περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για 60 ημέρες.

Συγκλονιστικές εικόνες: Γιόρτασαν την Ανάσταση στα μπαλκόνια οι Έλληνες

Συνολικά 930 παραβάσεις για άσκοπες μετακινήσεις

Για άσκοπες μετακινήσεις βεβαιώθηκαν 930 παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα , ως ακολούθως:

354 στην Αττική,
118 στη Θεσσαλονίκη,
76 στην Κεντρική Μακεδονία,
76 στην Κρήτη,
49 στην Πελοπόννησο,
43 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
39 στη Στερεά Ελλάδα,
39 στο Νότιο Αιγαίο,
37 στη Θεσσαλία,
29 στο Βόρειο Αιγαίο,
26 στη Δυτική Ελλάδα,
19 στην Ήπειρο
17 στα Ιόνια Νησιά και
8 στη Δυτική Μακεδονία.

Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου, τη Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020, έχουν βεβαιωθεί 46.141 παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα 150 ευρώ.

 

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Σαββατοκύριακου του STAR

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top