Άσυλο: Με ένα τηλεφώνημα για αδίκημα θα επεμβαίνει η ΕΛΑΣ

Κατατίθεται το νομοσχέδιο στη Βουλή

Αλλάζουν όλα στο πανεπιστημιακό άσυλο, καθώς με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί μέχρι τις 2 Αυγούστου στη Βουλή, ένα τηλεφώνημα θα είναι αρκετό για να επεμβαίνουν οι αρχές στα Πανεπιστήμια, σε περίπτωση που τελείται αξιόποινη πράξη.  Οικονομικό Πανεπιστήμιο, Πολυτεχνείο, Νομική: Τρία διαφορετικά Πανεπιστήμια, τρεις διαφορετικές μορφές ανομίας, με παρεμπόριο, καταλήψεις κτιρίων, ναρκωτικά.

Σίγουρα και στα τρία Πανεπιστήμια, παραβατικά στοιχεία διακινούν «ιδέες», όπως ποιον τοίχο θα βανδαλίσουν, ποιο σημείο βολεύει για να τοποθετηθεί ο πάγκος με τα τσιγάρα και άλλα. Αυτά ίσχυαν μέχρι σήμερα. Στόχος του Υπουργείου Παιδείας είναι να πάψουν τα Ιδρύματα να θυμίζουν γκέτο.

Η ρύθμιση για την κατάργηση του ασύλου προβλέπει πως οι αρχές θα μπορούν να επεμβαίνουν μέσα σε χώρους των ΑΕΙ για οποιαδήποτε τέλεση αξιόποινης πράξης. 

Καθηγητές στο Αριστοτέλειο δηλώνουν πως ο νόμος θα έχει αποτελεσματικότητα  αν προσδιοριστεί ακριβώς η έννοια της αξιόποινης πράξης. Και αυτό δεν γίνεται μόνο με νόμο του κράτους αλλά και με εσωτερικό κανονισμό των Πανεπιστημιών .

«Η αξιόποινη πράξη χρειάζεται δουλειά. Χρειάζεται να δουλέψει το πανεπιστήμιο με έναν κανονισμό,  να ορίσει τις αξιόποινες πράξεις. Είναι μερικές που είναι αυτονόητες, ας πούμε τα ναρκωτικά, αλλά έχουμε κι άλλες αξιόποινες πράξεις. Όπως τα στέκια των φοιτητών.  Έχουν καταλάβει εδώ και χρόνια αίθουσες . Πρέπει να μπούμε στον ορισμό των αξιόποινων πράξεων»  δηλώνει στο Star o Λουκάς Βλάχος, καθηγητής  Φυσικής του ΑΠΘ. 

Η επέμβαση των αρχών θα γίνεται με ένα και μόνο τηλεφώνημα, είτε απο μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας είτε απο απλούς πολίτες .

Οι πρυτάνεις σχολιάζουν ότι το άσυλο δεν καταργείται, απλά περιφρουρείται. Αυτό που θα πάψει να υπάρχει είναι το άσυλο με την έννοια που το ξέραμε σήμερα.  

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top