Μετά το brain drain, και… elders drain: Φεύγουν έξω και οι ηλικιωμένοι!

Έλληνες συνταξιούχοι πηγαίνουν στη Βουλγαρία για να επιβιώσουν

Ηλικιωμενος άνδρας

Και από διαρροή… ηλικιωμένων, εκτός από «μυαλών», πάσχει η Ελλάδα.

Σύμφωνα με μεγάλη δημογραφικά έρευνα, η τρίτη ηλικία φεύγει από τη χώρα λόγω της παρατεταμένης κρίσης, προκειμένου να ζήσει αλλού με τα χρήματα της σύνταξης που δικαιούται.

Brain drain: Η Ελλάδα επένδυσε 9 δισ. ευρώ σε «μυαλά» και μετά... τα έδιωξε

«Συνταξιούχοι μας εγκαταλείπουν τη χώρα σε μια προσπάθεια να ζήσουν αξιοπρεπώς, μακριά από τη φτώχια και τη δυστυχία» τονίζει η διδάκτωρ Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Παρισιού, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Δημογραφικών Μελετών και μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Νέας Υόρκης, Ήρα Έμκε Πουλοπούλου, η οποία συνέταξε την έρευνα.

«Ας μη μας ξαφνιάζει. Κάνοντας οι άνθρωποι αυτή την επιλογή, μπορούν ακόμη και να αποταμιεύουν κάποια χρήματα από τη σύνταξή τους, καθώς σε κάθε άλλη βαλκανική χώρα η ζωή είναι μάλλον οικονομικότερη από εκείνη της Ελλάδας», εξηγεί η ίδια.

Συνήθως, το… elders drain αφορά μετανάστευση στη Βουλγαρία, καθώς το κόστος ζωής είναι σαφώς φθηνότερο, αλλά και η χιλιομετρική απόσταση σχετικά μικρή.

Χώρα γερόντων η Ελλάδα

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat (Population structure and ageing, Data estracted in May, 2018), την περίοδο 2007-2017 η αναλογία των ηλικιωμένων στον συνολικό πληθυσμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυξήθηκε από 17% σε 19,4%, ενώ στη χώρα μας πήγε από 18,6% σε 21,5%.

Τα στοιχεία δείχνουν πως η Ελλάδα «τρέχει» προς τη γήρανση του πληθυσμού της με ρυθμούς ταχύτερους από τον μέσο όρο της Ευρώπης.

Ειδικότερα, το 2030 (δηλαδή, σε μόλις 12 χρόνια), αναμένεται πως πάνω από 25 στους 100 Έλληνες θα είναι άνω των 65 χρόνων, ενώ από αυτούς περισσότεροι από 31 υπολογίζεται ότι θα μετρούν έτη άνω των 80!

Μάλιστα το 2050, 34 στους 100 Έλληνες θα είναι άνω των 65 χρόνων και από αυτούς τους τελευταίους, περισσότεροι του 46% θα είναι άνω των 80 χρόνων.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top