Κορωνοϊός: Στα 90 τα κρούσματα – Τρεις ασθενείς σε σοβαρή κατάσταση

Γιατί τα παιδιά μεταδίδουν εύκολα τον ιό

Όλο και αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας, φτάνοντας συνολικά τα 90, ενώ το σύστημα υγείας προετοιμάζεται πυρετωδών για την αντιμετώπιση μιας μεγάλης έξαρσης, ιδίως σοβαρών περιστατικών της νόσου που θα χρειάζονται νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. 

Κορωνοϊός: Σε καραντίνα γιατροί και νοσηλευτές του νοσοκομείου «Αλεξάνδρα»

Ήδη χθες ολοκληρώθηκε επιχείρηση εκκένωσης της ΜΕΘ του νοσοκομείου Σωτηρία. Οχτώ ασθενείς διακομίστηκαν σε άλλες Μονάδες της Αττικής και πλέον η ΜΕΘ του Σωτηρία θα δέχεται αποκλειστικά ασθενείς με κορωνοϊό. 

Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 90, καθώς 89 ανακοινώθηκαν χθες το πρωί κι ένα αργά χθες το βράδυ. 

Κορωνοϊός: Κλειστά όλα τα σχολεία – Τι θα γίνει με τη σχολική χρονιά

Σε τέσσερα νοσοκομεία αναφοράς στην επαρχία και στο γενικό νοσοκομείο Μυτιλήνης νοσηλεύονται 36 ασθενείς, στην πλειονότητά τους με ήπια συμπτώματα. 

Στα δύο νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής, το «Αττικόν» και το «Σωτηρία», νοσηλεύονται άλλοι δέκα ασθενείς, από τους οποίους ο ένας έχει εκδηλώσει σοβαρή λοίμωξη τις τελευταίες μέρες, ενώ τα υπόλοιπα έχουν ήπια συμπτωματολογία. 

Το σχέδιο της κυβέρνησης: Άδεια στον ένα γονέα για τα κλειστά σχολεία

Το μεγαλύτερο βάρος έχει πέσει στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, όπου νοσηλεύονται 18 ασθενείς, οι περισσότεροι από το γκρουπ που είχε ταξιδέψει στο Ισραήλ στα τέλη Φεβρουαρίου. 

Ξεκίνησαν να λειτουργούν με τηλεργασία πολλές επιχειρήσεις λόγω κορωνοϊού

Εκεί νοσηλεύεται διασωληνωμένος ο 66χρονος, ο οποίος ήταν ο πρώτος από το γκρουπ που διαγνώστηκε με κορωνοϊό. Σύμφωνα με τους γιατρούς του η κατάστασή του είναι δραματική και δύσκολα αναστρέψιμη, λόγω της επιβαρυμένης υγείας του. Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ίδιου νοσοκομείου νοσηλεύεται και η σύζυγός του, ενώ με πνευμονία νοσηλεύεται από την περασμένη εβδομάδα κι ένας αρχιμανδρίτης από την Ηλεία, ο οποίος είχε οργανώσει την εκδρομή στους Αγίους Τόπους. 

Στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, της Θεσσαλονίκης νοσηλεύονται επτά ασθενείς, ενώ υπενθυμίζεται ότι εκεί νοσηλεύτηκε και η πρώτη γυναίκα που νόσησε από κορωνοϊό. 

Πάτρα: Επιδεινώθηκε η υγεία του 66χρονου που νοσεί από κορωνοϊό

Εκεί νοσηλεύεται επίσης από το πρωί της Τρίτης, ένας 53χρονος εργαζόμενος, ο οποίος φαίνεται να είναι ένα από τα πέντε προς το παρόν κρούσματα χωρίς γνωστής πηγή μετάδοσης του κορωνοϊού, δηλαδή χωρίς να έχει ταξιδιωτικό ιστορικό σε χώρες, όπου έχει εκδηλωθεί επιδημία. 

Σε εγρήγορση για τη μεταδοτικότητα του κορωνοϊού

Το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης και των υγειονομικών αρχών είναι η αναχαίτιση του κορωνοϊού, καθώς όπως φαίνεται η μεταδοτικότητά του είναι μεγάλη, ιδίως από ασυμπτωματικούς ασθενείς. 

Υπ. Υγείας: Πότε αναμένεται να κορυφωθεί ο κορωνοϊός στην Ελλάδα;

Αυτό που προβληματίζει ιδιαίτερα τους επιστήμονες είναι τα πέντε ορφανά κρούσματα του ιού, καθώς αποδεικνύουν πως η πορεία του ιού είναι αθόρυβη και ασταμάτητη. 

Τα κρούσματα αυτά εντοπίστηκαν στο πλαίσιο του επιδημιολογικού ελέγχου που γίνεται πλέον στα νοσοκομεία και σε σοβαρά περιστατικά αναπνευστικής λοίμωξης, όπως γίνεται και με τη γρίπη. 

Οι ειδικοί εκτιμούν πως τις επόμενες τρεις με τέσσερις εβδομάδες ο αριθμός των κρουσμάτων θα πολλαπλασιαστεί γιατί όπως λένε «ο ιός κυκλοφορεί κάτω από τη μύτη μας και δεν μπορούμε τον εντοπίζουμε». 

Αυτό που έχει διαπιστωθεί είναι ότι ο ιός έχει υψηλή μεταδοτικότητα. Όπως λένε οι ειδικοί στη γρίπη ο ασθενής που νοσεί κολλάει τον άλλον, ενώ στον Covid-19 ένας ασθενής κολλάει τουλάχιστον δύο. Επίσης κάποιος που δεν έχει συμπτώματα ή έχει ελαφρά συμπτώματα έχει μεγάλο ιικό φορτίο, το οποίο σημαίνει ότι μπορεί πολύ εύκολα να μεταδίδει τον ιό. 

Έρευνες που αξιολογήθηκαν και από τους Έλληνες ειδικούς της αρμόδιας Επιτροπής έδειξαν ότι όσοι προσβάλλονται από τον ιό στις ηλικίες 30-69 ετών (αποτελούν το 70% των ασθενών), διατηρούν ιικό φορτίο στον οργανισμό τους έως 20 και πλέον ήμερες, αλλά σε αυτή την ηλικιακή ομάδα η μετάδοση γίνεται πιο δύσκολα μετά τις πρώτες 10 ημέρες.

Ωστόσο, στα παιδιά το υψηλό ιικό φορτίο μπορεί να διατηρηθεί έως και 14 ή και περισσότερες ημέρες, με πολύ ήπια ή και χωρίς καθόλου συμπτώματα. 

Αυτά τα στοιχεία εκτιμήθηκαν από τους ειδικούς προκειμένου να εισηγηθούν αναστολή της εκπαιδευτικής λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων όλης της χώρας τις επόμενες 14 ημέρες, ημερολογιακά και της προσθήκης στη συνέχεια και των φροντιστηρίων. 

Ο παιδικός – μαθητικός πληθυσμός κρίθηκε ότι πρέπει να περιοριστεί ώστε να μην διασπείρει δραματικά τον ιό, και μάλιστα από ασθενείς με ήπια ή και μηδενική συμπτωματολογία νόσου ώστε να προστατευτούν οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες των χρονίως πασχόντων που έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά ευάλωτοι στόχοι σε αυτήν την επιδημία.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top