Πολυτεχνείο: Άνοιξαν οι πύλες - Πολίτες άφησαν λουλούδια για τους νεκρούς

Επιστρατεύτηκαν drones και ελικόπτερα για τυχόν επεισόδια

Άνοιξαν στις 09:00 το πρωί οι πύλες του Πολυτεχνείου, στο πλαίσιο των τριήμερων εκδηλώσεων της επετείου της εξέγερσης των φοιτητών. Αρκετός κόσμος έχει πάει για να αφήσει ένα λουλούδι στη μνήμη των νεκρών, όπως θα συμβεί και τις επόμενες μέρες. 

Οι πύλες θα κλείσουν στις 21:00, ωστόσο την Κυριακή η σταδιακή εκκένωση των χώρων του Πολυτεχνείου θα ξεκινήσει στις 14:00 ώστε να ξεκινήσει η πορεία προς την Αμερικανική πρεσβεία που έχει παραδοσιακά ξεκινά στις 16:00.

Τα μέτρα ασφαλείας σήμερα και μέχρι την Κυριακή θα είναι δρακόντεια, καθώς το κλίμα είναι εδώ και μέρες τεταμένο, λόγω των έντονων αντιδράσεων για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.

Επέτειος Πολυτεχνείου: Ξεκινά αύριο ο τριήμερος εορτασμός

Από την ΕΛ.ΑΣ. έχουν επιστρατευτεί αστυνομικοί ακόμα και από την Κρατική Ασφάλεια και την Αντιτρομοκρατική που θα παρακολουθούν υπόπτους για τέλεση επεισοδίων.

Πολυτεχνείο: Νέος γύρος καταλήψεων – Ποιες σχολές είναι κλειστές

Την Κυριακή, οπότε και θα είναι η κορύφωση των εορτασμών της επετείου του Πολυτεχνείου με τη μεγάλη πορεία προς την Αμερικανική πρεσβεία, θα γίνονται προληπτικοί έλεγχοι, κυρίως σε διαδηλωτές που θα βρεθούν στο μπλοκ του αντιεξουσιαστικού χώρου, για τον εντοπισμό… πολεμοφοδίων. 

Ένταση και επεισόδια στην ΑΣΟΕΕ- Μολότοφ, χημικά, τραυματίες και προσαγωγές

Οι «Αίαντες» - Αύρες, τα ειδικά οχήματα που είχαμε δει και πέρσι κατά τη διάρκεια επεισοδίων στο Πολυτεχνείο, θα είναι ετοιμοπόλεμες για να πραγματοποιήσουν ρίψεις νερού, όπου χρειαστεί. 

Αστυνομικοί θα βρίσκονται σε 24ώρη βάση ακροβολισμένοι γύρω από την ΑΣΟΕΕ, τη Νομική και το Πάντειο, ενώ αστυνομικοί φραγμοί θα έχουν στηθεί σε κυβερνητικά κτίρια. Τέλος 17 κλούβες θα είναι παραταγμένες γύρω από την Αμερικανική Πρεσβεία.

Σκληρή κόντρα Κεραμέως – Φίλη για την ΑΣΟΕΕ

Στο πλαίσιο του σχεδιασμού της ΕΛ.ΑΣ. προβλέπεται παρακολούθηση πρατηρίων υγρών καυσίμων για πιθανή προμήθεια εύφλεκτων υλικών, ενώ θα αποσυρθούν κάδοι απορριμμάτων και μπάζα δημοτικών έργων από τους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο και στο Κέντρο της Αθήνας. 

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ: Καλά κάνανε οι φοιτητές και έσπασαν το λουκέτο!

Ομάδες της ΟΠΚΕ θα περιφρουρούν αστυνομικά τμήματα, ενώ drones και ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. θα πραγματοποιούν περιπολίες πάνω από τα Εξάρχεια, καθώς πέρσι αντιεξουσιαστές εφορμούσαν εναντίον αστυνομικών από τις ταράτσες των πολυκατοικιών της περιοχής. 

Άσυλο: Με ένα τηλεφώνημα για αδίκημα θα επεμβαίνει η ΕΛΑΣ

Συνολικά 5.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται επί ποδός από σήμερα και μέχρι την Κυριακή, ενώ ο σχεδιασμός θα αναπροσαρμόζεται καθημερινά με αναδιάταξη και αναδίπλωση των αστυνομικών δυνάμεων. 

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις  θα ισχύσουν από σήμερα και μέχρι την Κυριακή στο Κέντρο της Αθήνας. 

Σύμφωνα με την αστυνομία, κυκλοφοριακές αλλαγές θα εφαρμοστούν στο οδικό δίκτυο γύρω από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έως την πλατεία Κάνιγγος, από την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου έως το Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2019.

Οι κυκλοφοριακές αυτές ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν και από τις 12:00 το μεσημέρι της Κυριακής 17 Νοεμβρίου 2019, ημέρα της πορείας, ενώ θα επεκταθούν στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου στους οδικούς άξονες της Πατησίων, Σταδίου, Βασ. Σοφίας, Λεωφόρου Αλεξάνδρας, καθώς και στις παράλληλες και καθέτους.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιούνται σταδιακά και ανάλογα με τις εκάστοτε κυκλοφοριακές συνθήκες.

Ακόμη θα πραγματοποιηθούν τροποποιήσεις στα δρομολόγια και τις στάσεις των συγκοινωνιακών μέσων (λεωφορεία – τρόλεϊ).

Η αστυνομία κάνει έκκληση στους οδηγούς, έως και την Κυριακή (17.11.2019), να αποφύγουν την κίνηση και στάθμευση των οχημάτων τους στους χώρους των εκδηλώσεων, της διαδρομής της πορείας και γύρω από την πρεσβεία των Η.Π.Α, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου, τόσο για την εξυπηρέτησή τους, όσο και για την αποτροπή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων.

Κεραμέως: «Το Πολυτεχνείο υπενθυμίζει πως τίποτε δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο»

Η υπουργός Παιδείας σε δήλωσή της για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου αναφέρει:

«Σήμερα είναι ημέρα απόδοσης τιμής σε εκείνους που αγωνίστηκαν για όνειρα και αξίες, όραμα και ελπίδα. Ημέρα μνήμης για όλους εκείνους που θυσιάστηκαν για τη Δημοκρατία. Όλους εκείνους που προχώρησαν την Ιστορία, σηκώνοντας στους ώμους τους έναν ολόκληρο λαό. Τρεις απλές λέξεις – “Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία” – κατάφεραν να συμπυκνώσουν ό,τι, διαχρονικά, έχει ανάγκη μια κοινωνία για να μπορεί να προοδεύει. Γι’ αυτό και το μήνυμα του Πολυτεχνείου είναι διαχρονικό, συνεχίζει να μας διδάσκει και να μας εμπνέει.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου κατά της δικτατορίας παραμένει, 46 χρόνια μετά, κορυφαίο σύμβολο αντίστασης και αγώνα. Και διαρκής υπενθύμιση ότι τίποτα από όσα έχουν κερδηθεί, με κόπο και θυσίες, δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο».

Κατάθεση στεφάνου από αντιπροσωπία της Βουλής στο Πολυτεχνείο

Αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων, κατέθεσε νωρίτερα στεφάνι στο Πολυτεχνείο.

Την αντιπροσωπεία αποτελούσαν οι βουλευτές Γιάννης Καλιάννος από τη ΝΔ, Κώστας Ζαχαριάδης από τον ΣΥΡΙΖΑ, Φωτεινή Μπακαδήμα από το ΜέΡΑ 25 και Σπύρος Δημοσχάκης από τον Σύλλογο Υπαλλήλων της Βουλής.
 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top