Περιμένουν τον Ερντογάν για να αποφασίσει για την τύχη των Ελλήνων στρατιωτών

Τα δύο σενάρια για την εξέλιξη της υπόθεσης

Στα χέρια Ερντογάν η τύχη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

Κορυφώνεται η αγωνία για την τύχη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, οι οποίοι συνελήφθησαν από τουρκική περίπολο σε τουρκικό έδαφος στον Έβρο.

Τη Δευτέρα θα γίνει η δίκη από το δικαστήριο στην Ανδριανούπολη του Άγγελου Μητρετώδη και του Δημήτρης Κούκλατζη, ημέρα που επιστρέφει στην Τουρκία από την περιοδεία του στην Αφρική ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Διαβάστε επίσης: To STAR στην Ορεστιάδα στο σπίτι του 28χρονου στρατιωτικού – Αμίλητοι οι γονείς του!

Δραματικές ώρες για τους δύο στρατιώτες που συνελήφθησαν στον Έβρο - Στο Star ο πατέρας του ενός

Αναλυτικά τι κατέθεσαν οι Έλληνες στρατιωτικοί - Δεν αποδέχτηκαν την κατηγορία για κατασκοπεία

Ώρες αγωνίας για τους συγγενείς των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

Θρίλερ με τους Έλληνες συλληφθέντες - "Βρέθηκαν οι φωτογραφίες που τράβηξαν στα σύνορα" ισχυρίζονται οι Τούρκοι

Αρκετοί μάλιστα εκτιμούν ότι είναι πολύ πιθανόν να παρέμβει και τότε κανείς δεν μπορεί να ξέρει την τροπή που θα πάρουν οι εξελίξεις.

Πάντως, όπως έγινε γνωστό από τα τουρκικά ΜΜΕ η κατηγορία που έχει απαγγελθεί στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς είναι «παραβίαση πρώτου βαθμού απαγορευμένης στρατιωτικής περιοχής».

Ωστόσο σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ο εισαγγελέας ήθελε να προστεθεί και η κατηγορία της κατασκοπείας, αίτημα που δεν έκανε δεκτό ο δικαστής, ο οποίος παρ’ όλ’ αυτά διέταξε την προφυλάκισή τους με την υποψία διαφυγής.

Τα επικρατέστερα σενάρια για την τύχη των Ελλήνων στρατιωτικών είναι δύο. Αν οι Τούρκοι επιλέξουν να τραβήξουν την υπόθεση σα άκρα, τότε θα επεκτείνουν το κατηγορητήριο εναντίον τους κι έτσι θα παραταθεί η κράτησή τους στην Τουρκία.

Πιθανόν μάλιστα οι δύο στρατιωτικοί να μείνουν στην Τουρκία για πολλές εβδομάδες, καθώς θα περιμένουν να οριστεί τακτική δικάσιμος, σε μια περίοδο που τα δικαστήρια στην Τουρκία δεν σταματούν να εκδικάζουν υποθέσεις για το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016.

Πολλοί μάλιστα δεν κρύβουν την ανησυχία τους, μήπως η Τουρκία επιχειρήσει να συνδέσει τη σύλληψη του ανθυπολοχαγού και του λοχία με τους 8 Τούρκους αξιωματικούς που βρίσκονται εδώ και περίπου δύο χρόνια στην Ελλάδα και για τους οποίους ο Ερντογάν ζητά επίμονα την έκδοσή τους.

Το δεύτερο σενάριο, που είναι και το θετικό, προβλέπει οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί να κατηγορηθούν μόνο για παραβίαση απαγορευμένης στρατιωτικής περιοχής και όχι για κατασκοπεία, οπότε το πιθανότερο είναι να καταδικαστούν σε κάποιους μήνες φυλάκισης με αναστολή ή να απελευθερωθούν και να επιστρέψουν στη χώρα μας.

Οι δύο στρατιωτικοί στις καταθέσεις τους αποδέχονται μόνο την κατηγορία της παράνομης εισόδου, ενώ τον χειρισμό του θέματος έχει αναλάβει αποκλειστικά το υπουργείο Εξωτερικών σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας.

Την ίδια ώρα και οι ΗΠΑ εξέφρασαν την επιθυμία να λήξει το θέμα ομαλά και σύμφωνα με πληροφορίες ζήτησαν να μη γίνει καμία παρέμβαση στα κινητά των στρατιωτικών.

Η ελληνική πλευρά είναι συγκρατημένα αισιόδοξη ότι τα πράγματα θα κυλήσουν ομαλά.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top