Κορωνοϊός: Ο «χρυσός» δεκάλογος για τη σωστή αντιμετώπιση του ιού

Ποιες συμβουλές δίνει ο επιστήμονας και καθηγητής του ΜΙΤ,  Μανώλης Κέλλης

Ο διακεκριμένος επιστήμονας και καθηγητής του ΜΙΤ,  Μανώλης Κέλλης μίλησε στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα» για τον κορωνοϊό και παρουσίασε τον «χρυσό» δεκάλογο προφύλαξης από τον φονικό covid-19.

Κορωνοϊός: Ματαιώνονται οι μαθητικές και στρατιωτικές παρελάσεις

O κ. Κέλλης επεσήμανε ότι δεν πρέπει να «υποτιμούμε» τον ιό και ότι είναι σημαντικό να τηρήσουν όλοι τους κανόνες που έχουν ανακοινωθεί από την πολιτεία, ώστε να περιοριστεί η έξαρση των κρουσμάτων.

Για τον λόγο αυτό, ο κ.Κέλλης αποκάλυψε σε ανάρτησή του στο Facebook έναν «χρυσό» δεκάλογο που περιλαμβάνει σωτήριες, απλές συμβουλές που μπορούν να εφαρμοστούν από όλους μας και να μειώσουμε σημαντικά την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Η ζωή στο Βέλγιο με τον κορωνοϊό: Ελληνίδα μιλά στο star.gr

Ο «χρυσός» δεκάλογος

1. Ο ιός εξαπλώνεται ασυμπτωματικά. Για να περιοριστεί η εξάπλωσή του, περιορίστε στο ελάχιστο τις μεγάλες συναθροίσεις, τα ταξίδια, τις χειραψίες και μην αγγίζεται το πρόσωπό σας.

2. Ο κύριος λόγος που παραμένει χαμηλός ο παγκόσμιος αριθμός των κρουσμάτων, σχετίζεται με την επιστήμη, τον εντοπισμό, την αναγνώριση, τους ελέγχους, την ετοιμότητα και τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Χωρίς αυτά θα είχαμε εκατομμύρια θανάτους μόνο στην Κίνα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Κορωνοϊός: Τα μέτρα της κυβέρνησης- Άδεια ειδικού σκοπού για τους γονείς

3. Μην υποτιμάτε τον ιό, καθώς ο ρυθμός μετάδοσής του είναι πολύ μεγαλύτερος από εκείνον της γρίπης, η θνησιμότητά του είναι πολύ μεγαλύτερη από της γρίπης και η φυσική ανοσία μας σε αυτόν είναι πολύ χειρότερη από της γρίπης. Η εξάπλωσή του, ενώ δεν υπάρχουν συμπτώματα, σημαίνει ότι δεν μπορούμε να τον περιορίσουμε ζητώντας από τους ανθρώπους να μείνουν στο σπίτι.

Μικρές διαφορές μπορούν να μετατρέψουν 10.000 θανάτους σε 50 εκατομμύρια θανάτους, οπότε μην τις υποτιμάτε.

4. Μη φοράτε μάσκα στο πρόσωπο, καθώς συσσωρεύονται μικρόβια τα οποία στη συνέχεια θα εξαπλωθούν στο πρόσωπό σας, στο σπίτι σας, στα αγαπημένα σας πρόσωπα, όταν τελικά βγάλετε τη μάσκα.

Κορωνοϊός στην Ευρώπη: Αναλυτικά τα κρούσματα και οι θάνατοι σήμερα

Εάν είστε άρρωστος και «πρέπει» να βγείτε έξω, ναι, φορέστε ιατρική μάσκα για να προστατεύσετε τους άλλους. Αλλά στην περίπτωση που δεν είστε άρρωστος, αυτές οι μάσκες θα σας κάνουν να αρρωστήσετε, ενώ θα λείψουν και από τα νοσοκομεία και το προσωπικό στο χώρο της υγείας.

5. Εάν είστε άρρωστοι και έχετε μέτρια συμπτώματα γρίπης, μείνετε στο σπίτι αντί να πάτε στο νοσοκομείο το οποίο είναι απαραίτητο σε πιο σοβαρά περιστατικά.

Το πιθανότερο είναι ότι έχετε γρίπη, αλλά ακόμη και αν πρόκειται για κορωνοϊό δεν υπάρχει θεραπεία, δεν υπάρχει εμβόλιο και το νοσοκομείο δεν μπορεί να κάνει τίποτα σε περιστατικά με μέτρια συμπτώματα. Άρα αφήστε ελεύθερες τις κλίνες για εκείνους που χρειάζονται οξυγόνο.

Κορωνοϊός: Κρούσμα περιφερόταν με ταξί από νοσοκομείο σε νοσοκομείο

6. Να καθαρίζετε κάθε επιφάνεια σαν να είναι μολυσμένη. Να πλένετε συχνά τα χέρια σας. Ελαχιστοποιήστε τα αγγίγματα στο πρόσωπό σας. Αντικαταστήστε τις χειραψίες με σκουντήματα αγκώνα. Να αντιμετωπίζετε το κινητό σας σαν να είναι μόνιμα μολυσμένο, καθαρίστε το με αντισηπτικά μαντιλάκια και κρατήστε το μακριά από το κρεβάτι σας. Να σπρώχνετε με το πόδι τις πόρτες για να ανοίξουν, τραβήξτε τις πόρτες με χαρτομάντιλο, άλλο αντικείμενο ή το πίσω μέρος του χεριού σας.

Κορωνοϊός: Στα 90 τα κρούσματα – Τρεις ασθενείς σε σοβαρή κατάσταση

7. Όταν είμαστε παρανοϊκοί, μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε την έκθεσή μας (στον κορωνοϊό) δίνοντας και την ευκαιρία στο σύστημα υγείας να αντιμετωπίσει με μικρότερο αριθμό σοβαρών περιστατικών. Ναι, είσαι υγιής και δεν θα αρρωστήσεις. Ναι, μπορεί όσοι ξέρεις τελικά να εκτεθούν στον ιό. Αλλά όλα έχουν να κάνουν με τον ρυθμό των κρουσμάτων. Εάν τον περιορίσουμε, τα νοσοκομεία δεν θα γεμίσουν και η θνησιμότητα θα παραμείνει χαμηλότερη.

 

8. Τελικά, ο θερμός καιρός ελπίζουμε ότι θα συμβάλει στον περιορισμό της εξάπλωσης των σωματιδίων του ιού, ότι ο καλύτερος εξαερισμός, ο περισσότερος χρόνος έξω, η περισσότερη έκθεση στον ήλιο τελικά θα περιορίσει την εξάπλωση του ιού. Ελπίζουμε ότι η επόμενη «σαιζόν» του κορονοϊού θα μας βρει με μεγαλύτερη έμφυτη ανοσία, ίσως και ένα εμβόλιο και πως τελικά θα είναι απλώς άλλη μια γρίπη. Αλλά οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες, οπότε αντιμετωπίστε το σαν να είναι πανδημία προκειμένου να μην γίνει στην πραγματικότητα.

 

9. Είναι ωραίο να περνάς το χρόνο σου με την οικογένειά σου. Έχω την ευκαιρία να περάσω χρόνο με τους μαθητές μου, τη οικογένειά μου, τους στενούς μου φίλους, να μελετήσω, να κάνω αναρτήσεις (όπως αυτή) και να δουλέψω σε σημαντικά συγγράμματα και εργασίες. Είναι θαυμάσιο να επιβάλεις στον εαυτό σου μια απαγόρευση ταξιδιών και να στρέψεις ξανά την προσοχή σου στα σημαντικά.

10. Πάνω από όλα, στηρίξτε την επιστήμη, εμπιστευτείτε τις συμβουλές των ειδικών και εκτιμήστε τη μεγάλη σημασία της ιατρικής επιστήμης και του εντοπισμού (κρουσμάτων). Θα είχαμε δεκάδες εκατομμύρια θανάτους χωρίς αυτά, και θα αναρωτιόμασταν γιατί οι θεοί μας έχουν θυμώσει τόσο.


Δείτε ολόκληρη την εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα».

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top